Erdogan brengt Europa in lastige spagaat

  1
  98

  Leestijd: 1 minuten.

  De Turkse president Erdogan dreigt  3 miljoen vluchtelingen die nu nog in Turkije verblijven naar Europa te sturen als de EU nog een stap verder gaat met het bekritiseren van Ankara.  De aanleiding was de stemming van het Europarlement, dat de lidstaten oproept om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te bevriezen. De motie is niet bindend en EU-buitenlandchef Federica Mogherini wil de dialoog niet helemaal afkappen.

  Desondanks ligt er nu toch een aardig probleem. In Turkije zijn tienduizenden mensen gearresteerd, Erdogan gebruikt de mislukte coup om alle tegenstand (journalisten, academici, Koerden) monddood te maken. Daarmee is de weg naar toetreding tot Europa lichtjaren weg. Zelfs voldoet Ankara niet aan de voorwaarden om visavrij reizen voor alle Turken in de EU toe te staan. Sinds de deal met Ankara om in ruil voor enkele miljarden euro’s de vluchtelingen op Turkse bodem op te vangen is de stroom die via Griekenland Europa trachtte te bereiken inderdaad opgedroogd. In ruil is de stroom via Noord-Afrika verveelvoudigd.

  Een heropening van de Turkse grenzen zou betekenen dat Europa op twee fronten te maken krijgt met een vluchtelingenstroom en Erdogan weet de angst daarvoor goed te benutten. Desondanks was de reactie in Brussel koel, retorische dreigingen helpen niet, Europa laat zich niet chanteren was de boodschap. Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken toonde zich niet onder de indruk. Er is sprake van “megafoondiplomatie”.

  Het Europarlement heeft het niet in de hand, alleen de lidstaten kunnen besluiten de deur naar Ankara helemaal dicht te gooien. Die zitten niet te wachten op een nieuwe vluchtelingenstroom en toetredingsonderhandelingen open laten zegt immers niets, ze kunnen twintig jaar duren of nog veel langer. Voorlopig gaat het om de korte termijneffecten.

  Het is een lastige spagaat voor Europa, maar één ding is zeker. Als Erdogan zijn dreigement werkelijk gaat uitvoeren zullen de peilingen voor extreemrechts gaan exploderen en er komen verkiezingen aan in belangrijke landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland. Pappen en nathouden zal het devies zijn.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

   

  1 REACTIE

  Comments are closed.