Europa bevestigt haar eigen cliché

  10
  444

  Leestijd: 2 minuten.

  Terwijl de EU voor de vorm nog maar weer eens gaat onderhandelen met de Britten, om premier Theresa May niet helemaal voor het hoofd te stoten, zijn Frankrijk en Italië elkaar in de haren gevlogen. Parijs roept zijn ambassadeur in Rome terug naar huis en spreekt van ‘de zwaarste affront sinds de Tweede Wereldoorlog”.

  Wat is er aan de hand? De Italiaanse vice-premier Luigi Di Maio (voorzitter van de populistische Vijf Sterren- beweging) had recent een ontmoeting met de kopstukken van de ‘gele hesjes’, de protestbeweging tegen het beleid van de Franse president Emmanuel Macron. Bovendien had hij de ‘gele hesjes’ opgeroepen niet versagen met hun protesten. Dat was tegen het zere been van de Fransen, het gaat op een ‘onaanvaardbare inmenging in binnenlandse zaken’. Om uiting te geven aan het forse ongenoegen moest de Franse ambassadeur nu naar huis.

  Het vuurtje smeulde al langer, de Franse president Macron kruiste al eerder de degens met Matteo Salvini, ook vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken maar ook leider van de extreemrechtse partij Lega. Salvini is vooral de drijvende kracht achter het sluiten van de Italiaanse havens voor vluchtelingenboten.

  Maar natuurlijk gaat de ruzie dieper, Macron ijvert samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor meer Europese integratie, bijvoorbeeld qua begroting, defensie en asielregels. De Italianen willen ‘Brussel’ het liefst zo ver mogelijk buiten de deur houden, onder zware druk pasten ze hun begroting aan, wat betreft asielbeleid houden ze hun havens potdicht waardoor Spanje nu aan de beurt is.

  In mei zijn er weer Europese verkiezingen en de grote issue in alle Europese lidstaten is de vraag welke kampen de kiezers naar zich toe weten te trekken, de pro-Europese partijen of de anti-Europese. Voor Italië is dat geen vraag, zowel de Lega als de Vijf Sterrenbeweging mikken op de Italianen die zich afkeren van Europa. Ook in andere landen groeien de populisten, deze verkiezingen worden een graadmeter voor het draagvlak voor ‘Brussel’.

  Terwijl Frankrijk en Italië rollend over straat gaan, probeert de Britse premier May wanhopig nog iets los te krijgen waarmee het probleem van de Noord-Ierse grens aanvaardbaar voor alle partijen kan worden opgelost. Alleen dan is er kans dat haar Brexit-plan het haalt.

  Natuurlijk heeft de EU May niet geschoffeerd en alhoewel de EU nooit zal toestaan dat er een ‘lek’ in de buitengrens komt, wordt toch nog verder gepraat. Immers, een no-deal Brexit is ook voor de EU geen pretje.

  Maar terwijl de Britse twijfel met de dag toeneemt of ze wel op het juiste spoor zitten (immers totale chaos aan de grenzen dreigt), kregen de Brexiteers opeens hulp van onverwachte zijde. De Europese president Donald Tusk vroeg zich als goede katholiek af ‘hoe die speciale plek in de hel eruit ziet voor radicale Brexiteers die de Brexit hebben aangemoedigd, zonder enig idee te hebben hoe dat dan zou moeten’.

  Dat was natuurlijk de lont bij het kruitvat en opeens wisten alle twijfelende Brexiteers het weer zeker, met dat Europa willen ze niets meer te maken hebben.

  Kortom, Europa weer eens op zijn best. Italië en Frankrijk rollend over straat, de Britten die de hakken in het zand zetten waardoor de kans op een harde Brexit belangrijk is toegenomen en straks Europese verkiezingen waarbij de kiezer waarschijnlijk gaat afrekenen met al dit gestuntel.

  Kunnen we allemaal nog hebben en saai wordt het beslist niet de komende maanden. Maar als de Amerikaanse president Trump de Amerikaanse bevolking kan overtuigen dat er weinig is verloren aan een kruiwagen springende kikkers en aan de NAVO gaat morrelen, is Leiden echt in last.

  10 REACTIES

  1. Macron die zo voor één grote politieke unie is roept nu toch: “Het is inmenging van een buitenland, in binnenlandse zaken?” Maar dat is toch onzin dan?
   De auteur schrijft al: het gaat om Europese verkiezingen. Dat de vijfsterrenbeweging hulp aanbied aan een andere ‘volksbeweging’ in Europa is dan toch gewoon binnenlandse Europese politiek? Dat mag zij toch, Macron, net als jij je bemoeit met ‘Italiaanse’ bootvluchtelingen onder het mom van Europese migratiepolitiek. Schijnbaar is voor Macron het ene Europees en het andere niet… da’s dan toch ouderwets hypocriet. En tegen de tijdgeest van Europese integratie!
   Macron zou zelf beter moeten weten. Franse binnenlandse zaken bestaan in een Europese politieke unie niet. Da’s namelijk onvervalst nationalisme! Da’s heel populistisch waar hij zelf zo tegen strijd. Ik begrijp de handelswijze van Macron niet. U wel?
   Wil hij nu wel of geen gezamenlijke politieke unie. 🤗

  2. Macron wil één van de grote dictators uithangen in de EU. Was het niet Macron, die ónze pensioenen wilde hervormen? Hij dacht (dat kan hij ook nog?), dat óns pensioen een verzekering was en verzekeringen moesten flinke reserves opbouwen. En dat heeft onze regering goed onthouden. Het valt me nog mee, dat ónze regering nog geen greep heeft gedaan in ónze (1500 mld!) vermogende pensioenpot alla Lubbers. De komende Europese verkiezingen zullen aantonen welke kant de EU op gaat. Een ding is zeker: als het VK geen grenskwestie had gehad met Ierland en N.Ierland dan was er allang een BREXIT geweest. Voor Nederland ligt dat een stuk makkelijker: wij hebben geen binnenlandse grenzen. Bovendien hebben we aan Rotterdam een mooie afsluiting naar de EU en Antwerpen zal het moeilijk krijgen.

   • Ons pensioen, in tegenstelling tot onze AOW, is inderdaad een verzekering, die vermogens moet opbouwen om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. De discussie gaat over de hoogte van die reserves a.h.v. de hoogte van de rekenrente.
    Verder denkt u erg gemakkelijk over een Nexit. Grensproblemen als tussen Ierland en N.Ierland/VK zullen we niet hebben, hoewel we wel al heel lang open Benelux-grenzen hebben, die bij een Nexit zullen sluiten. Maar wel vertrekkende bedrijven, een grote haven die veel minder aantrekkelijk wordt als ingang in Europa, duurdere producten, minder afzetmogelijkheden, grotere kans op conflicten (en dan bedoel ik niet per se oorlog), etc., etc.

    • Klopt en terecht ook. Want de Nederlandse “nexiteers” zullen ook problemen maken. Want zij willen immers de grenzen sluiten voor immigranten, één van de aanleidingen voor nexit. Als Baarle Nassau en Hertog volledig Belgisch blijven met open grenzen naar Nederland zal dat de sluis zijn waarlangs iedereen uit de EU Nederland binnen kan komen. 😉

  3. De EU gaat niet onderhandelen met de Britten, maar omgekeerd. De EU doet het in de broek voor het geval een harde BREXIT door gaat. De EU zit in de maag met die Britten. Ondertussen zitten ze de Britten flink dwars. Het VK wil de grens tussen Ierland en N.Ierland open houden zoals destijds stellig is beloofd. Maar wat zijn beloftes nog waard. Zolang er geen harde wetten zijn vastgesteld is een belofte van generlei waarde. (Zie onze pensioenen: omstreeks 1970 is ons, gepensioneerden, beloofd een geïndexeerd en welvaartsvast pensioen en wat is daarvan terecht gekomen?). Bij een BREXIT ziet de EU vanzelf dat het over enige jaren alweer prima gaat met het VK en dan willen andere (noord) Europese landen ook graag onder het juk van die dictatoriale EU uit.

   • @Martin
    Een moeilijk te begrijpen reactie. Bedoelt u te zeggen, dat het VK de grens tussen Ierland en N.Ierland open wil houden? Het is precies omgekeerd, want het VK wil die grens niet openhouden, maar juist sluiten, wat Ierland onder geen beding wil.
    En waar haalt u het optimisme vandaan, dat het over enige jaren wee prima gaat met het VK. Dat zal ooit wel een keer gebeuren, maar over hoeveel jaar, weet niemand. Dat dal waar ze bij een harde brexit eerst doorheen moeten wordt elke dag dieper, zodat andere Europese landen zich wel tien keer zullen bedenken. De voorstanders van de EU nemen overigens langzaam in aantal toe. De kracht van de weerstand in de afnemende groep tegenstanders trouwens ook.

  4. Wat is het toch met die Europese kemphanen, Frankrijk en Italië. Het wordt m.i. tijd dat Nederland en Duitsland ook uit de E.G. gaan en zich aansluiten bij de Britten. Nederland, Duitsland en de U.K. hebben tenminste geleerd van de grote oorlogen. Italië en Frankrijk blijkbaar niet. Blijkbaar zijn ze vergeten dat het Romeinse rijk en het gouden zonnekoning tijdperk, voorgoed verleden tijd zijn. Ze ontkomen er niet aan flink water bij de wijn doen om staande te blijven.
   En ik geloof echt dat Brexit op lange termijn goed afloopt voor de U.K. Weliswaar na een pijnlijk moeilijke periode. Maar het oude Victoriaans Britse rijk is nog niet helemaal dood!
   Helaas loopt Brexit voor de E.G niet goed af en stort waarschijnlijk de hele Europese economie in elkaar.
   Dan gaan China en Rusland er met de winst vandoor, en lachen ze Europa uit.

  5. Lekker stoeien tussen de landen van de EU en ook natuurlijk binnen de eigen landen en maar verbazen dat de EU de meeste burgers niet aanspreekt, snappen ze niets van. Is ook niet erg. Al ik het goed begrijp gaat Den Haag er nog steeds vanuit dat zij het middelpunt is van Europa, dus we kunnen rustig gaan slapen tot we te laat ontdekken dat de Chinezen een en ander overgenomen hebben en Europa een vazalstaat is geworden, met natuurlijk Nederland als hoofdstad.

  Comments are closed.