Een “fatsoenlijke regering” blijft ver weg

  15
  1889

  Leestijd: 2 minuten.

  Een groep “politiek actieve burgers” deed in januari een oproep aan CDA, D66, PvdA, GroenLinks en SP om na de verkiezingen een “fatsoenlijke regering” te vormen. De vijf partijen hadden op dat moment geen virtuele meerderheid, maar – zo veronderstelden de politiek actieve burgers – met een “klein eindsprintje” moest het gat te dichten zijn.

  Volgens de peilingen is dat gelukt. Een coalitie van de genoemde partijen zou nu over een bescheiden Kamermeerderheid beschikken, berekende Frontbencher gisteren. Maar betekent dat ook dat de kans  op zo’n centrumlinkse samenwerking is toegenomen?

  Dat valt nog maar helemaal te bezien. Bij een kabinetsformatie draait het niet alleen om het vormen van een parlementaire meerderheid, maar vooral om politieke wil. En die lijkt bij het CDA geheel afwezig. Lijsttrekker Sybrand Buma heeft meerdere keren laten blijken dat hij een centrumlinkse samenwerking niet ziet zitten. Bij het “premiersdebat” op RTL Nieuws afgelopen zondag verklaarde hij zelfs dat deze coalitie er niet kan komen omdat ze in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Dat is niet waar (de vijf partijen bezetten 43 van 75 zetels in de senaat), maar het geeft wel aan hoe weinig trek de CDA-leider heeft in samenwerking met de linkse partijen.

  Misschien moeten we de woorden van Buma echter met een korreltje zout nemen. Als hij in campagnetijd zou zeggen dat hij eventueel wel met links in zee wil, zou de VVD natuurlijk meteen gaan rondbazuinen dat een stem op het CDA een stem op de SP is. Dat zou Buma aanhangers kunnen kosten, dus zulke uitspraken doet hij niet. Na de verkiezingen wordt de situatie anders. Dan moet er een kabinet geformeerd worden en dan verdwijnt de electorale tactiek van tafel.

  Niettemin ligt het voor de hand dat dan eerst een centrumrechte coalitie met de VVD aan bod komt (eventueel na een verplicht verkenningsrondje met de PVV als die partij bij de verkiezingen de meeste zetels haalt). Voor centrumrechts zijn volgens de peilingen maar vier partijen nodig (VVD, CDA, D66 en PvdA of GroenLinks). Bovendien heeft het CDA en mogelijk ook D66 een voorkeur voor centrumrechts. Pas als de onderhandelingen hierover mislukken, komt centrumlinks in beeld.

  Vermoedelijk zal Buma de besprekingen daarover dan niet uit de weg gaan. Het land moet tenslotte geregeerd worden, liefst door een meerderheidskabinet. Maar makkelijk wordt het niet. De politiek actieve burgers mogen dan allerlei programmatische overeenkomsten zien tussen de vijf centrumlinkse partijen, er zijn ook enorme verschillen. Niet alleen tussen CDA en D66 enerzijds en de SP anderzijds, maar zelfs tussen PvdA/GroenLinks en de SP. Het zal heel veel onderhandelingen vergen voor die verschillen overbrugd zijn. Een “fatsoenlijke regering” blijft voorlopig ver weg.

   

  15 REACTIES

  1. Fons, je ziet een ding over het hoofd. Als CDA de grootste na PVV en VVD wordt, wat zomaar kan, heeft een centrumlinks kabinet een forse bonus voor het CDA: premier Buma, en Rutte in de oppositie. Veel aantrekkelijker voor het CDA dan kleine partner in een centrumrechts kabinet. Ik denk zelfs dat de CDA strategen dan vooruit gaan rekenen: over een paar jaar de premierbonus pakken, en terug in het centrum van de macht.

  2. IK vond dat Emile Roemer het gisteren fantastisch op tv deed (bij Twan Huys) en ben het helemaal eens met de andere oproepen hier voor de SP. Wilders zal niet kunnen regeren vanwege cordon sanitair. Zet dan elite als Pechtold en Klaver een hak door op Roemer te stemmen.

   • Of op DENK of Artikel1 stemmen die hebben ook een “cordon sanitair”.
    Dan zet je die “elite” ook een hak.
    Dus het maakt niet zoveel uit of je het “goed doet” bij Twan Huys om een “hak” te zetten.
    Wie weet is het verstandig om op een partij te stemmen die jouw standpunten het meest draagt.
    Simpel omdat je geen land kan regeren met een “Hakkenbar”.

  3. Het Laatste nieuws is, dat Marie Le Pen ook de onschendbaarheid is ontnomen in het Europese parlement..! Ze mag dat wel zeggen maar niet volgens de Franse wetten en regels. Dit geeft duidelijk aan dat de gehele Europese Unie met zijn leden corrupt en maffia beweging is..! Zij zet alleen beelden op een of andere site om te laten zien wat er allemaal voor komt uit die wereld….., en dat noemt men in Frankrijk , de I S verheerlijken..! Zij is in haar uitlatingen juist tegen de Islam ? Moslim wereld . Dat geeft aan dat men bewust via de wetten in Frankrijk gebruiken om Maria Le Pen buiten de regering te houden als de verkiezingen er op termijn aankomen. Dit is politiek vies – vuil – en zeker corrupte bende en maffia beweging . Want dit gebeurt via een omweg om haar partij te blokkeren…Over Discriminatie gesproken. Het is nog erger dan de Communistische tijd die ver achter ons licht… Bah Bah wat een wereld . Men zegt dat de rechtse partijen voor tweedeling zorgen en mensen weg zet…………..Wat is dit Dan…! De uitvoerders zijn de daders.

   • Ik kan me je verontwaardiging voorstellen. Marine Le Pen, overigens zeker niet mijn (politieke) type, kun je van veel beschuldigen, maar nooit van IS-propaganda. Frankrijk heeft verzocht om haar onschendbaarheid op te heffen, want ze willen de mogelijkheid hebben om dit juridisch onderzoeken. Wat zij gedaan heeft, geweld publiceren, is in Frankrijk gewoon verboden, ongeacht waar zo’n geweldspublicatie precies over gaat en wie het publiceert. Of ze die vervolging ook gaan doen is voorlopig nog de grote vraag, want het moet wel zin hebben.

    Maar met die opheffing is het Europese Parlement nog geen “corrupte maffia bende” en ook niet bedoeld om haar partij te blokkeren. Dat blokkeren gebeurt namelijk niet, omdat de eventuele volgende juridische stappen ver na de Franse verkiezingen, in april al, komen. En dan is ze wel of niet al president of lid van de regering. Maar het is vooral belangrijk om hierbij te bedenken, dat het Europese Parlement bijna altijd een onschendbaarheid opheft als het betrokken EU-land daarom vraagt. Dat heeft niet zoveel met Frankrijk, Le Pen of haar acties te maken, het is gebruikelijk om dat zo te doen. Dan kan het aanvragende land zelf beslissen wat te doen staat.

  4. Er zijn in Nederland geen enkele fatsoen partij (en) .! Ook niet die een andere partij uitmaakt voor Hitler en mousseline , het gaat niet over het probleem en de grote zorgen die eraan komen op termijn. Er zit wel zeer veel verschil in hun opvattingen, naar de Nederlandse burgers .De ene helft luistert niet goed wat er in Nederland aan de hand is, waar de zeer grote knelpunten liggen, en of dat wel allemaal door kan gaan.
   Onze leiders zijn laf en stellen zich op als corrupte partijen die de burgers niet meer zien. ONS NEDERLAND moet voorop staan en dan kijken waar de hulp echt nodig is, want bij natuurrampen of oorlogen de helpende hand toe steken. Maar zeker niet de poorten open zetten,waar maar iedereen binnen loopt…daar zitten veel economische vluchtelingen tussen die hier echt niet thuis horen. En dat geeft wrijving in de bevolkingen. De binnengrenzen zijn weg, maar de buiten grenzen staan open, en het logge reageren van Nederland en zeker de Europese Unie duurt veel te lang als men maatregelingen neemt. Allemaal problemen die de wanorde nog slechter maakt. en dan moeten de burgers maar alles slikken, want het is door de strot geduwd door de falende leiders in Europa. En daaraan zijn Buma -Pechtold-Jesse Klaver en Mark Rutte met Roemer de schuld aan, ze keken weg en laten de boel de boel. Dat Slechte leiders die nooit meer moeten terug komen. 15 Maart is de uitslag wat de kiezers echt willen.

   • Voor mij is je laatste zin “15 Maart is de uitslag wat de kiezers echt willen.” het sterkste deel van je betoog. Want voorlopig is minder dan 20% van de kiezers het voor het overige met je eens. En dat deel wordt langzaam kleiner. Maar, inderdaad, op 15 maart weten we wat iedereen werkelijk vond.
    En verder vind ik een vergelijking met Hitler ook nooit passen.Daarentegen klinkt de vergelijking met het fraaie mousseline zo slecht nog niet. 😉

  5. De Petitie ”Een fatsoenlijke coalitie, verbinden is beter dan verdelen” is nog steeds actief. Op petities.nl kunt u deze petitie ondertekenen. Het gaat inderdaad om de ”politieke wil”. PvdA, CDA, GroenLinks, SP en D66 moeten wat onder druk gezet worden om zo’n coalitie aan te gaan. Zo is het mogelijk om Rutte en Wilders uit het Torentje te houden.
   Onk Maas, initiatiefnemer van de petitie .

   • Hoe goedkoop kan je gaan als GroenLinks.
    Een fatsoenlijke coalitie is per definitie zonder GroenLinks.
    De grootste mond over DENK-trollen maar zelf trollen ze er op los.
    Kom nou eens gewoon met jullie ware agenda, zoals vluchtelingen invliegen.
    De grootste mond over uitsluiten en bij voorbaat zelf partijen (stemmers) uitsluiten.

   • Ik vraag me af wat Groen Links doet als er een coalitie gesmeed kan worden tussen Groen Links – CDA – D66 met de VVD.

    • Ja Winne dat antwoord daarop ligt voor de hand.
     Zoals bij het Oekraïneverdrag had Klaver van GL een hele grote mond om de stemmers “nee” te respecteren.
     En als een blad aan een boom werd dat een “ja” voor het verdrag.
     Zo ook dus bij een coalitie die je omschrijft.
     Daarmee kan je dus duidelijk zien dat GL een dubbele agenda heeft.
     Eentje van voor en één van na de verkiezingen.
     Daarom mijn zin:
     Een fatsoenlijke coalitie is per definitie zonder GroenLinks.
     Overigens, naast GL hebben de meeste partijen een dubbele agenda.

  6. Ik hoor en lees veel over mensen die teleurgesteld zijn in de politiek. Persoonlijk ben ik veel meer teleurgesteld in mijn medemensen, die elke keer weer op partijen stemmen die daarna iets doen wat zij niet willen. Ik zou zeggen: stem dan eens op een partij die nog nooit in de regering heft gezeten! Dan verandert er misschien iets. Zoals de vorige reageerder al zegt: de SP ligt dan het meest voor de hand.

  7. Ik denk dat de volgende scenario’s kunnen onstaan:

   Eerst centrum-rechts onderzoeken, maar dat laat een linkse partij mislukken om toch centrum-links te proberen. Dan zou Pechtold of Buma premier kunnen worden.

   Eerst centrum-links proberen, maar dat laat CDA of D66 mislukken waardoor centrum-rechts toch mogelijk wordt.

   Benieuwd welke van de twee als eerste onderzocht gaat worden…

  8. Wat is een fatsoenlijke regering? VVD, PvdA, D66, GL en CU blijken te willen bezuinigen op eerstehulpposten in streekziekenhuizen. Alsof die ziekenhuizen zich met hobbyisme bezighouden!
   CDA en SP willen die bezuiniging niet maar tegelijkertijd wil het CDA wel met de VVD in zee na de verkiezingen en dan wordt er toch echt nog meer bezuinigd op de zorg.
   Dat we, wat de zorg betreft, een regering moeten vormen zonder de VVD is wel duidelijk. Ik sprak een dame van 100 (!) die geen thuiszorg kreeg ‘omdat ze zelf wel de regie kon voeren’, ook al heeft ze zelfs geen kinderen om op terug te kunnen vallen. Ik sprak een oudere heer die zijn heupoperatie niet door laat gaan omdat hij de kosten van thuiszorg plus eigen risico niet aan kan en ik sprak een verzorgster in een verzorgings- verpleeghuis. Zij vertelde dat sommige personeelsleden iedere dag van oververmoeidheid en stress huilend naar huis gaan na een lange werkdag. Overigens ook weer bij zijn organisatie waarbij het bestuur meer salaris naar huis brengt dan de minister-president.
   Alleen als de SP erg groot wordt, is er nog kans op een fatsoenlijke regering.

  Comments are closed.