Extreem-rechts probeert weer eens de rijen te sluiten

  7
  714

  Leestijd: 4 minuten.

  De extreem-rechtse partijen in de EU willen weer eens de gelederen sluiten. Ze willen samen campagne voeren voor de Europese verkiezingen van volgende maand. Na die verkiezingen willen ze een gezamenlijke fractie in het Europarlement vormen. En om de kiezers naar de stembus te lokken hebben ze een anti-immigratie-pact in de aanbieding.

  Ze hebben ook al een leider. Althans, de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini lijkt daarvoor de beste papieren te hebben. De leider van de rechts-populistische Lega riep de mede-populisten maandag bijeen in Milaan om het startschot van de campagne te geven en zette de marsroute uit. De immigratie uit Afrika moet worden stopgezet. De Europese buitengrenzen moeten migratieproof worden gemaakt. En protectionisme moet de eigen werknemers beschermen tegen de globalisering. Kortom, Europa eerst.

  Niettemin viel de opkomst tegen. De Finnen en de Denen waren er maar verder was de enige grote vis de Alternative für Deutschland (AfD). Je zou verwachten dat als de leider van een succesvolle geestverwante partij roept, de vrinden in groten getale zouden opdraven. Maar nee, de Hongaarse, Poolse en Oostenrijkse collega’s die trouwens allemaal in de regering zitten, lieten verstek gaan. Net als de in deze ambiance zo belangrijke Fransen van Marine Le Pen.

  Ook onze eigen polderpopulisten schitterden voor zover bekend door afwezigheid. En dat terwijl Thierry Baudet zich als de nieuwe ster op dit Borealisten-festijn had kunnen laten bejubelen.

  Misschien komt het nog, dat rechtse volksfront, ze zijn tenslotte net begonnen, maar de voortekenen zijn niet goed. Op hoofdlijnen zijn ze het meestal wel met elkaar eens maar zodra het concreet moet worden, komen er vaak lastig overbrugbare verschillen aan het licht. Populisten zijn in de eerste plaats nationalisten en dus gaan eigen volk, eigen partij en, vooral, eigen carrière altijd voor. En als dat ten koste gaat van de internationale solidariteit, jammer dan. Zo zou Salvini de campagne en de verkiezingen voornamelijk willen gebruiken om zijn positie in de binnenlandse politiek te versterken. Europa komt hooguit op de tweede plaats.

  Vermoedelijk is dat ook de reden waarom we niets meer horen van het initiatief van Steve Bannon, kent u hem nog, de zelf benoemde en inmiddels al lang weer afgedankte ‘strateeg’ van Donald Trump. Bannon kondigde eind vorig jaar een rechtse internationale te willen organiseren. Hij was bereid er een paar miljoen uit eigen zak in te steken. Deze alliantie zou voor de Europese verkiezingen in slagorde moeten staan. Ook dat kan altijd nog natuurlijk maar we mogen misschien toch wel concluderen dat het met de animo niet overhoudt. Kennelijk hebben de Europese vrienden geen zin om marsorders van Bannon te ontvangen.

  Dan lijkt Moskou het beter aan te pakken. Veel rechtse populisten, waarschijnlijk de meeste, onderhouden warme banden met Moskou. Vladimir Poetin wordt als Sterke Man bewonderd. Salvini, de Hongaarse premier Viktor Orban en andere aspirant sterke mannen hebben bijvoorbeeld meer met de Russische leider dan met de Franse president Emmanuel Macron, officieel toch een bondgenoot. En Moskou is gul. Onder andere de club van Le Pen staat fors bij Poetin in het krijt en vorige week onthulde het Duitse weekblad Der Spiegel dubieuze financiële transacties tussen het Kremlin en de AfD. Of Geert Wilders ooit geld heeft aangenomen is niet duidelijk, er is geen bewijs, maar ook voor hem werd in Moskou graag de loper uitgerold.

  Die vrijgevigheid heeft natuurlijk een prijs. Het is geen geheim dat Moskou de verdeeldheid in de EU wil aanwakkeren. Daarbij heeft Poetin twee doeleinden voor ogen. Voor de langere termijn wil hij de democratische weerbaarheid van de lid-staten ondermijnen. Met Duitsland, het verreweg belangrijkste EU-land, als hoofdprijs. En daarnaast wil hij zo snel mogelijk af van de sancties die de EU heeft opgelegd na de Russische inlijving van de Krim. Bij beide projecten moeten de populisten hem helpen. Nuttige idioten, noemde de eerste communistische leider Vladimir Iljits Lenin dit soort handlangers in het westen. En het artikel in Der Spiegel over de Russische connecties van de AfD had als kop: ‘Moskou’s marionetten’.

  Dat is een rol waarvoor zeker niet alle populisten warm lopen. De Poolse PiS bijvoorbeeld houdt grote afstand tot Moskou. Dat heeft vooral historische redenen, de Polen hebben eeuwen bij de Russen onder de knoet gezeten, en het zegt niets over de democratische fijnbesnaardheid van PiS. Maar het betekent wel dat Poetin niet altijd zijn zin krijgt.

  Maar de belangrijkste reden dat zo’n rechtse internationale niet of nauwelijks van de grond zal komen is dat Europese verkiezingen niet over Europa gaan. Frans Timmermans en al die andere lijsttrekkers met hooggestemde Europese idealen mogen nog zo hun best doen, het draait altijd om binnenlandse politiek. Het is voor de kiezers vooral weer eens een kans om een zittende regering op haar nummer te zetten. Als die kiezers daar tenminste voor willen uitrukken, want de opkomst valt altijd tegen. En er moet heel wat gebeuren wil het dit keer anders zijn.

  7 REACTIES

  1. Bij de invoering van de EU werd gesuggereerd dat de EU een versteviging van de al bestaande EEG zou worden en ik was daar best blij mee.
   Totdat ik langzaamaan ontdekte dat de EU een schimmige federale staat bleek te worden, met vertegenwoordigers die ik niet ken, en die niet mijn of ons belang dienen, maar vooral het eigen privé/financiële belang.
   Een staat waarin nationale parlementen blijmoedig de rechten van hun eigen burgers versjoemelen en zelfs na referenda domweg de wens van de eigen bevolking negeren.
   Ik wil de EEG terug, en die Brusselse kermis mag naar huis gestuurd worden.

   • @hth van Delden,
    Geheel met uw betoog eens.
    Duitsland en Frankrijk zijn ‘te zwaar’ aanwezig in wat toch een politieke unie geworden is. De eurozone is de trede van de trap die per se moet leiden naar een centraal geleide EU die geld onttrekt aan’t ‘welvarende’ noorden om het zuiden te financieren. Momenteel gebeurt dat al jaren via de ECB. Goedkope landenfinanciering ten koste van de winstgevendheid der pensioenen en onze spaartegoeden. En straks komt er een extra eurozone begroting. Dan begint HET grote graaien in de nationale belastingpotten.
    Da’s geen EEG noch datgene wat ons beloofd is. Da’s geen welvaart creatie maar welvaartsonttrekking uit Nederland. ☝🏿 Van haar bevolking want de grote bedrijven zullen er immers geen last van krijgen. Die betalen tot nu toe alleen maar minder belasting.
    Je ziet nu al dat het europese parlement WW-uitkeringen grensoverschrijdend willen maken. Voilà, daar zien we het begin van het graaien in onze sociale voorzieningen. Dit gaat volstrekt de verkeerde kant uit mensen. Nederland wordt financieel uitgekleed. In een EEG was dit nooit gebeurd.

  2. Aan de anderen: het verstandigste dat je met Peter van Nuijsenburg kunt doen is zijn artikelen volstrekt negeren en er niet op reageren; hij doet er niet toe. Dan heb je een kans dat de redactie artikelen van zijn hand niet meer plaatst.

   • @Joop,
    Ach, ook andere lezers moeten op hun wenken bediend worden. Dus so what? Zien we precies hoe anti-populisten denken. 🤣 Overigens: zoals de auteur opmerkt, populisten beginnen net. Maar als Macron/Merkel de integratie naar een transferunie doorzetten met een machtige (Frans/Duitse) centrale EU-regering wie weet: creeeren ‘ze’ juist de reden voor populisten om te groeien en samenwerking te werken.
    En als europese linkse- en middenpartijen per se via Marrakesh de EU willen overspoelen met Arabieren en Afrikanen dan is een politiek tegenwicht alleen maar logisch. Boreaal versus Afrikaanse/Arabische diversiteit. ‘Homeopathisch verdunning’ is slechts woord voor een stupide feit: de Afrikaanse springvloed die op het punt staat los te barsten. 🥳
    Willen we dat wel of niet? 🤗
    En dan de bemoeizucht der ‘buitenlandse’ mogendheden. Als het niet de Russen zijn, zijn het de Chinezen. De Amerikanen tellen schijnbaar (nog) niet.
    Hebben alleen de populisten daar last van?

  3. Europa: door de verdeeldheid onder de lidstaten die uitgaan van eigen volk eerst maakt het uiteindelijk niet uit of rechts wel of niet de rijen sluit. Voor je het weet zitten ze elkaar in de haren, want eigen volk eerst, dat geldt ook voor extreem rechts. Maar wij hebben gelukkig GroteSterkeLeider die ons land gaat redden en desnoods de kopvoddentax gaat invoeren als hij de kans krijgt om met dat geld de moslims uit ons land te jagen na eerst de Korans tot Donald Duckdikte verscheurd te hebben.

  4. Wat hebben Parijs Berlijn Moskou Den Haag gemeen ?verraad.
   De burger is altijd de lul.
   Waarom kan een burger niet gewoon van zijn land houden zonder gelijk voor weet ik wat uitgemaakt te worden.
   Vandaag liet de 1e kamer duidelijk zien hoeveel het om dit land en inwoners geeft.
   Er is in de loop der geschiedenis geen moer veranderd

  5. Interessant, de schrijver toont invloed van de linkse indoctrinatie van de afgelopen 20 jaar (naar mijn overtuiging vanaf eind 80’er jaren). Programma FvD gelezen? Gecombineerd met speeches Thierry Baudet? Persoonlijke gesprekken gevoerd met Thierry Baudet en Theo Hiddema? Nee, toch? 1 van de mooiere momenten is dat FvD inmiddels heeft aangegeven dat Nexit, zodra relevant, per referendum aan de bevolking moet worden voorgelegd. Gezien mijn verkoop ervaring binnen Europa, buiten Nederland, bij klein MKB tussen 1987 en 2010 weet ik dat een Nexit 1 jaar wennen zou worden, en dan is het MKB eraan gewend. Na 5 jaar zijn we de open grenzen alweer ‘vergeten’. Tot 2 jaar geleden was ik faliekant tegen een Nexit. Toen op een rij gezet waar de huidige EU voor staat. Dat kwam 85 % negatief uit, grote schrik. Terug gedacht naar 1987 – 2001, die documenten waren niet erg! Ja, zo nu en dan verloor een zending 2 dagen,dat gebeurt.

  Comments are closed.