Erdogan laat laatste schaamlap vallen

  2
  1540

  Leestijd: 2 minuten.

  Het verval van een democratie vertoont vaak een bepaald patroon. Het begint met de winst van de absolute meerderheid door de partij van een Sterke Man. Het kan even duren maar in een volgende fase vestigt de Sterke Man zijn alleenheerschappij. Kritiek op Hem en de partij wordt taboe. Persbreidel is de volgende stap. En dan verdwijnen dissidenten in de gevangenis of gaan gedwongen in ballingschap.

  Ook de onafhankelijke rechter komt onherroepelijk aan de beurt. Meestal gevolgd door een herinrichting van het politiek systeem naar de uitdrukkelijke wensen van de Sterke Man. En ter afronding worden verkiezingen gemanipuleerd. Daar is een Sterke Man soms voorzichtig mee. Verkiezingen dienen tenslotte ter legitimatie van zijn regime. Ze moeten hoe dan ook gewonnen worden. Maar omdat de Sterke Man ook graag gerespecteerd wil worden mag het geknoei niet al te opzichtig zijn. Het moet er netjes uitzien. Niettemin, aan het eind van het liedje wint altijd zijn machtswellust.

  De afgelopen dagen hebben we in Turkije gezien hoe dat proces in zijn werk gaat. Recep Tayyip Erdogan, Sterke Man te Ankara, heeft moeten toezien dat de oppositie ruim een maand geleden bij de burgemeersterverkiezing Istanboel veroverde. Dat was een zware klap voor de Sultan. Istanboel is niet alleen verreweg de belangrijkste stad, economisch, politiek en cultureel, het is ook de plek waar Erdogan zijn carriere begon. Istanboel was het onaantastbare bolwerk van zijn partij, de islamistische AKP.

  Erdogan kon het er niet bij laten zitten. De gematigde Republikeinse Volkspartij (RVP) had de verkiezingen nipt gewonnen, met 13.000 stemmen. En dus besloot hij de uitslag aan te vechten. Er zou sprake zijn geweest van ‘onregelmatigheden en fraude’. Criminele elementen zouden een kwalijke rol hebben gespeeld. Geen schijn van bewijs maar de overwinning van de RVP was onrechtmatig. Erdogan stond op nieuwe verkiezingen en de kwestie ging naar de kiesraad.

  Die kiesraad bestaat, het zal u niet verbazen, vooral uit AKP-lakeien. En het zal u evenmin verbazen dat deze lakeien het volledig eens waren met hun chef. Er komen volgende maand nieuwe verkiezingen. Ze hadden ook in één moeite door de uitslag kunnen vaststellen, maar zover wilden of mochten ze kennelijk niet gaan. De schijn van legitimiteit, weet u wel. Maar de kans dat de RVP opnieuw wint, is wel erg klein.

  Deze niet eens verkapte machtsgreep had de bekende voorspelbare gevolgen. De nationale munt, de lyra, zette een duikvlucht in en de financiële markten dumpten op grote schaal schatkistpapier. Turkije zit al in een recessie, kampt met toenemende inflatie, dus niemand zit te wachten op ook nog een politieke crisis. Ondernemers die daar voorzichtig op wezen, kregen de wind van voren. Ze hadden zich nergens mee te bemoeien, aldus Erdogan.

  De oppositie laat de coup niet over haar kant gaan. Dit is diefstal, aldus een RVP-kopstuk. En de leiders van een aantal kleinere partijen kondigden aan dat ze op 23 juni geen eigen kandidaten het veld in zullen sturen. De kandidaat van de RVP is ook hun kandidaat. Maar of het wat uitmaakt? Een Sterke Man laat geen nieuwe verkiezingen houden om ze te verliezen.

  Nu had niemand met een minimum aan politiek benul nog enige illusie over het bewind van Erdogan. Maar nu heeft hij ook de laatste schaamlap laten vallen.

   

   

   

  2 REACTIES

  1. Ik ben een geboren optimist:)en weet zeker dat in welke richting het ook gaat: het komt goed en er zullen mensen de straat op gaan en feest vieren?

   Maar stel:
   Er komt een dag dat oud-gouverneurs van gevangenissen of andere kaderleden misschien wel Erdogan zelf het water oversteken in rubberbootjes of opgehaald door de VN (Libië), dan hoop ik wel dat er genoeg geld en huizen te verdelen zijn want wij blijven toch wel ruimhartig? toch?
   En laten we ook frontex vooral nu versterken want anders kunnen wij deze mensen niet snel de binnenlanden invoeren het liefst in de Balkan want per slot van rekening kennen ze elkaar goed en hebben blijde herinneringen aan elkaar?
   Tip voor de regering: is huis Doorn nog vrij ? Dit zal Erdogan wel waarderen.
   Wordt het toch nog gezellig in de EU want dat is een feest zegt onze grote leider Frans.
   Salafisten moslimbroederschap maffia terroristen AKPers gulenisten koerden ISers vergeet ik wat? Sorry.
   Ja ons leven is gaaf en een groot feest en ik kan noch steeds rustig mijn hondje alleen uit laten. of?
   De EU heeft mijn volst vertrouwen?
   En ook ik neem deel aan dat grote feest dat verkiezingen heet.

   • Ps :
    Ik hoor vaak dat alleen door een sterke EU terreur en criminaliteit bestreden kan worden maar wie laat wat naar binnen?

  Comments are closed.