En de lijsttrekker is…

  0
  240

  Leestijd: 1 minuten.

  Zoals van een ervaren mediastrateeg verwacht mag worden, maakte Jacques Monasch er maandag een spannend vervolgverhaal van. In de ochtenduren liet hij uitlekken dat niet hij, maar iemand anders op nummer 1 zou staan van de kandidatenlijst van zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen. Wie? Tja, dat zouden we ’s middags horen bij de presentatie van de lijst in een Haags café.

  Op die manier vang je natuurlijk meteen de aandacht. Maar dan moet je daarna ook met een klapper komen, en dat viel een beetje tegen. Want de lijsttrekker van Nieuwe Wegen heet… Alfred Oosenbrug.

  Wie zegt u?

  Alfred Oosenbrug is een 56-jarige financieel deskundige uit Zoetermeer. Hij was onder meer buitengewoon hoogleraar financiële economie, hoogleraar accountancy, directeur van een verzekeringsgroep en lid van adviescommissies van diverse ministeries. Hij schreef ook het boek “De zonnige bestemming van het Nederlands Zwitserlevengevoel”, waarin hij een “onthutsend beeld” schetst van de uitverkoop van ons pensioenstelsel.

  Ongetwijfeld een deskundig iemand dus, met een kritische houding over het financiële beleid van het kabinet. Maar toch niet de topkandidaat voor wie de gemiddelde kiezer naar het stemhokje zal hollen. De gemiddelde kiezer heeft namelijk nog nooit van Alfred Oosenbrug gehoord. En een verkiezingscampagne van twee maanden is aan de korte kant om dat gebrek aan naamsbekendheid goed te maken.

  Ook de rest van de profielenlijst van Nieuwe Wegen zorgt er niet meteen voor dat je verrast overeind veert. We treffen daar onder anderen aan: Ramona Beemsterboer, zorgmanager uit Blaricum op 3; Ibrahim Ekiz, teamleider bij de Koninklijke Marechaussee op 4; Ton Spitsbaard, bedrijfskundige uit Zoetermeer op 5 en Wendy Vianen, een 47-jarige vmbo-docente en moeder van twee puberende kinderen op 6. Eerlijk gezegd kende ik van de hele lijst maar één naam en dat was die van Jacques Monasch zelf, die tweede staat. Monasch is van het hele clubje ook de enige met noemenswaardige politieke ervaring.

  Zou het werkelijk lukken met dit gezelschap van onbekenden, hoe bekwaam en goedwillend ook, 20 tot 30 Kamerzetels te veroveren, zoals Monasch ons heeft beloofd? Eerlijk gezegd heb ik dan meer vertrouwen in VoorNederland en Forum voor Democratie, die tenminste nog een paar Klinkende Namen op hun lijst hebben weten te krijgen.

  Hopelijk hebben Ramona Beemsterboer, Ibrahim Ekiz, Ton Spitsbaard en al die anderen hun baan nog niet opgezegd in het vooruitzicht van een Kamerlidmaatschap. En Monasch had misschien beter gewoon bij de PvdA kunnen blijven.