Er is heel wat te kiezen

  1
  790

  Leestijd: 2 minuten.

  In politiek Den Haag houden ze het erop dat zeventig procent van de kiezers zweeft. De meeste mensen zouden dus nog steeds niet weten op welke partij zij over ruim een maand gaan stemmen. Voor hen is er hulp in de vorm van Kieskompas of Stemwijzer, websites die bij verkiezingen miljoenen bezoekers trekken.

  Stemwijzer werd maandag gelanceerd, Kieskompas volgt nog. Dat deze sites zo laat komen is niet vreemd. ProDemos, de organisatie achter de Stemwijzer wacht eerst tot alle verkiezingsprogramma’s rond zijn, en maakt daar dan studie van. Aan de hand van die programma’s worden thema’s geselecteerd en vragen gesteld, die de nieuwsgierige zwever vervolgens kan beantwoorden.

  Doordat de Stemwijzer zich baseert op de programma’s gaat hij uit van wat de politieke partijen beloven, maar niet wat ze gedaan hebben of gaan doen. Immers, als een partij gaat deelnemen aan een regering worden standpunten ingeleverd en het is voor iedereen onduidelijk welke dat zullen zijn. Dat wordt onderkend, want ProDemos biedt de zwevende kiezer die dieper wil gaan een “stemmentracker” om zich te oriënteren op stemgedrag.

  Maar zelfs als kiezers de Stemwijzer hebben geraadpleegd zijn ze er vaak nog niet uit. Ze laten zich niet alleen leiden door de standpunten, waarmee ze het eens zijn, maar ook door de verwachting of de partij van hun voorkeur invloed zal hebben. Ze stemmen niet met hun hart, maar met hun hoofd. Zo zullen bij de vorige verkiezingen veel mensen die sympathiseerden met GroenLinks toch op de PvdA gestemd hebben, in de hoop dat die zou kunnen voorkomen dat de VVD de premier zou leveren. Bij de komende verkiezingen zou de VVD kunnen profiteren van dit zogeheten strategisch stemmen, doordat de PVV van Wilders de grootste partij zou kunnen worden en dat roept veel weerstand op.

  De Stemwijzer is niet het definitieve antwoord op de vraag van de zwevende kiezer, al was het alleen maar omdat we allemaal anders zijn. Het zou wel heel toevallig zijn als de thema’s die ProDemos selecteert ook voor jou de belangrijkste zijn. Zo besloot het COC te komen met “gayvote”, een stemwijzer die uitgaat van standpunten die voor homo’s en lesbo’s van belang zijn. En zo werd ook een stemwijzer gelanceerd door de belangenvereniging van gepensioneerden. De organisatie voor zelfstandigen in de bouw kwam met een stemwijzer voor het groeiende leger van zzp-ers. Er is ook een diakonale stemwijzer voor de vrijwilliger die het goed voor heeft met de medemens. En dan zijn er stemwijzers voor mensen die begaan zijn met de derde wereld of die zich zorgen maken over het klimaat.

  Er is zelfs een stemwijzer voor de tevreden roker: www.cannabis-kieswijzer.nl. Ook de ondernemersorganisatie MKB Nederland  komt met een stemwijzer, maar daar blijft het niet bij. Het is mogelijk om de stemwijzer toe te spitsen op een bedrijfstak. Als dat zo doorgaat komt de stemwijzer voor de eigen onderneming in het verschiet. En dan kun je wachten op de persoonlijke stemwijzer voor iedereen…

   

  1 REACTIE

  1. Wat mij écht zou helpen om van “zweven naar landen” te komen is een fusie op links tussen GroenLinks, SP, PvdA, PvdD en misschien zelfs CDA en D66. Dan zouden we tenminste uitkomen op een fatsoenlijke grote partij die een deuk in een pakje boter kan slaan ten opzichte van het rechtse en populistische geweld.
   Zo’n partij wordt natuurlijk een gemiddeld mengsel van diverse ideeen, maar dan weet je in elk geval vooraf wat je hebt, want die menging van ideeën, het “water in de wijn doen” gebeurt toch wel in de coalitiebesprekingen en dan weet je niet vooraf wat eruit komt.
   Dus: “linkse” partijen verenigt u! Voor een sociaal en leefbaar Nederland!

  Comments are closed.