Een excuustruus op nummer 2

  4
  474

  Leestijd: 1 minuten.

  Het CDA wil dat meer vrouwen zich kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Nu is slechts circa 28 procent van de raadsleden een vrouw. Tweede Kamerlid Mona Keijzer doet via Facebook een oproep om dat aantal op te vijzelen. Op zich een prijzenswaardige actie, want vrouwen maken de helft uit van de bevolking, dus je zou mogen verwachten dat hun aandeel onder de politici ook in de buurt van de 50 procent komt.

  Maar het CDA geeft verder niet het goede voorbeeld als het gaat om vrouwen in de politiek. Partijleider Sybrand Buma is een man. Al zijn voorgangers waren ook mannen. Keijzer stond bij de Kamerverkiezingen van 15 maart op nummer 2 van de kandidatenlijst van haar partij, maar zij is bij de kabinetsformatie niet de secondant van Buma. Dat is Pieter Heerma, als zevende geplaatst en een man.

  Het CDA is hiermee bepaald geen uitzondering. Bij D66 laat partijleider Alexander Pechtold zich tijdens de formatiebesprekingen niet bijstaan door de nummer 2, Stientje van Veldhoven, maar door Wouter Koolmees, die bij de verkiezingen derde stond. Bij de VVD heeft partijleider Mark Rutte eveneens gekozen voor de nummer 3, Halbe Zijlstra. Je zou kunnen zeggen dat Jeanine Hennis, de nummer 2, niet beschikbaar was als secondante, want zij is demissionair minister van Defensie. Maar Rutte zelf is demissionair premier, dus dat is geen sterk argument.

  Tijdens de formatiebesprekingen zitten – inclusief informateur Gerrit Zalm – negen personen aan tafel en dat zijn op één na allemaal mannen. De enige uitzondering is Carola Schouten van de ChristenUnie. Die partij geldt niet als de meest progressieve op het gebied van vrouwenemancipatie, maar ze houdt zich in elk geval wel aan de volgorde die de kiezers is voorgespiegeld, want ook Schouten stond tweede op de kandidatenlijst.

  Blijkbaar hebben CDA, D66 en VVD vooral een vrouw op nummer 2 gezet in de hoop daarmee vrouwelijke kiezers te paaien. Voor het grote politieke werk in de Stadhouderskamer of het Johan de Witthuis worden zij niet geschikt geacht. Wat ben je als vrouwelijke runner-up dan eigenlijk meer dan een excuustruus?

  4 REACTIES

  1. Als de CU 6 i.p.v. 5 zeyels had gekregen dan had ze naast 3 mannen ook 3 vrouwen in de tweede kamer gehad. Opvallend? Nee, de CU staat te boek als conservatief, maar passeert VVD, CDA en D66 op meerdere onderwerpen ter linker zijde. En ook als het gaat om medisch ethische onderwerpen vertegenwoordigt zij geen minderheid van de bevolking. Vreemd toch eigenlijk dat de media blijven steken in een bepaalde opvatting over de CU. Kennelijk zijn de linkse media behoorlijk bekrompen en conservatief.

  2. Mona Keijzer is een zeer goed politica. Zo maakte ik haar mee tijdens een bijeenkomst van boze thuiszorgmedewerksters. De regering wilde toen nog 70% bezuinigen op de thuiszorg.
   Op de vraag: ‘wil het CDA van deze bezuiniging af?’was haar antwoord een handig: ‘Het CDA wil niet dat er 70% wordt bezuinigd op de thuiszorg!’
   Op die manier liet ze de weg open voor het CDA om nog voor een bezuiniging tot 70% te kunnen stemmen zonder dat ze had gelogen tegen de arme thuiszorgmedewerksters.
   Zelf word ik nogal verdrietig van dit soort handige politici.

  3. Makkelijk geschreven door Fons en de benaming excuustruus komt geheel voor zijn rekening en is nou ook niet echt vrouwvriendelijk. Maar wanneer de achtergronden van de diverse dames niet stroken voor hetgeen van hen gevraagd wordt dan is het “uitkomen” bij een man zeer begrijpelijk.

  4. Ik denk dat bovenstaand artikel veel waarheid bevat. Bij de formatie alleen bij de CU een vrouwelijke secondant is wel opvallend als zoveel vrouwen bij de andere
   partijen op nummer twee staan. Zouden Rutte, Buma en Pechtold denken dat bij een formatie “ramkoers” beter werkt dan vrouwelijke wijsheid en intuïtie. Ik ben bang
   van wel. Toch opvallend dat met name de oproep voor meer vrouwen uit het CDA komt; en kennelijk de CU het al in praktijk brengt. Kan een andere, ons bekende wereld-
   godsdienst, een voorbeeld aan nemen: emancipatie dus!
   Bert.

  Comments are closed.