En nu ook de rest van de wereld redden, Frans

  10
  593

  Leestijd: 4 minuten.

  Eén ding kan je Frans Timmermans niet ontzeggen: ambitie. Of het nu om de eigen carrière gaat of het redden van de planeet, Timmermans gaat door roeien en ruiten. Woensdag presenteert hij in Brussel zijn green deal voor Europa. En het zal niemand verbazen dat dit project net zo kolossaal is als zijn ego.

  In 2050 moet Europa CO-2 neutraal zijn. En over 10 jaar moet de uitstoot 50 a 55 procent minder zijn in plaats van de eerder geplande 40, aldus de dinsdag in de Volkskrant uitgelekte hoofdlijnen. Heel Europa moet op de schop om echt groen te worden. De investeringen daarvoor zijn gigantisch. Gesproken wordt over 1000 miljard euro. Op te hoesten door de belastingbetaler. Maar die krijgt daar dan ook wat voor.

  Een kleine greep uit Timmermans kerstpakket. Er komen 1 miljoen electro-laadpalen, er worden 2 miljard bomen geplant, een miljoen woningen wordt geïsoleerd. En dan hebben we het nog niet over de miljarden aan subsidie voor wind-, zon- en andere niet-fossiele energiebronnen. Allemaal om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

  Voor zo’n (bijna) megalomaan project moet je draagvlak zien te organiseren. Dit kun je de vaak weerspannige kiezers niet zo maar door de strot duwen. Zelfs niet met de tomeloze energie van Timmermans en zijn sidekick Diederik Samsom. En dus is ook daar een pot voor: 100 miljard.

  Timmermans heeft wel wat weerstanden te overwinnen. In Oost-Europa zijn landen als Polen, Hongarije en Tsjechië niet happig op een grootschalige verbouwing van hun klimaatonvriendelijke economieën. Je kunt je ook afvragen of hij de meest geschikte figuur is om de green deal daar aan de man te brengen. Bij de rechts-populistische machthebbers in die landen is Timmermans geen graag geziene gast. In de vorige commissie maakte hij zich terecht en met karakteristiek aplomb sterk voor het handhaven van de rechtsstaat. En dat zijn Orban en co niet vergeten. Om die reden dwarsboomden ze al een eerdere grote Timmermans-ambitie. Mede door hun verzet werd hij niet de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

  Goed, dat is naar alle waarschijnlijkheid met een forse zak geld wel op te lossen. Maar ook in andere West-Europese landen zullen Timmermans, Samsom en in hun kielzog de betrokken regeringen behoedzaam moeten opereren. Niet elke kiezer heeft een poster van Greta Thunberg aan de muur. Populisten zullen elke ingrijpende maatregel uit alle macht proberen tegen te houden. Van 130 naar 100 km is voor veel vroemers al een stap te ver. Als het te snel gaat wordt het voor Geert Wilders, Thierry Baudet en hun klimaatsceptische vrinden in Europa prijs schieten.

  Maar goed, stel dat het allemaal gaat lukken. Dat de Europese regeringsleiders allemaal hun stinkende best gaan doen. En dat ze hun kiezers meekrijgen. Toegegeven, dat is een heel optimistische aanname, maar vooruit … Dan nog blijft de vraag: zal de rest van de wereld bereid en in staat zijn gidscontinent Europa te volgen?

  Het redden van de planeet is, het woord zegt het al, een probleem van mondiale omvang. Het Europa van Timmermans kan uit volle borst het hoogste lied zingen maar als het koor niet meedoet of wanklanken ten gehore brengt, schiet je weinig tot niets op. Europa is goed voor 5 hele procenten van de wereldwijde CO-2-uitstoot. De rest wordt uitgebraakt door landen waar het klimaat niet bovenaan de politieke agenda staat en de bevolking vaak niet eens weet waar Parijs ligt, laat staan dat er zo’n historisch akkoord is gesloten.

  In die landen, China, India, Indonesië, Brazilië is klimaatbewustzijn hooguit een liefhebberij van de happy few. De rest van de bevolking heeft andere dingen aan het hoofd dan vlees- of vliegschaamte. Als de economie groeit wil de opkomende middenklasse daar graag van profiteren. Ook in het vliegtuig stappen en biefstuk eten. Onze schuldcultuur, een symptoom van ongebreidelde welvaart, kent daar weinig aanhangers. Je moet vooral niet proberen dat aan hen op te leggen. Dat is een vorm van soft kolonialisme dat onherroepelijk weerstand op zal roepen.

  In die landen heeft de politiek andere prioriteiten. Economische groei staat altijd op nummer één, op nummer twee en op nummer drie. Daarna komt, als het voor de bevolking  meezit, de herverdeling van de vruchten van die groei. Als het klimaat in de top vijf staat is dat bij hoge uitzondering. Zelfs een land als China dat toch gezien werd als een voorloper opent meer kolencentrales dan ooit en heeft de subsidies voor niet-fossiele energie drastisch teruggeschroefd. En in andere topvervuilers zoals India staan de zaken er eerder nog beroerder voor. In Delhi en Mumbai zijn ze al blij dat ze soms de overkant van de straat zien.

  Nog meer dan bij ons in het westen zal de oplossing van de technologie moeten komen. Technologie en niet levensstijl zal het verschil moeten maken. Die transformatie gaat zo in de papieren lopen dat de 1000 miljard van Timmermans niet meer zijn dan een fooi. Dat zullen de achterblijvers van zijn leven nooit alleen kunnen opbrengen. Optimisten denken dan soms aan een wereldwijde klimaattaks met het westen als grote betaler. Afgezien van de politieke haalbaarheid, en die moeten we niet overschatten, hebben we ook nog iets als praktische uitvoerbaarheid. Misschien iets voor Frans als hij klaar is met Europa?

  10 REACTIES

  1. De titel luidt: “En nu ook de rest van de wereld redden, Frans?”
   Ik voel meer voor: “Laten we nu de rest van de wereld behoeden voor Frans!”

  2. Laten we die duizenden miljarden maar besteden aan wereldkinderen in benarde leefomstandigheden, dan hebben we morgen al resultaat voor vele toekomstige generaties.

   • En daar heb jij zeker gelijk in “Lest Best”!! Liefst
    deze maand nog, dan hebben Wereldkinderen ook
    een fijne kerst!! Toch?? Bert.

  3. @Nuijsenburg
   Inderdaad een uitstekend artikel! Al die moeite en kosten om de werelduitstoot van CO2 met 5% te verminderen. Mensen als Timmermans moet je tijdig in een gesticht opsluiten voordat ze miljoenen mensen aan de bedelstaf brengen.

   Wel lijkt het me verstandig om een CO2-belasting te heffen die de markt stimuleert om over te schakelen op duurzame energie. Maar deze belasting moet direct worden teruggegeven door verlaging van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Anders lijkt het er op dat de verhoging van de gasprijs een extra belasting van de burger wordt om gaten in de begroting van de overheid te dichten.

   • @Holleman,
    Ben vooralsnog nieuwsgierig hoe ze het gaan financieren. Als ze gebruik gaan maken – wat ik verwacht – van negatieve rente obligaties en – volgens ‘plannen’ die ze al (stiekem) met z’n allen (inclusief Rutte) achter de coulissen bekokstoofd hebben – de ECB-geldpersen nog verder openzetten… (vandaar dat de EU-elite – inclusief Rutte – voor de aanstelling van een politieke ECB-president stemden – Lagarde) wordt het ‘buitenom’ gefinancierd en betalen de obligatiehouders mooi het grootste deel.
    Dat de EU dan hechter en machtiger wordt past gelijk in hun ‘federalisatie’ plaatje.
    10.000 miljard tegen zeg 2% negatieve rente is als je het hebt over 30 jarige obligaties een ‘leuk’ financieringsplaatje. Da’s pakweg 200 miljard per jaar negatieve rente x 30 jaar = 6000 miljard ‘gratis’ opgehaald…
    Kijk sla je de populisten ook een knuppeltje uit hun handen. EU-bevolking tevreden. Socialistische en groene partijen ook. Behalve een deel van de bevolking van Nederland want die hebben vette pensioenfondsen die de negatieve rente dokken en mensen gaan korten. Maar ach… Nederland: da’s maar 5% van de Unie-bevolking… Het zijn geen Fransen die de het hele land platleggen. ?

  4. Beste Frans,
   En wie gaat de rekening betalen voor jouw ambitie’s????
   Ik dus, en de rest van keurig Nederland. En zouden veel
   meer Nederlanders walgen, van wat ze hierboven lezen??
   Vrolijke groet, Frans. Ik hoop jou in mijn leven echt nooit
   tegen te komen. Maar toch, fijne feestdagen, beste Frans.
   N.B. Overigens een steengoed artikel, Peter. Compliment!
   Groet uit Eemnes van Bert.

  Comments are closed.