Fillon biedt rechtse kiezer in Frankrijk uitweg

  1
  215

  Leestijd: 1 minuten.

  Waar in ons land Wilders oprukt in de peilingen, heeft uiterst rechts in Frankrijk te kampen gekregen met tegenslag. Verrassend won de rechtse kandidaat Francois Fillon de voorverkiezingen bij Les Républicains. In de tweede ronde vergaarde hij het afgelopen weekeinde 67 procent van de stemmen tegenover zijn uitdager, de voormalige premier Alain Juppé.

  Dat was geen goed nieuws voor Marine Le Pen van het Front National, want Fillon heeft ook beperking van de immigratie op zijn agenda staan. Juppé was een makkelijker tegenstander geweest, want hij is immers vóór Europa en hij staat welwillend tegenover de islam.

  Landgoed-eigenaar Fillon bewandelt het oude pad van “La Grande France”,  Frankrijk moet weer meetellen in Europa, de rol van de Europese Commissie moet worden ingeperkt en hij staat kritisch ten opzichte van de islam.  Die sterkere rol voor Frankrijk doet het altijd goed bij de kiezer, het economische programma van Fillon wat minder. Fillon wil af van 500.000 ambtenaren, de rest moet meer uren gaan maken zonder loonsverhoging. Verder moet de pensioenleeftijd omhoog, ook al geen leuke boodschap in Frankrijk.

  Maar omdat Fillon een “politiek correct” rechts programma heeft, is er nu een uitweg voor rechtse kiezers die Marine Le Pen een brug te ver vinden. Tijdens de verkiezingen van 2002 versloeg Jacques Chirac de vader van Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen, met gemak dankzij de overloop van linkse kiezers.

  De socialistische regering van Francois Hollande verkeert in chaos, premier Manuel Valls sluit inmiddels niet meer uit zelf aan te treden tegen Hollande bij de voorverkiezingen om het kandidaatschap van de Parti Socialiste in januari. Het zal er om gaan spannen of ook ditmaal linkse kiezers de PS de rug toekeren. De gang naar Le Pen lijkt uitgesloten, maar het programma van Fillon is ook behoorlijk rechts, rechtser dan destijds dat van Chirac. Ook heeft Fillon in het verleden onder Nicolas Sarkozy gediend.

  Hoe dan ook, Marine Le Pen heeft er een probleem bij gekregen.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

   

  1 REACTIE

  1. Ik betwijfel het. Zoals u al zegt verkeert PS in een chaos. Daarbij komt dat de regering van Hollande erg impopulair is. Hierdoor lijkt het waarschijnlijk dat de tweede ronde van de verkiezingen tussen LR en FN zal gaan. In vorige verkiezingen tussen LR (voorheen UMP) en FN wonnen de centrumrechtsen omdat ze ook gesteund werden door linkse kiezers. Bijvoorbeeld tijdens de regionale verkiezingen in 2015 of de door u genoemde presidentsverkiezing tussen Jacques Chirac en Jean-Marie Le Pen.

   Het is de vraag of dat nu ook gebeurt. Fillon is niet alleen rechts op het gebied van immigratie en bescherming van nationale identiteit, maar hij is een groot bewonderaar van Thatcher en wil als president de verzorgingsstaat flink inkorten. Dit is niet een programma dat linkse mensen graag zullen steunen, dus vraag ik me af of linkse kiezers FIllon net als Chirac zullen steunen.

  Comments are closed.