Emile Roemer is een blijvertje

  1
  465

  Leestijd: 1 minuten.

  De SP is keihard bezig geweest de partij aan een nieuwe generatie te geven, zegt Emile Roemer in het AD van vandaag: “We hebben heel veel nieuwe mensen op posities gezet op alle niveaus en belangrijke plekken”.

  De leider van de SP heeft er duidelijk zin in: “De partij heeft een nieuwe fractie met veel talent waar ik hoge verwachtingen van heb”. Veel vernieuwing dus, maar wat blijft is de partijleider, althans als het aan Roemer ligt. Bij de volgende verkiezingen wil hij weer de lijsttrekker zijn van de SP, ook al duurt het (voor een oppositiepartij moet dat een gruwel zijn) de volle regeerperiode van vier jaar.

  Roemer is met zijn 54 jaar inmiddels een politieke veteraan in de Tweede Kamer. Hij werd Kamerlid in 2006 en nam in 2010 het stokje van lijsttrekker over van Jan Marijnissen. De partij viel terug van 25 naar 15 zetels. In 2012 hield de SP met Roemer als lijsttrekker de 15 zetels vast. Daarna, bij de verkiezingen in maart van dit jaar, verloor de SP met Roemer aan het roer een zetel.

  Dat terwijl de PvdA verpletterd werd en GroenLinks onder leiding van de jonge Jesse Klaver tien zetels wist te winnen. Maar dat lag dus niet aan Emile Roemer. In tegenstelling tot Jesse Klaver had hij de wind niet mee. Kamerleden van de SP deden vier maanden voor de verkiezingen anoniem in het AD hun beklag over de kwaliteiten van de leider van hun partij.

  De publiciteit heeft, aldus Roemer, veel twijfelende kiezers opgeleverd. Vijf weken voor de verkiezingen stond de partij in de peilingen op acht à negen zetels. Die achterstand heeft Roemer dus maar mooi ingehaald tijdens de campagne. Terugkijkend blijkt het allemaal niet aan Roemer te liggen, maar aan de pers: “Als iemand een zeikstuk wil schrijven moet hij dat vooral doen, maar als je me uit mijn evenwicht denkt te kunnen brengen, moet je toch van betere huize komen. Ik laat me niet meer gek maken. Ze maken mij de pis niet meer lauw”.

  Inmiddels staat de SP in de peilingen opnieuw op 9 zetels. Geen nood. Emile Roemer weet wat doorknokken is. Hij gaat voorop in de strijd voor lijfsbehoud.

  1 REACTIE

  1. Emile Roemer staat voor integriteit en vriendelijkheid – twee eigenschappen die binnen de Tweede Kamer zelden worden aangetroffen en helaas voor de SP, landelijk blijkbaar niet hoog worden gewaardeerd. Want kijken we naar integriteit dan moeten we toch constateren dat de VVD veel integriteitsproblemen kende maar wél de grootste partij van Nederland is gebleven.
   Eerlijkheid duurt bij veel partijen ook niet lang. Of men doet de beloftes geen gestand of men maakt van de politiek een lachertje door met een A4’tje te komen en interviews niet of nauwelijks toe te staan.
   Heeft Roemer het over de pers? Heb ik hem eigenlijk zelf nooit horen doen. Wel weet ik dat de man een doorzetter van jewelste is. Als wethouder financiën wist hij de miserabele financiën van Boxmeer weer op orde te krijgen. Kwam Elsevier met een gemeen stuk dat hij er in Boxmeer een potje van had gemaakt. En dit werd door diverse kranten overgenomen. Dit was zo laag en ver van de waarheid verwijderd dat de lokale VVD het voor Roemer opnam: Roemer trof een puinhoop aan bij aantreden en wist dit juist op te ruimen! Met dank aan deze nette reactie van de VVD maar dit bericht haalde de voorpagina’s niet. Mag je dan mopperen op de pers? Hetzelfde rioolblad plaatste een bebloede Roemer met een kettingzaag. En toch… ik heb Roemer nooit boos gezien, hij bleef vriendelijk. Wat mij betreft had hij weleens boos mogen worden en goed ook!
   Of zo’n bericht met grote koppen over de zelfverrijking door bestuursleden van de SP. Ook zo min. Het bedrag van 400 euro stond namelijk gelijk aan de weggeschrapte toelagen zodat het bedrag voor de bestuursleden nette hetzelfde bleef. Netjes over gestemd op de Partijraad.
   Afdrachtsregeling dan? Welke krant vermeldt netjes dat het voornaamste doel van deze regeling is dat de SP onafhankelijk wil zijn van giften van multinationals die lobbyisten sturen om hun eigen wensen ingewilligd te zien – want voor wat hoort wat. De SP opereert onafhankelijk en dat zie je terug aan het onafhankelijk denken. niks tabakslobby of wapenindustrielobby! Kijk, dat mag ik wel!
   Maar hoor je Roemer daarover klagen? Ik hoor de beste man eigenlijk alleen maar positief doorbuffelen.
   Mensen die Roemer kennen, hebben daar waardering voor.
   Ik hoop dat eerlijkheid het langst duurt!

  Comments are closed.