Femke Halsema verspreekt zich

  1
  890

  Leestijd: 1 minuten.

  Een Freudiaanse verspreking? Femke Halsema heeft zich in een radioprogramma laten ontvallen dat ze ‘piekert’ over het burgemeesterschap van Amsterdam.

  Eigenlijk zei ze daarmee zo goed als niets, want iedereen piekert wel eens ergens over, zonder dat het ooit tot daden komt. Maar op Twitter en andere sociale media is de opwinding groot. Veel tegenstanders van de voormalige GroenLinks-leider – en in de ogen van de gemiddelde PVV- en FVD-stemmer is Halsema de verpersoonlijking van het politiek-correcte Kwaad – raakten buiten zichzelf van woede toen ze kennis namen van haar slip of the tongue. Op de website The Post Online sloeg iemand spontaan aan het dichten: “Femke Halsema aan het roer, Amsterdam naar z’n moer.” Deze regels gingen vergezeld van de mededeling dat een petitie tegen Halsema als burgemeester 6000 keer is getekend.

  In de Nederlandse hoofdstad wonen een kleine 600.000 stemgerechtigden. Het overgrote deel van hen heeft de petitie dus níet getekend. Kun je dan concluderen dat ‘Heel Amsterdam Halsema Haat’, zoals The Post Online beweert? Lijkt mij niet.

  Laten we even nuchter naar de feiten kijken. Er is in de grootste gemeente van het land een vacature voor het burgemeesterschap. De pas gekozen gemeenteraad gaat een profiel opstellen waaraan de functionaris moet voldoen. Op basis van dat profiel kunnen kandidaten zich melden. Halsema denkt er kennelijk over na of ze ook haar vinger zal opsteken, waarschijnlijk net als diverse anderen.

  Besluit ze inderdaad een poging te wagen, dan maakt ze een goede kans. Haar partij is immers de grootste in de raad, al is het geen wet van Meden en Perzen dat de grootste partij de burgemeester levert. Veel partijen willen bovendien het liefst een vrouw als burgemeester, al is ook hier geen sprake van een wet van Meden en Perzen.

  Mocht Halsema zich opwerpen als burgemeesterskandidaat en mocht de gemeenteraad haar voordragen, dan krijgt ze straks de ambtsketting omgehangen. Dat is dan de uitkomst van een democratisch proces, waarbij de door de bevolking gekozen meerderheid beslist. Of Amsterdam vervolgens ‘naar zijn moer’ gaat, zullen we moeten afwachten. Vermoedelijk valt het mee.

  1 REACTIE

  1. Oh nee, zo’n vrouw als Halsema met haar emotionele stemmingmakerij zou voor Amsterdam de dood in de pot betekenen. Amsterdam is er al zo slecht aan toe, en als een GroenLinks burgemeester tesamen met een GroenLinksfractie het beleid gaan bepalen worden er grote ongelukken tegemoet gezien, GroenLinks is aardig voor een bijrol. Maar bepaald niet als smaakmaker, laat staan als beleidsbepalend!

  Comments are closed.