Eindelijk kan Baudet zijn gelijk aantonen over de Nexit

  23
  1883

  Leestijd: 1 minuten.

  Misschien worden de Europese verkiezingen toch nog leuk. Niet dankzij de kandidaten voor het Europarlement, want voor hun doen en laten toont niemand enige belangstelling. Maar wel doordat premier (en VVD-leider) Mark Rutte zich persoonlijk met de strijd is gaan bemoeien. Op een partijbijeenkomst in Barendrecht riep hij FvD-voorman Thierry Baudet gisteravond op om met hem in debat te gaan. Eén op één. Op tv. Want Baudet, vindt Rutte, is een ‘zolderkamergeleerde’ die met zijn ‘bizarre ideeën’  over een Nexit ‘Nederlanders keihard in de steek laat’.

  Een enorme blunder van Rutte natuurlijk. Want dat debat gaat Baudet (op papier overigens ook kandidaat voor het EP) op zijn sloffen winnen. Hij beschikt immers over ijzersterke

  Rutte daagt Baudet uit in Barendrecht

  argumenten. Een Nexit wordt een feest voor iedereen. Gisteren nog liet Thierry weten dat de herinvoering van de gulden een koopkrachtstijging van 8,6 procent per jaar voor een modaal gezin zou betekenen. 8,6 procent, dat is 6000 euro. Jazeker, niet gulden maar euro, want na het afschaffen van de Europese eenheidsmunt blijven we ons voordeel kennelijk in euro’s uitdrukken.

  Tegen een dergelijke gigantische inkomensstijging kunnen Rutte en zijn kabinet in de verste verte niet op. Van de 1,6 procent extra (haha) die onze regering op Prinsjesdag beloofde voor dit jaar is helemaal niets terechtgekomen, dus waar hebben we het in vredesnaam over?

  Anders gezegd: de uitnodiging van Rutte om verbaal op de vuist te gaan komt voor Forum als een geschenk uit de hemel. Zonder enige twijfel zal Baudet gehakt maken van de eurofiele praatjes van het VVD-opperhoofd. Aan een ongekende verkiezingsoverwinning voor FvD volgende week hoeft echt niemand meer te twijfelen.

  Een beetje vreemd is wel de ietwat lauwe reactie van Baudet op de oproep van Rutte. Je zou verwachten dat hij daar dolblij mee zou zijn, maar dat viel tegen. Gisteravond deed Baudet er helemaal het zwijgen toe, hoewel de woorden van de premier door de media volop werden rondgebazuind. En vanmorgen volstond de Uil van Minerva  met een bescheiden tweetje waarin hij beloofde al zijn boeken naar het Torentje te sturen, zodat Rutte er kennis van kan nemen. “Ter voorbereiding,” stond er gelukkig bij. Dus dat debat, zo mogen we aannemen, komt er. Eindelijk gaat Baudet zijn grote gelijk aantonen!

  23 REACTIES

  1. Europa kost Nederland inderdaad veel geld. Van de ongeveer 8 miljard die wij betalen zien we maar 5 miljard terug. Dit kost Nederland 3 miljard per jaar, naheffingen daargelaten. Dit is dus vele male duurder dan ons eigen koninklijk huis. Het lijkt wel of ons land schatplichtig is gemaakt aan de Europese Gemeenschap.
   Toch lijkt mij een Nexit gevaarlijk en kan leiden tot faillissement van Nederland. Onze poldereconomie is nou eenmaal te beperkt. Een Nexit kan alleen maar werken als we economische aansluiting zoeken bij andere landen die het ook gehad hebben met één economisch Europa. Bijvoorbeeld Het Brits Gemenebest. D.m.v. Schotland bezitten de Britten nl. een aanzienlijke hoeveelheid (Noordzee) olie. En ook veel gas. Een Brexit werkt ook alleen maar als het Brits Gemenebest nieuw leven wordt ingeblazen. Misschien zou het Brits gemenebest uitgebreid kunnen worden met buurmannen België, Nederland, Duitsland, Noorwegen en Denemarken. Waarbij ze wel zelfstandige naties blijven. Noorwegen alleen al heeft zoveel olie, dat ze kunnen wedijveren met het instabiele Midden-Oosten.

   • @Bert van der Meer 17 9:47
    Ik ben het eens met uw betoog, maar wat heeft ons koningshuis hiermee te maken? Volgens het Republikeins Genootschap kost ons koningshuis € 345M/jaar, €21 per Nederlander per jaar. Ik weet niet of het kabinet van de koning daarbij is inbegrepen.
    Alleen het Engelse koningshuis is duurder: € 450M/jaar, € 7 per Engelsman per jaar.

    Maar waarom vergelijkt u de afdracht aan de EU met de kosten van ons koningshuis? Die netto afdracht van €3000M aan de EU kost dus iedere Nederlander € 187 per jaar. Maar dit getal is betekenisloos als we niet weten wat het hebben van een Europarlement, een Eurocommissie en talloze andere bureaucraten in Brussel toevoegt aan onze welvaart.

    Meer filosofisch gezien: willen we democratie en zelfbeschikking inruilen voor een toename van welvaart die niemand exact kan berekenen?

    • @Holleman,
     Er is ook sprake van verlies van welvaart want een grote groep Nederlander betaalt letterlijk de kosten van de euro. Door het rentebeleid van de ECB om de schulden van landen als o.a. Frankrijk en Italie betaalbaar te houden in het ‘kostenplaatje’ mee te betrekken krijg je toch een heel ander beeld. 20% Achteruitgang in de pensioensopbouw van alle werkenden en pensionarissen.
     Da’s bij een gemiddeld pensioen van 600 euro al zo’n snel zo’n 100 euro per maand, jaar in jaar uit. En gezien het feit dat noch Frankrijk of Italië vanuit haar begrotingstekorten de ‘werkelijke’ marktrente van hun schulden in de nabije toekomst kan of wil betalen, houdt die ECB die rente in lengte van dagen laag.
     Miljoenen Nederlanders betalen daarvoor de prijs. Het indexatie-probleem van onze pensioenen is de meest ‘zichtbare’ prijs die we voor de EU met een eurozone betalen.

  2. Het wordt tijd dat de gevestigde partijen democratisch worden en fatsoenlijk gaan spreken met FvD en de PVV en hun scheldkanonnades achterwege laten.. we kunnen ons land het beste besturen als alle neuzen een richting opwijzen. En daar hebben we Europa niet voor nodig. Het is een geldverslindend instituut , veel te hoge salarissen en toelagen. Laten de beide heren er maar een pittig debat van maken, en dan voor de tv zodat heel Nederland kan meegenieten.

  3. De Brexit, met of zonder deal zal de Europese commissie hopelijk tot inkeer brengen. Als het een Brexit wordt in de vorm van een douane unie kan dit een model zijn voor alle landen in de EU. De Europese landen, die dat willen, gaan dan samen met GB in een handelssamenwerkingsverband zitten als onafhankelijke staten. Moeten dit Rutte nog wel even voor 23 mei uitleggen. Baudet kan dat.

   • Ik sluit me volledig bij u aan. Nederland, Duitsland en ook België doen er goed aan om te werken aan een samenwerkingsverband met hun Britse buurman.
    Denemarken en Noorwegen, ze hebben nog steeds hun eigen munt, doen dit al en het gaat goed in deze eveneens Europese landen.

  4. Baudet heeft heel slim gereageerd door een debat op Facebook voor te stellen, zonder NPO moderator; want die zijn standaard anti-FvD en manipuleren daarom elk debat.
   Nu heeft Rutte dat afgewezen en eist een debat op TV met NPO moderator; Rutte doet het in zijn broek voor Baudet zonder de steun van NPO.
   Dat debat gaat er dus niet komen en dat is niet de schuld van Baudet maar komt door de lafheid en arrogantie van Rutte; waarom zou een debat op Facebook niet kunnen?

   • Dat Baudet een debat op Facebook wil, interpreteer ik weer heel anders. Wie het in z’n broek doet is niet Rutte maar Baudet. Iemand met een beetje kloten kan toch wel een debat aan, ook bij de NPO?
    Epping, kandidaat voor het Europees Parlement voor FVD gaat toch ook het debat aan bij Nieuwsuur? Rutte, met enorm veel poltieke ervaring, zowel nationaal als internationaal blaast zo’n politieke avonturier toch zo van tafel. Dat beseft Baudet natuurlijk ook. Met het bizarre idee van een Nexit stuur je toch Nederland economisch het bos in. Baudet denkt te weten wat er precies gaat gebeuren met Nederland na een Nexit. Welnu, niemand weet dit. Vooraanstaande economen weten alleen dat dit een onzeker avontuur gaat worden. Ik raad overigens de aanhangers van FVD aan af te wachten, welke kant het opgaat met hun partij: rechts-conservatief of rechts-liberaal. Voor de politieke denkers onder ons: de verhouding liberalisme en conservatisme is water en vuur….

  5. Mark Rutte heeft Thierry Baudet uitgedaagd voor een debat/”woordduel”.

   Bij een duel is de regel dat degene die de uitdaging aanneemt, mag bepalen wáár, wanneer (en met welk wapen) het duel gevoerd zal worden.

   Thierry mag dus kiezen wáár en wanneer het “duel” wordt gehouden. Hij kiest voor 22/05 en voor Facebook en heeft e.e.a. duidelijk omschreven.
   Nu moet Rutte zich houden aan de regels die voor een uitdaging gelden.

   Het wapen is door de aard van het duel al bepaald.

  6. @Anton 15 mei 19:20
   Dank voor het meedenken over Europa. Mijn doel was om tegenover doemverhalen over Nexit te stellen dat Europa – zoals het nu werkt – ook niet gelukkig maakt. Zelfverrijking en ongecontroleerde uitgaven zijn ook een vorm van corruptie, ook al zijn ze wettelijk afgedekt.

   Over de rechtstaat in Hongarije worden wij éénzijdig voorgelicht. De Hongaar Djingis Gabor, ex CDAer, die Hongaarse kranten kan lezen, was minder stellig. Waarom mag een volk geen Christelijke cultuur voorstaan? Is Nederland het ijkpunt van beschaving, waar voornamelijk linkse waarden worden geventileerd en LHBT als het nieuwe normaal wordt gepredikt?

   Menig Nederlander heeft afgehaakt van de “politiek correcte” media. Ook onze pers verkondigt gekleurd nieuws of halve waarheden. Je merkt het pas goed als je het van uit het buitenland bekijkt. Wat moeten Italianen denken van onze hypocrisie?

   Het punt was juist dat de EU Spanje NIET tot de orde riep. Als Spanje opgegaan is in een Groot-Europa, wordt het helemaal moeilijk om je af te scheiden, vooral als – wat D66 wil – dit grondwettelijk verboden wordt.

   Misschien zijn mensen gelukkiger met minder welvaart en groei en meer zelfbeschikking….

    • @Holleman,
     Mooi stuk in de Trouw. Maar het zal Anton niet in zijn mening bekeren verwacht ik. Evenwel geeft het artikel duidelijk het morele failliet aan van de Europese Commissie en al die regeringen en partijen die mensenrechtenschendingen verzwijgen omdat het niet in het ‘federale’ straatje past.
     Men meet met twee interne geopolitieke maten en niet volgens de echte menselijke of rechtsstatelijke waarden. Men is het alleen een waardegemeenschap als het zo uitkomt en gebruikt het dan als politiek wapen. Zie hier de federale politieke optiek van politici die ‘er alles voor over hebben’ deze Unie uit te breiden naar ‘hun’ politieke machtsunie.
     De ‘waarde’ er van is dan gevaarlijk hypocriet.
     Je zou zelfs kunnen stellen: dit is een monster gelijk extreem links of rechts.
     Maar het zal door iedere federalist ontkent worden of… op de ‘koop toe genomen worden.’ Het doel heiligt – zo lijkt het mij toe – de middelen.
     Er is dan ook maar 1 manier om deze ‘federalistische’ politieke stroming te stoppen: het populisme. Immers: bekeren of stoppen zullen deze machtswellustigen niet. En ze zijn zo te herkennen, allen zwijgen over Spanje… ?
     Het is hun blinde morele vlek.

     • Holleman
      U heeft volstrekt gelijk als u, middels het artikel in trouw , wijst op het stilzwijgen, hypocrisie van de EU wat betreft de prominente Catalaanse gevangenen. Spanje moet hier hard op aangesproken worden, eventueel met economische boycot of wat dan ook.
      U moet het alleen niet koppelen aan het streven van een federale machtsunie. Die komt er niet omdat de meeste landen en politieke partijen die eenvoudig niet willen. ( zelfs D66 niet)
      Ten tweede kun je niet van de EU verlangen dat men direct achter de Catalaanse afscheidingsbeweging gaat staan. Dan begeeft men zich op heel glad ijs. Het is een kwestie van het land zelf en bovendien wilde een groot deel van de Catalanen zich helemaal niet afscheiden.
      Neemt niet weg dat men heel grote vraagtekens kan zetten bij de houding van de EU t.a.v. de maatregelen die Spanje genomen heeft. Inderdaad: mensenrechtenschendingen.

      • @Anton 18 mei 18:49
       Als Rutte alleen Europresident kan worden als hij toestemt in beperking van het vetorecht, dan weet ik nog niet zo zeker of landsbelang prevaleert boven eigen belang, dat hij misschien aanziet voor landsbelang.

       Met 26 afgevaardigden van de 751 is Nederland overgeleverd aan de grillen van de grootmachten.

  7. Als er een debat komt tussen Rutte en Baudet, dan heb ik wat vragen die Baudet aan Rutte kan stellen:
   – wanneer horen we dat het geld aan Griekenland geleend nooit meer terug komt en onterecht op onze balans staat?
   – wanneer komt er een einde aan het reizend circus van Straatsburg?
   – waarom heeft u ingestemd met een ESM zonder parlementaire controle?
   – waarom staat u toe dat hiermee niet alleen landen, maar ook banken worden gered?
   – bent u bereid het vetorecht van lidstaten af te schaffen?
   – wanneer pikt Nederland het niet meer dat lidstaten het stabiliteitspact aan hun laars lappen?
   – vindt u dat de Hongaarse regering die democratisch is gekozen gekapitteld moet worden door een ondemocratisch instituut als de EU-commisie?
   – waarom hebben wij geen constitutioneel hof zoals Duitsland en Polen? Schort er iets aan onze eigen democratie?
   – vindt u niet dat in onze grondwet bepalingen staan opgenomen, die niets te maken hebben met democratie, maar meer met consolidatie van de heersende macht (koningschap, benoemingen)?
   – wat vindt u ervan dat Catalanen zich niet democratisch mogen afscheiden? Is dit een voorbode van beleid in Super-Europa?
   Antwoorden graag zwart op wit.

   • Een paar op opmerkingen: de EU heeft zich juist bij de Catalaanse kwestie afzijdig gehouden. Het was de regering in Madrid die een afscheiding niet accepteerde en keihard optrad tegen prominente figuren van de afscheidingsbeweging.
    Over Hongarije:de Hongaarse regering is inderdaad democratisch gekozen. Maar Órbán en zijn regering heeft de pers en media volledig in haar greep, zo ook de rechterlijke macht, er is een corruptie gaande met EU geld, dat naar de oligarchen ( vriendjes van Órbán) stroomt, de regering stimuleert een illibarale conservatieve cultuur, christelijke scholen krijgen extra subsidie en officieel bestaat er uitsluitend een ‘man – vrouw verhouding, lesprogramma’s en onderzoek van diverse universiteiten staan ook onder controle van de Hongaarse regering. Kortom, een land dat zijn rechtsstaat om zeep helpt hoort niet in de EU. De laatste tien jaar zijn er naar schatting 400.000 Hongaren geëmigreerd naar voornamelijk West-Europese landen. Waaronder ook veel studerenden. Rutte zal tijdens een eventueel debat met Baudet dit aan de orde moeten stellen.

    • Lijkt mij meer dan fair te stellen dat onze rechtstaat net zo goed zwaar politiek beinvloed wordt door een OM die bepaald of er wel iets voor de rechter komt.
     Ik verwijs naar de ING bankiers die miljarden aan misdaadgeld ‘ongestraft’ kunnen witwassen want het komt NIET eens voor de rechter… Of stelende ‘asielzoekers’ – Afrikaanse dieven uit veilige landen – die wel door de politie worden geverbaliseerd maar niet door het OM worden vervolgd.
     Waar de ‘rechtstaat’? ?
     En wat die gevangengenomen Catalaanse ministers betreft: heeft u soms boter op uw hoofd? Zijn dat ondertussen niet de eerste echte politieke gevangen in onze ‘waarde-gemeenschap’ Europa die de Europese Commissie en vooral de NL-regering (Rutte) maar gewoon doodgezwegen wordt? ?
     U heeft het maar over Hongarije, best, maar Spanje man, da’s toch evenwel toch even slecht! Politieke gevangen in de EU, dat moet de EC en onze regering niet willen. Toch gebeurt het want Spanje = pro EU. Hongarije niet. Dus die wordt aangepakt en Spanje niet. ?
     https://www.elnacional.cat/en/news/map-protests-europe-catalan-independence-trial_351300_102.html?utm_campaign=Brussel%20Inside&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter

  8. Ik hou van politiek cabaret, van politiek drama dus als de heren in conclaaf gaan, sorry, de strijd met elkaar gaan aanbinden zorg ik dat ik voor de buis zit. Maar ik dacht dat het geen landelijke verkiezingen waren, maar Europese. Dank aan de premier dat hij mij wakker geschud heeft. Rutte maakt gewoon duidelijk dat de verkiezingen voor de volksvertegenwoordigers in Europa gewoon grote flauwe kul is en dus ben ik helemaal trots op mezelf dat ik het stembiljet verscheurd heb. Het gaat niet om Europa, het gaat niet om Nederland, maar het gaat om Mark en Zijn VVD. Mark is onze Redder en Verlosser. Hij is onze Heiland en Hij zal Satan Baudet op de knieen dwingen. De aanhangers van Satan Baudet zullen zien dat hij een valse messias is en Mark de Ware Messias. Ik ben blij dat ik zo verstandig ben niet aan deze poppenkast mee te doen, maar ik geniet er wel van.

  9. Eerst de stembusuitslagen afwachten en analyseren. Indien de F.v.D inderdaad de grootste partij wordt is er alle reden toe voor de heer Rutte om met de hoed in de hand in nederigheid de heer Baudet samenwerking aan te bieden met als doel de positie van ons land sterk te maken.

  10. Die uitnodiging is een zwaktebod van Rutte, wat Baudet gewoon moet negeren.
   Rutte heeft geen argumenten vóór de EU meer en kiest de vlucht naar voren; en hoopt dat hij Baudet ergens op kan vangen.
   Baudet heeft zijn argumenten al vele malen geuit en werd altijd weg gehoond; een toenemend aantal kiezers gelooft Baudet wel en dat is niet vreemd na alle loze beloften en hele en halve onwaarheden van Rutte persoonlijk.
   Niet op reageren Lena, zou ik tegen Thierry willen zeggen. laat de media maar framen en zwetsen want die hopen alleen op een rel zodat ze meer kranten kunnen verkopen!

  11. 2012 ? weet u nog ?
   Hel en verdoemenis zal over Nederland neerdalen .
   Samsom was de vlees geworden Satan.
   Rutte herinner je je woorden nog:)
   Uw woorden nu ? Uw woorden toen ?
   Kan ik er van uitgaan dat dat het volgende kabinet uit FvD en VVD bestaat

   • Stuurt Baudet ook die mooie roman van hem, met wel 120 bladzijden, getiteld ‘ Van elk literair talent bevrijd’? Ten minste, zo iets geloof ik. Natuurlijkheid heeft Rutte gelijk, een Nexit stort Nederland in een ongewis avontuur. Geen mens,geen econoom weet hoe dit afloopt

    • Hetzelfde kan gezegd worden van Ruttes federale acties. De bankenunie bij voorbeeld. Of een eurozone begroting.
     Tja, als je uit te kwaden moet kiezen, kiest u waarschijnlijk voor Ruttes route en ik voor die van Baudet. Economen zullen pas achteraf kunnen oordelen welke route het minst schadelijk was.
     Maar wat u stellig beweert – Rutte heeft gelijk – daarin neemt u niet Ruttes ongelijk ongelijk mee: de rampzalige weg die hij en zijn kabinet nu bewandelt richting federale Superstaat EU.
     Straks als het verkeerd gaat krijgen wij burgers een rekening die vele malen hoger is dan op tijd er uitstappen met een Nexit!

  Comments are closed.