Erdogan doet het weer

  17
  570

  Leestijd: 3 minuten.

  Opnieuw dreigt Turkije de grenzen open te gooien voor vluchtelingen die naar Europa willen. De Turkse president Erdogan zoekt een drukmiddel om Europa bij de oorlog in Syrië te betrekken. Daar vonden 33 Turkse soldaten in Idlib de dood door een bombardement door de Russen of de Syrische regeringstroepen. Dat is niet geheel duidelijk. Het Kremlin steunt de Syrische president Assad in zijn strijd tegen de rebellen.

  En die rebellen krijgen weer steun van Turkije omdat Erdogan niets van Assad moet hebben. De Russen zeggen dat de Turken hadden moeten waarschuwen over hun troepenverplaatsingen, de Turken zeggen dat ze dat gedaan hebben.

  Feit is dat Erdogan boos is en jawel, de NAVO-ambassadeurs kwamen vandaag bijeen om over de situatie te praten. Natuurlijk staan ze vierkant achter partner Turkije, en Turkije kan ook steun verwachten van de anderen als het op eigen grondgebied wordt aangevallen, maar niet in Syrië. Als de NAVO dat zou doen riskeert die een rechtstreekse confrontatie met Rusland, dat in feite met superioriteit in de lucht de grote broer is die Assad in het zadel houdt en hem zijn successen laat boeken om een steeds groter deel van Syrië te heroveren op de rebellen.

  Inmiddels zijn in de provincie Idlib een miljoen burgers op de vlucht en zitten in tentenkampen aan de grens met Turkije, in Turkije zelf zitten er al 3,5 miljoen. De EU betaalt Ankara 3 miljard per jaar om die vluchtelingen in Turkije op te vangen.

  Door het dreigement van Erdogan de sluizen open te gooien zijn inmiddels enkele honderden vluchtelingen op weg naar de grens van Turkije op het drielandenpunt met Griekenland en Bulgarije. De Griekse en Bulgaarse grenswachten hebben een dam opgeworpen om hen de doorgang te beletten.

  De EU heeft ook geen formele verklaring van Ankara ontvangen dat de vluchtelingendeal is opgezegd. Maar het nieuws gaat al gauw een eigen leven leiden en zo is het heel denkbaar dat er wel een grote vluchtelingenstroom op gang komt richting Europa.

  Nu de NAVO duidelijk heeft gemaakt de zaak niet op te willen lossen op Syrisch grondgebied, zal Erdogan het moeten hebben van telefoontjes met de Russische leider Poetin. Het aanschurken tegen Moskou uit onvrede over de welwillendheid van de EU kan wel eens een foute inschatting zijn geweest. Om grip in het gebied te houden heeft Poetin geen andere keus dan achter Assad te blijven staan.

  Het opzeggen van de vluchtelingendeal met de EU (als dat echt gebeurt) betekent dat Erdogan met zijn kwakkelende economie dit jaar geen drie miljard meer vangt. Of zou Erdogan nu hij de NAVO niet in Syrië aan boord krijgt proberen er nog wat meer uit te slepen in ruil voor het dicht houden van de grenzen?

  Op die manier wordt de EU gechanteerd en de enige manier om daaraan te ontsnappen is eindelijk de stofkam door allerlei subsidietjes en andere onzin te halen en fors te investeren in het bewaken van de buitengrenzen. Daarvoor is nu nog maar een fractie van de totale begroting in gebruik, dit kan niet eens wachten tot de volgende meerjarenbegroting 2021-2027 waarover nu zo wordt gesteggeld.

  Misschien wordt het voor premier Rutte zo ook makkelijker op zijn hakken in het zand terug te keren, hakken die in de rest van de EU niet echt in dank zijn afgenomen. Het opnemen van miljoenen vluchtelingen gaat de EU meer kosten dan een iets hogere bijdrage aan de meerjarenbegroting om het vertrek van de Britten op te vangen. Los van het debat louter over de centen moet het ook over de meest urgente bestedingen gaan. En dat kan niet eens zo lang duren. Anders blijft Erdogan Europa het mes op de keel zetten.

  17 REACTIES

  1. Erdogan wil dat de EU opdraait voor het vluchtelingenprobleem dat hij zelf heeft veroorzaakt door Noord-Syrië binnen te vallen.
   De reden voor die inval is dat hij kans zag om de Koerden een kopje kleiner te maken en niets anders, hoe Erdogan ook blijft liegen. En dat Duitse moeke zal er vermoedelijk weer intrappen en de EU bevelen om Erdogan te helpen.
   https://www.telegraaf.nl/nieuws/1283652376/erdogan-tegen-merkel-lasten-eerlijker-verdelen
   De as Frankrijk-Duitsland maakt in de EU de dienst uit; dat kunnen wij niet pikken en daarom Nexit en wel zo snel mogelijk. Wij zijn geen provincie zonder zeggenschap van de EU.

   • Zolang we bij de EU horen kan fe
    EU besluiten om die 3 miljard die Erdogan jaarlijks krijgt gebruiken om de grens met Turkije af te sluiten. En verder alle vlieg- en ander verkeer met Turkije blokkeren. Isoleer Turkije.

    • En wat lees ik vanmorgen in de media? Ankie Broekers-Knol (VVD) is bereid om Erdogan meer geld te geven voor het tegenhouden van asielzoekers. Ze wil de chantage door Erdogan belonen; merkwaardig, dat mag je als burger nooit zelfs niet als bijv. je kinderen gekidnapt worden.
     Nou heeft ze gisteren in de Kamer al laten zien dat ze niet spoort met de IND en dit is kennelijk haar manier om haar eigen problemen op te lossen.
     Het mag wat kosten, zolang de belastingbetaler het maar ophoest.

  2. Het conflict tussen Turkije en de Koerden en de Turkse inmenging in het Syrische conflict in Idlib brengen een nieuwe vluchtelingenstroom op gang. Tenzij men mij van het tegendeel kan overtuigen, is toch het Westen de hoofdoorzaak van de crisis in het Midden-Oosten door zijn inmenging in binnenlandse aangelegenheden in Irak, Syrië en Libië. Tot nu toe heeft Turkije zonder morren alle vluchtelingen in het Midden-Oosten opgenomen. Het is eigenlijk laf dat het Westen geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de ontstane chaos en zijn straatje schoon probeert te houden door Turkije geld te geven.
   Zo’n deal lokt chantage uit. Hoe vervelend ook, de vluchtelingenstroom is gedeeltelijk het gevolg van onze inmenging in Arabische zaken, waarschijnlijk gedreven door oliebelangen. Uit dat oogpunt bezien is het wel goed dat we ons minder afhankelijk proberen te maken van dat brandbare goedje.

   • Het Westen is een groot begrip…
    Gelukkig houdt Wilders het bij datgene wat ‘ons’ direct kan helpen.
    Binjamin zou liever zien dat Brussel het deed. Maar dan heeft u gelijk: dan zijn wij ineens als grootmacht EU ‘het Westen’.
    Maar als stadstaat Nederland, wat kan ons gedoe van die grootmachten en hun vieze spelletjes dan schelen? Met eigen grenzen kan je direct op dit soort situaties reageren. Nu zijn we afhankelijk van Turkije of Griekenland/Bulgarije dan wel de stad Brussel…
    Wordt het niet eens tijd ons eigen lot ter hand te nemen door simpelweg zelf onze grenzen weer te controleren? Er is altijd wel ergens gedonder.
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/geert-wilders-ik-heb-rutte-gewaarschuwd-vertrouw-erdogan-niet/

  3. Het is onmenselijk om te zien hoe hele volkeren worden gemangeld in een misdadige machtsstrijd tussen de politieke elites van landen. In dit geval Poetin, Erdogan en Assad.
   1. Dictator Erdogan wil de Koerden kwijt en verkoopt dat als een strijd tegen Assad.
   2. Dictator Assad wil zijn macht en land terug en wordt daar bij gesteund door Poetin.
   3. Dictator Poetin wil zijn Syrische bases in dit gebied behouden en steunt daarom Assad.
   4. Dictator Erdogan wil steun van de EU en chanteert die met het doorsturen van vluchtelingen om de EU opzettelijk bij het conflict te betrekken.

   Dat miljoenen mensen de dupe zijn van hun machtsstrijd laat ze koud. De oplossing van dit probleem is niet om alle vluchtelingen in de EU op te vangen maar om genoemde 3 dictators uit te schakelen, zodat de betrokken burgers weer naar hun huis kunnen. En daarom boycot ik alles uit Turkije en Rusland en ik hoop dat meer mensen dat ook doen.

   • @Henk
    Ik weet niet of uw suggestie de juiste oplossing is. Wij hadden toch geen vluchtelingen toen Sadam Hoessein, Assad en Khadaffi stevig in het zadel zaten? De vluchtelingenstroom kwam pas op gang toen wij daar “humanitair” gingen ingrijpen om onze oliebelangen veilig te stellen. De Russen kwamen pas op gang nadat wij er een puinhoop van hadden gemaakt, waardoor het leven daar pas echt ondraaglijk was geworden.
    Wij zijn hypocriete idealisten. Russen zijn realisten.

    • Dat humanitaire gedoe houdt vanzelf op als Erdogan en Poetin er niet meer zijn. Dan wordt Assad niet meer bevoorraad en bedrijven zijn onderdanen hem zelf wel. Zelfbeschikking heet dat.

     • Verrassingen voorbehouden zal Poetin er langer zijn dan de meeste EU- of Amerikaanse leiders, maar als de steun van Poetin verrassender wijze weg zou vallen, zou Assad volledig afhankelijk worden van Teheran. Assad heeft de volledige steun van de minderheid waartoe hij behoort, die tot haar laatste adem voor hem zal vechten, om de eenvoudige reden dat ze zich niet kunnen permitteren om te verliezen. Dan zou hun hetzelfde lot wachten dat de verliezers overal in het Midden Oosten wacht.

     • @Henk
      Ik vrees ( hoop?) dat Poetin en Erdogan het langer uithouden dan Rutte. Assad is een schoft, maar “the devil you know”. Onder zijn bewind hadden extreme moslims geen kans Christenen en Yezidi’s uit te moorden. Voor onze gemoedsrust is het beter dat Arabische landen dictatoriaal geregeerd worden. Nu zitten we met het ethisch dilemma van mensen op de vlucht voor democratische chaos die wij daar geïntroduceerd hebben. Veel Russen zijn blij met Poetin die een einde maakte aan de Westerse inmenging in hun land. Zie de film van Waterdrinker die gisteren op TV was. Hoezo kwalijke Russische inmenging in Amerika? Indisch gezegde: “De pot verwijt dat hij een ketel is”.

  4. Erdogan heeft een groot probleem: De Turkse bevolking groeit sterk en de Turkse economie moet tenminste even hard blijven groeien om te voorkomen dat de levensstandaard daalt en de interne weerstand tegen zijn regime toeneemt. Economische problemen zijn voor Erdogan een veel grotere bedreiging dan terreur van buiten. De huidige militaire actie “Lenteschild” dient Erdogan op verschillende manieren. 1- Ze leidt de aandacht af van de interne problemen; 2- Ze houdt de Syrische burgeroorlog gaande en dat voorziet hem voor de korte termijn van een pretext om aanwezig te blijven in noordelijk Syrië en 3- verhoogt zijn kansen om op lange termijn dat deel inclusief grote hoeveelheden aardgas voor de kust in te lijven bij Turkije. En tenslotte, 4- Erdogan koestert nog steeds zijn Ottomaanse droom en stromen vluchtelingen kunnen de Europese weerstand hiertegen nog verder verzwakken. Het impotente Europa zal Erdogan niet stoppen, misschien kan -zoals Tolstoi al zei- alleen Rusland de situatie redden.

   • Rutte heeft een groot probleem… als die asielzoekers toch de grens weten te beslechten. Het is evident dat er dan veel naar Nederland zullen komen. En door de bezuinigingsdrang van de VVD heeft hij en zijn partij in hun politieke ‘wijsheid’ besloten – in de tijd dat de asielstroom even dipte – bij de IND mensen met vakkennis te ontslaan. Nog geen jaar later kwam de asielstroom weer opgang – zoals zij immer doet. Nu stokt de asielprocedure in de keten waar de VVD ingreep. Ergo: zo is ‘ons’ juridisch systeem: nu moet het Rijk van onze belastingscenten asielzoekers geld uitkeren omdat ze te lang moeten wachten op een beslissing van de IND. (Zie link)
    En wat levert het de VVD budgetair op: een nog veel grotere kostenpost en een asielketen die verstopt. Neem daarbij de bouwstop vanwege politieke stikstof- en PSAF problemen ten tijde van woningnood en zelfs de achterkant van de asielprocedure is al verstopt: het plaatsen van ‘statushouders’ in sociale woningen… VVD en haar asielbeleid is al een binnenlandse ramp in wording. Nog meer asielzoekers wordt voor de VVD een nachtmerrie.
    https://www.nu.nl/binnenland/6034428/lange-wachttijden-bij-asielaanvragen-kost-de-ind-geen-17-maar-70-miljoen-euro.html

    • Er is niets erger dan een visieloze leider ten tijde van crisis en wij hebben in Nederland met meer te maken dan alleen met een vluchtelingencrisis: De EU slokt een veel te groot deel op van onze inkomsten en langdurige en voortdurende bezuinigingen zijn daarvan het gevolg. Die leiden, samen met zich steeds herhalende economische crises, verlies aan vertrouwen in de democratie en een ongewenste maar onvermijdelijke botsing met een andere cultuur, geleidelijk tot totale ontwrichting van onze maatschappij. In tegenstelling tot wat het geval is met Erdogan, kunnen wij Rutte wegsturen, maar ik zie nog niemand die werkelijk weet hoe we uit deze situatie kunnen komen. Misschien komt Erdogan met zijn visie wel gemakkelijker uit zijn problemen dan wij uit de onze.

  5. Onderstaand artikel door Roderick Veelo laat zien hoe failliet de EU feitelijk is.
   https://tpo.nl/2020/02/28/roderick-veelo-verreweg-de-grootste-mislukking-is-de-europese-asielprocedure/
   Dat weet Erdogan ook en die maakt daar misbruik van om ons nog meer geld af te troggelen.

   Ik zou een volledige boycot van Turkije op alle gebied (vakanties, business, 3 miljard per jaar EU-steun en NAVO-steun). We gaan toch zeker geen chanteur, dictator en godsdienst fanaat in het zadel houden? Of offeren we de Koerden op aan het belang van Erdogan?

  6. De EU maakte zich volkomen belachelijk om een dictator op zijn blauwe, dan wel bruine ogen te geloven. Niets geleerd van de geschiedenis. De EU lidstaten zijn zo druk bezig met het het eigen volk eerst gedoe dat men te beroerd is om de buitengrenzen als EU grenzen te erkennen, met alle gevolgen van dien. Door de buitengrenzen niet te beschouwen als EU grenzen wordt dictator Erdogan op zijn wenken bedient. Is het nu allemaal dommigheid, luiheid, desinteresse? Is het wellicht het grote Brussels ego bal?

  7. Erdogan verdraait de feiten; hij liegt!
   Erdogan is niet Syrië binnen gevallen om de rebellen te steunen maar om de Turkse aartsvijand, de Koerden, aan te vallen. En nu wil hij dat de EU hem steunt omdat hij wordt terug gepakt in Syrië. Erdogan chanteert de EU door de grenzen open te zetten als hij geen steun krijgt voor zijn beleid.
   Nu krijgt deze agressor 3 miljard per jaar van de EU voor de opvang van een probleem dat hij zelf heeft veroorzaakt. Als deze dictator dit beleid doorzet moeten we meteen stoppen met die steun en de grenzen met Turkije blokkeren. Dan dondert zijn economie in elkaar en heeft hij een groot binnenlands probleem. Maar daar zal de EU wel te slap voor zijn.
   Militaire steun volgens artikel 5 van het handvest van de NAVO is niet aan de orde; de aanval betreft niet het Turkse grondgebied zoals het handvest vereist maar Syrië waar hij zelf is binnengevallen.
   Politiek is smerig en achterbaks; daar offert men de Koerden graag aan op net zoals de Armeniërs indertijd.

   • Henk, Correct, de Turken zijn bezig de Koerden aan te vallen. Laat die lui komen en stuur ze terug naar Syria, enkeltje. Misschien een wet verandering is nodig: Het aantal jaren dat men in Nederland verblijft om geldig Nederlander te zijn. Maak het 20 Jaar ipv 5. Geldend voor alle andere nationaliteiten.

  Comments are closed.