‘Electorale effecten ophef FVD beperkt’

  0
  1129

  Leestijd: 1 minuten.

  In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijven de kleerscheuren voor Forum voor Democratie, als gevolg van de ophef binnen de partij, beperkt. Dit schrijft De Hond erover:

  “De peiling van vandaag vormt een ondersteuning van hetgeen ik al eerder heb aangegeven:

  Kiezers/sympathisanten van FVD hebben de ophef over de gebeurtenissen in de top van FVD totaal anders ondergaan dan tegenstanders van FVD. (Ik maak daar dan steeds de analogie van Ajax- en Feyenoord-supporters die naar de wedstrijd Ajax-Feyenoord hebben gekeken en waarop het lijkt alsof ze twee verschillende wedstrijden hebben gezien). Per saldo is FVD deze week 2 zetels kwijtgeraakt en staat nu op 26.

  De VVD zit electoraal in zwaar weer. Het kleiner verlies van FVD zorgt niet voor een stijging van de VVD (PVV wint 1 zetel terug, en we zien dat de PvdA het wat beter aan het doen is). De VVD blijft op 22 zetels staan. Mocht er sprake zijn van een leiderschapswisseling bij het CDA dan komt de VVD in een sandwich terecht tussen FVD en CDA (besef daarbij dat meerdere ministers van het CDA op dit moment bij het electoraat beduidend beter scoren dan de best scorende VVD-minister, inclusief Mark Rutte).

  In het onderzoek van vandaag zitten ook vragen die gesteld zijn aan de FVD-kiezers naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen week. Daaruit blijkt de grote steun voor Baudet onder deze kiezers.

  Ten slotte is in het onderzoek ingegaan op de electorale positie van FVD, VVD en PVV op de links-rechts schaal. Daaruit blijkt dat kiezers van FVD en PVV de VVD duidelijk linkser plaatsen dan de eigen partij.

  De overige tabellen uit de bijlage lijken er trouwens wel op te wijzen dat de totale electorale ruimte van FVD en PVV bij het huidig electoraat niet groter is dan 25 procent.”