Ergerlijke hindernis

  0
  146

  Leestijd: 2 minuten.

  Belangrijk nieuws: Jan Roos, de bekende journalist, tv-persoonlijkheid en leider van de volksopstand tegen het Oekraïneverdrag, wordt lijsttrekker van VNL (VoorNederland). In een interview in De Telegraaf licht Roos dit opzienbarende besluit toe.

  “Ik ben teleurgesteld in de politiek en politici. Het valt me op dat mensen vooral met hun eigen carrière bezig zijn en het goedpraten van dictaten uit Brussel. Ze zien het volk zelf als een ergerlijke hindernis.”

  Schandalig natuurlijk, om zo met Het Volk om te gaan. Maar het kan nog veel erger. Er is een partij die weliswaar voortdurend rondbazuint dat ze de wil van Het Volk respecteert, maar de partijleider ziet zelfs zijn eigen fractiegenoten als een ergerlijke hindernis.

  Vorige week verscheen het verkiezingsprogramma van deze partij. In niet meer dan elf punten, passend op een A4tje, wordt uit de doeken gedaan hoe “Nederland weer van ons” kan worden. En wat blijkt? Voor het merendeel van de twaalf Kamerleden van deze partij was dit verkiezingsprogramma net zo’n groot nieuws als voor de rest van Het Volk. RTL Nieuws heeft het uitgezocht: slechts een uurtje voor het op Facebook werd gezet ontvingen deze Kamerleden het programma in hun mailbox. Ze mochten niet eens tekenen op de stippellijn.

  Deze partij is, u had het al geraden, de PVV. En de Kamerleden die met RTL Nieuws spraken deden dat natuurlijk anoniem. Want als partijleider Geert Wilders erachter komt dat je de vuile was buiten hebt gehangen, dan zwaait er wat.

  Joram van Klaveren en Louis Bontes kunnen daarvan meepraten. Zij waren de oprichters van VNL, waarvan Jan Roos nu de trotse lijsttrekker wordt. In 2014 vertrokken zij na een ruzie uit de PVV, met medeneming, ofwel roof, van hun zetels. Zij vormen dus een fractie zonder dat Het Volk, dat hen in 2012 als PVV-kandidaat koos, daar een sikkepit over te vertellen heeft gehad.

  Maar tja, politici hebben nu eenmaal de neiging om Het Volk als een ergerlijke hindernis te beschouwen. Daar komt Jan Roos nog wel achter.

  Nog een vraagje: kan de VNL-achterban zijn benoeming tot lijsttrekker nog blokkeren? Of wordt die als een ergerlijke hindernis opzij geschoven?

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook