EU telt zijn bedreigingen

  0
  680

  Leestijd: 2 minuten.

  De Verenigde Staten zoals die nu opereren onder president Donald Trump vormen net als Rusland, China en de radicale islam een bedreiging voor Europa.  Zo schrijft EU-president Donald Tusk in een brief aan de Europese regeringsleiders. Overigens noemt hij Trump niet bij name.

  Die brief moet het startschot zijn voor een ingelaste EU-top aanstaande vrijdag op Malta. Die zou oorspronkelijk alleen gaan over het terugdringen van migranten uit Noord-Afrika. Inmiddels is de agenda wat uitgebreid, de relatie tussen de EU en de VS verandert drastisch en in Oekraïne laaien de vijandelijkheden weer op.

  De uitdagingen waar de EU nu voor staat zijn volgens Tusk de gevaarlijkste in 60 jaar, dus in feite sinds het prille begin van de Europese Gemeenschap. Hij overdrijft niet. De relatie met Moskou is gespannen, het economisch geweld van 1,4 miljard Chinezen klinkt steeds verder door in Europa, meer en meer bedrijven komen in Chinese handen. Daarnaast hebben we nog de vluchtelingen, de dreiging van IS-terroristen, een toenemende vergrijzing waardoor de kosten in de EU alleen maar oplopen en de economische prestatie minder wordt in vergelijking met de nieuwe snelgroeiende landen die de status van ontwikkelingsland zijn ontstegen. En het leger van ontevredenen groeit met de dag, vertaald in winst voor extreem-rechtse partijen in heel Europa.

  Het “Fort Europa” heeft last van achterstallig onderhoud aan de muren die dreigen af te brokkelen door de veelheid aan invloeden van buitenaf. Het positieve in de brief van Tusk dan ook dat Europa niet langer op de automatische piloot door kan vliegen, er is echt verandering nodig om zich te kunnen aanpassen aan de wijzigende omstandigheden.

  Tusk wil als reactie op mogelijke protectionistische maatregelen van Trump betrekkingen aanknopen met andere handelspartners om een achterdeur open te houden. Daarnaast wil hij een aantal flinke stappen om de Europese integratie naar het volgende niveau te tillen.

  Zo moeten de buitengrenzen beter worden verdedigd, moet er meer geld komen voor terrorismebestrijding, defensie (want de Amerikanen willen daar niet meer alleen voor opdraaien) en een meer uniform buitenlands beleid. “In een wereld vol spanningen en confrontatie zijn moed, vastberadenheid en politieke solidariteit nodig,” aldus Tusk. Tot slot wijst hij de Amerikanen er op dat de trans-atlantische relatie belangrijk is voor de wereldvrede. “United we stand, divided we fall,” herinnert Tusk de Amerikanen aan hun eigen standpunt. De VS mogen dan militair machtig zijn, economisch gezien gaan ze steeds minder betekenen in relatie tot China en Latijns-Amerika.

  Op de analyse van Tusk is weinig af te dingen, maar het is de vraag of alle Europese lidstaten beseffen dat het echt tijd wordt om de rijen te sluiten. Voorlopig gaat de aandacht eerst nog even uit naar hoe ver de anti-Europese partijen komen bij de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. En de belangen van de lidstaten lopen ook niet allemaal parallel. De konijnen blijven nog wel even verlamd in de koplampen kijken.