En Nederland?

  4
  317

  Leestijd: 3 minuten.

  De gespletenheid van de samenleving was het eerste dat mij opviel in de Amerikaanse en Franse verkiezingsuitslag. In Duitsland zien we nu iets vergelijkbaars. 

  Niet zozeer de scheiding tussen populisten en de rest. De scheiding gaat veel dieper en heeft sociaal-maatschappelijk veel meer betekenis. Zowel in de VS als in Frankrijk en Duitsland voelen miljoenen mensen zich niet vertegenwoordigd. De bestaande politieke partijen worden teruggeworpen op hun ‘ijzeren cohort’, de harde kern van partijgenoten. De ‘popular vote’ zegt gegeven hun kiessysteem weinig. De meerderheid van Staten bepaalt de winnaar. Hillary Clinton verloor de verkiezingen met haar uitspraak “A basket of deplorables”. In rond Nederlands: dat zijn minderwaardige mensen. Het ging over de bevolking in het Midden-Westen van de VS en dat zijn heel veel staten. Ik zelf zou ook niet gestemd hebben op iemand die mij minderwaardig vond en ik was dan ook niet verbaasd over de uitslag. Mijn uitspraken over het komende verlies van Clinton werden door mijn vrouw en dochters niet echt gewaardeerd. Toen ik stelde dat in Nederland hetzelfde gebeurt, was de reactie al even afhoudend. Toch is het zo. Niet alleen voelen de mensen uit de ‘Rustbelt’ zich niet vertegenwoordigd, ze worden dat ook niet. Jarenlang was Washington alleen geïnteresseerd in New York en LA, net zoals in Frankrijk alles buiten Parijs wordt aangeduid met ‘Le desert Français’: de woestijn. De gevolgen zijn bekend. En ons land? Nederland bestaat voor Den Haag uit de randstad.

  Nu de formatie even stil ligt, is het goed daar eens naar te kijken. De PvdA is weggevaagd. De reden? Het bestuur bestaat uit Amsterdammers en wat meelopers uit de randstad. Zelfs in Amsterdam begint men zich af te vragen waar die club nog voor staat. Nederlanders buiten de randstad voelen zich net zo min vertegenwoordigd als de Oost-Duitsers. En, zoals blijkt uit de geschiedenis van de Q-koorts en Groningen, dat worden ze ook niet. Dat leidt tot steeds verdere versplintering. Zo is de VVD niet de grootste partij van het land, maar de minst kleine. En als daar niets verandert, zijn ze de volgende keer de kleinste. Zou zo maar kunnen. Ook hier is het centralisatie wat de klok slaat en bestaat het land uit de randstad en ‘deplorables’. Er is één verschil. In Nederland zien we dat Eindhoven meer groeit dan Amsterdam. Ondanks jarenlang geen cent voor investeringen, werd Brabant ons economisch hart. Nederland was al in de vroege middeleeuwen een land van steden. Elk was, en is, sterk. Ook Zwolle, Groningen, Venlo en vooral Eindhoven. En die hebben zo langzamerhand genoeg van een Den Haag dat niet in hen is geïnteresseerd, de aardgasbaten exclusief toedeelt aan de randstad en blind is voor de economische mogelijkheden en maatschappelijke behoeften van de rest.

  Net als die in Duitsland waren onze laatste verkiezingen een aanduiding van deze inmiddels diep gewortelde onvrede. Wie deze onvrede weet te bundelen, wint de volgende keer meer zetels dan Wilders. Want wat mensen willen is iemand die voor hen opkomt. Iemand die goed bestuur biedt. Iemand die de boel goed regelt, zodat je als burger vrij en als het kan een beetje behoorlijk kan leven. Donderdag was ik in Den Haag. De binnenstad ziet er geweldig uit en is vol tassen dragende consumenten. Gisteren was ik in Apeldoorn. Ooit een bruisende binnenstad. Sinds de crisis is het meer één grote Action. Een ontnuchterend gezicht. Nu komen de vrijwel alle uit de randstad afkomstige Kamerleden nooit in Apeldoorn. Als je zegt dat er 150.000 mensen wonen, zijn ze verbaasd. En dat gaat de Haagse politiek, net als Berlijn, nog opbreken. Want als er één ding is dat mensen herkennen, is het dit: het tegendeel van liefde is niet haat, maar desinteresse. De heer Rutte, burgemeester van de randstad, liet dat fijntjes voelen toen hij na een kort bezoek vertrok uit Arnhem. “Ik beloof niks.” De volgende dag stond het op de voorpagina van de Gelderlander. Twee weken later leed de VVD een gevoelig verlies. Ze zijn nog altijd aan het kijken hoe dat kwam, begrijp ik.

  De  Nederlandse politiek is net zo verwaten als de Franse, net zo ziende blind als de Democraten, en de Nederlandse Macron loopt al rond. Want nu Wilders zijn aantrekkingskracht verliest en de oude partijen niets te bieden hebben dan Asscher, Buma en Rutte, worden de volgende verkiezingen pas echt interessant.. Want het exclusief academische Den Haag heeft geen meerderheid meer. Net als Duitsland straks, als Mutti Merkel met pensioen gaat.

  4 REACTIES

  1. Ronaldo

   Collectieve referenda, dat is de ultime democratie.
   Maar de Haagse kaasstolp beslaat alleen al bij het horen van de suggestie.
   Voorlopig zit het er dus niet in. Eenmaal per vier jaar stemmen vinden de politieke partijen meer dan genoeg. En als de buit is verdeeld, heeft het volk het nakijken. Voor de camera’s wordt er nog wat gekruidenierd maar achter de gesloten deuren gaan alle remmen los. Het geld van anderen geeft immers makkelijk uit.
   Voor huisvesting migranten en de kinderpardons is geld geen enkel probleem. Kost miljarden. Volgend jaar komen er weer duizenden. De EU haalt ze nu zelf op. Inspraak ? vergeet ‘t maar.
   Inmiddels is er een complete industrie ontstaan, en de belanghebbenden buitelen over elkaar heen om ons belastingeld binnen te halen.
   De bevolking moet o.a. weer meer gaan betalen voor de gezondheidszorg , en voor het losbandige beleid in de EU. In Groningen storten door de gaswinning de huizen in , en de dorpen lopen leeg bij gebrek aan voorzieningen.
   In Brabant zijn er nog dorpen waar het OV uit ‘n belbusje bestaat, en eenmaal per uur de trein.
   Maar ja, daar valt politiek gezien weinig mee te scoren. Amsterdam smijt met geld naar bodemloze putten van intergratie projecten. Geld zat, effekt nul.

   Het Forum voor Democratie, d.w.z. Baudet en Hiddema reizen inmiddels het hele land door, om te luisteren naar de zorgen van de vergeten groepen.
   Ik hoop van harte dat ze iets voor de mensen buiten de randstad iets kunnen bereiken.
   Laten we de oude politiek vergeten, en stemmen voor vernieuwing : FVD !

   • Lijkt me een fantastisch idee, coLLectieve referenda. Veel beter dan iedereen apart in een stemhokje en dan in je eentje zitten piekeren wat je nu in vredesnaam weer moet aankruisen of -clicken. Zo gebeurde dat ooit, en soms nog, in Zwitserland ook. Met z’n allen op de alpenwei en dan bij handopsteking stemmen. Heerlijk, tenminste ‘s zomers in het zonnetje dan!
    Sorry, geintje 😉 Maar je bent verder duidelijk. Mijn standpunten ken je, dus daar zal ik niemand mee vermoeien.

  2. @ Ton Doesburg,

   Buitengewoon goede analyse! Mooi verwoord ook.
   Niets aan toe te voegen, behalve een oplossing waarvan ik vind – persoonlijk – dat de mensen zich gehoord zouden kunnen voelen…
   Correctieve referenda.
   Zij die stemmen zijn politiek geïnteresseerd.
   En als meerderheid het wil, voilà daar kan ik mij zelfs bij neerleggen.
   Heel Nederland, niet alleen ‘Den Haag’ is dan betrokken. En dat is nu heel anders zoals jij dat zo treffend verwoord en beschrijft.
   Bovendien: het ontstijgt de strijd der partijen… Op een rechts thema kunnen alle linksen mee (tegen) stemmen. Haar stem wordt, al regeert ze (bij voorbeeld) niet, dus altijd ook gehoord. Iedereen dus…
   Is dat niet mooi?
   Van Apeldoorn, Groningen tot Maastricht, links, rechts en het midden. Atheïst of gelovig, welk geloof dan ook.
   Niemand buitengesloten. Iedereen gehoord.
   Ja, zelfs ‘Den Haag’…
   Het kan..
   Het is natuurlijk wel een nieuwe innovatie…
   Maar toch…

  Comments are closed.