Euroscepsis in Nederland blijkt overschat

  18
  781

  Leestijd: 1 minuten.

  Zou de euroscepsis in Nederland de overhand krijgen bij de Europese verkiezingen? Veel EU-haters waren ervan overtuigd en FvD maakte zich al op om de overwinning te vieren. Maar als de prognose van IPSOS en NOS ook maar in de buurt van de waarheid zit, is daar niets van terecht gekomen. De PvdA, de partij met de door alle anti-EU-fanaten verafschuwde eurocommissaris Frans Timmermans als lijsttrekker, wordt de grootste fractie in het Europees Parlement met 5 zetels. VVD en CDA – ook geen EU-vijandige partijen – halen er 4. Forum moet met 3 zetels genoegen nemen. Die lijkt deze partij bovendien vooral te hebben weggehaald bij de PVV, die er 3 verliest. Ook de hogere opkomst (ruim 41 procent) doet vermoeden dat Nederlandse kiezers meer EU-minded zijn dan gedacht.

  VVD-leider Mark Rutte zal zich na het zien van deze cijfers wel achter de oren hebben gekrabd. De liberalen wilden per se de grootste worden bij de verkiezingen. Ze verkeerden in de veronderstelling dat alleen FvD hen van de eerste plaats kon afhouden. Vandaar de met veel tamtam omgeven tweestrijd tussen Rutte en Forum-leider Thierry Baudet in de afgelopen campagne. Achteraf gezien sloeg dat allemaal nergens op. Forum eindigt niet als eerste, niet als tweede, zelfs niet als derde, maar als vierde. De VVD moet volstaan met een gedeelde tweede plaats. Ze wint overigens wel een zeteltje, dus echt reden om te jammeren is er niet.

  Op basis van deze uitslag is een Nexit totale kletskoek. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking voelt er niets voor de EU te verlaten. Dat was eerder al uit peilingen gebleken, maar die worden nu volledig ondersteund door de verkiezingsuitslag. Nogmaals: als de prognose klopt. De echte uitslag krijgen we pas zondagavond te zien. In de meeste andere lidstaten moeten de verkiezingen nog plaatsvinden. En Brussel heeft bepaald dat de resultaten van alle EU-landen tegelijk bekend gemaakt moeten worden.

  18 REACTIES

  1. De triomf van de PvdA omdat ze een of twee zetels meer krijgen dan FvD is wel potsierlijk tegen de achtergrond van 751 zetels in het Europarlement. Nederland is goed in het navelstaren.

   Maar feit is dat mensen die de EU verafschuwen zo stom zijn geweest om niet te komen opdagen toen ze Eurosceptici in het parlement konden kiezen. Dat voorspelt ook niet veel goed voor referenda. Ik vind dat mensen die niet stemmen niet moeten zeuren op facebook of frontbencher. Wilt u een beter pensioen, dan zult u echt bij Draghi moeten zijn die de rente continu laag houdt. Daar kan onze regering niets aan doen, behalve de pensioenleeftijd verhogen, zodat er meer premie binnenkomt voordat u met pensioen gaat. Maar daar zit u ook niet op te wachten. Vertrouw op uw pensioenfonds en zijn beheerders, die zichzelf wel heel forse salarissen moeten toekennen, wil u dat in uw pensioen merken.

   Een gemiste kans! Maar ja, wat stellen een of twee zetels voor? Moeten Farage, Le Pen en Salvini de kastanjes voor ons uit het vuur halen? We zullen het vanavond zien.

  2. In Duitsland raadt de regering Joden af om in het openbaar een keppeltje te dragen; maar een hoofdoek dragen is een godsdienstig recht. Nogal meten met 2 maten in een EU-lidstaat die het in de EU voor het zeggen heeft!
   In ons eigen land, ook EU-lidstaat, krijgt de veroordeelde moordenaar van Pim Fortuyn voorwaarden opgelegd voor zijn vervroegde invrijheidstelling die hij een voor een door de rechter laat afschaffen op leugenachtige gronden. Je vraagt je af of hij onze overheid chanteert waardoor hij altijd zijn zin krijgt.

   Van Brussel in beide gevallen geen woord. Alweer een goede reden waarom een weldenkend mens anti-EU zou moeten zijn!
   Kennelijk zijn er weinig weldenkende mensen in ons land.

  3. Niet vergeten dat we het over 40% van de kiezers hebben. Als er 80% opkomt halveert het resultaat wellicht.

  4. Nederland gaat dankzij de kiezers Europa redden. Ik heb niet gestemd, maar zet toch mijn feestneus op. Nu maar hopen dat de Nederlandse volksvertegenwoordigers de volksvertegenwoordigers van de andere lidstaten bij de les krijgen. maar ook onderling, want is bijvoorbeeld Gods Woord van de SGP-ChristenUnie wel bestand tegen het Woord van Forum voor Democratie? Is het CDA Gods Woord wel bestand tegen het Gods Woord van de Hongaren, en wat willen de Polen? Wat willen de Duitsers en de Fransen? Hoe dan ook, Nederland, zo begrijp ik, verkleed zich als de leeuw op voetbalschoenen en kan heel Europa aan. Sorry, kan de hele wereld aan. Alle reden om een feestneus op te zetten.

  5. Nu heeft Timmermans ook nog in de RECHTERbovenhoek geknald,2-0 schitterend !!!!!!!!!
   Mijn humeur kan niet meer stuk!!!!
   Hartelijke groet BERT

   • Ik ben blij dat u blij bent .
    Geluk gun je een ieder.
    Maar over 5 jaar ?
    Feliciteer ik u dan ook ? of vloekt u wanneer de verhofstadtjes Europa in onzekerheid gebracht hebben?
    Ik hoop dat ik een zwartkijker ben en u gelijk krijgt .
    Maar dat vertrouwen? Nee ik deel dit niet.

  6. Leuk dat “we”. Een overschatte hoeveelheid gele hesjes en andere opgeblazen brulkikkers heeft veel lawaai gemaakt op social media, maar uiteindelijk blijkt dat veel kiezers geen interesse hebben in dat lawaai en dat de invloed van social media ook niet zo groot is. Prima uitslag en als de wormen inderdaad weer ondergrond gaan, helemaal geweldig.

  7. Die zag ik niet aankomen:(
   Nu ben ik echt bezorgd.
   Denk dat ik mijn portemonnee in de kluis leg (nog kopen).
   Nu voor al rekening houdt met inwonende kinderen en kleinkinderen?
   Gewend moet raken aan politici die in hun eigen leugens geloven, Bv over hekken en Turkije deal.
   Het bagatelliseren van geweld door niet autochtonen? Waarvan dhr. Tonca zelfs zij tijdens de kampanje dat 90 %van alle criminele activiteiten door witte boreale in dit land aanwezige gepleegd word !dus dan valt alles onder het kopje overig wel mee?
   Kent hij de cijfers van het gevangenis wezen van de daar aanwezige personen?
   Ik weet ik bega nu een zonde en dat dit niet een vraag is die legaal gesteld mag worden? Maar dhr Tonca vraagt er om.
   Zijn alle gedetineerde (witte boreale ingezetene van dit land?
   Zo ja waarom dan die ophef over het woord boreaal?
   Zijn alle aanwezige hier in NL wit boreaal?
   Het zijn dus niet alleen de grenzen die vervagen?
   Ik hoop dat er genoeg mensen zijn die de EU nu in de gaten houden en stampij gaan maken wanneer er nog meer rechten van NL’ers geroofd gaan worden.
   Nu ben ik echt boos op de niet stemmer.

  8. Wat een geweldige uitslag voor de sociaal democraten.Het voelt net als de overwinning van ajax opjuventus.
   Een geweldig schot in de LINKERbovenhoek.Geweldig Nederland!!!!!!

  9. Voorlopig zijn er geen verkiezingen meer maar de arrogante dictatuur en de omvorming naar een federale EU gaat verder. Meer dwingende EU-dictatuur is wat “Brusselmans” wil.
   Daarom gaan we nu de ondergrondse boycot van het EU-beleid organiseren.

   • Relativeer het maar: een paar zeteltjes meer of minder in een zee van 751 zetels. Het geeft wel aan dat Nederland NIETS in de melk te brokkelen heeft en alleen gedoogd wordt als pinautomaat van de spilzieke landen. De wal zal het schip wel keren als Brexit een feit is. Toch jammer dat Baudet die stomme vraag over het huilen van Rutte stelde. Die heeft FvD waarschijnlijk een zetel gekost, omdat hij potentiële overstappers van PvdA en SP heeft afgeschrikt.

   • @Joop,
    Voorlopig zijn de verkiezingen nog geen gelopen wedstrijd. Wat kiest de rest in Europa? Zoals Fons al in een eerder artikel terecht zei: die 26 zetels van Nederland op 751 totaal in het Europese Parlement maken so wie so dat Nederland vrijwel niets te zeggen heeft. De vraag moet daarom in Europees verband gesteld worden: wat doet rechts in de andere landen?
    Verslaat Le Pen Macron bij voorbeeld? Dat doet niet alleen wat in Europese zetels, maar haalt Macrons mandaat onderuit. De man die zichzelf bombardeerde tot de beschermheer van progressief (liberaal) Europa. De gedroomde (federale) leider die wel even de populisten zal/zou verslaan…
    De PVV ging van 4 naar 1 zetel. Maar Wilders zit wel in de nieuwe rechts nationalistische groep met Le Pen en Salvini. Die laatste is in eigen land heel populair. En haalt wellicht in zijn eentje meer Europese zetels binnen dan Nederland als geheel kan leveren. Zie hier een ´mankement´. Een man kan dan machtiger zijn in de EU dan een heel land.
    Toevallig is hij wel de leider van de nieuwe Europese partij waar ik op heb gestemd (via Wilders PVV). Ook de AfD van Duitsland levert haar zetels… Tja, wat doet die partij in het machtige Duitsland. De SPD verslaan?

   • Ik denk dat er nog een complete verschuiving komt. Geen peil was niet in alle stemlokalen en het zijn maar prognoses. Al die onderzoek bureau’s zitten er wel vaker naast.

   • Ach, hou toch op. “arrogante dictatuur”, wees blij dat we in een open, vrije democratie leven, en dat u uw meninkjes hier en elders mag uiten. Daar hoef je in een dictatuur niet om te komen.
    Een meerderheid in NL is gelukkig wel voorstander van Europese samenwerking. “ondergrondse boycot”, wat een hoop gezever…. U toont zich een slechte verliezer.

    • Ontroerend dat er nog steeds mensen zijn die in democratie van de EU(SSR) geloven. Dream on!
     Ik heb 6 jaar (te) lang in EU-werkgroepen in Brussel gewerkt om dat nog te geloven.

   • Joop
    Ik neem aan dat de ondergrondse boycot van het EU-beleid in de kelder van het partijbureau van FVD zal gaan plaatsvinden?

    • Anton, daar heb ik FvD echt niet voor nodig. Ik ben niet eens lid maar donateur en ik sta wel voor 100% achter hun standpunten.
     Die boycot organiseer ik wel onder mijn bekenden, waaronder diverse industriëlen.

  Comments are closed.