Formatie: Zonder koninklijke raad de achterkamer in

  4
  333

  Leestijd: 2 minuten.

  Onze koning heeft er geen moeite mee dat hij zich moet beperken tot een puur ceremoniële rol. Hij is er niet rouwig om dat hij zich niet zoals zijn moeder, prinses Beatrix, bezig moet houden met de politiek. Komt dat effe mooi uit. Onze vorst hoeft zich geen zorgen te maken dat het doorknippen van linten hinderlijk wordt onderbroken. De Tweede Kamer heeft hem niet nodig als er verkiezingen zijn geweest en er een nieuw kabinet moet komen, bleek donderdag bij het aanbieden van een rapport aan Kamervoorzitter Khadija Arib.

  In het verleden had koningin Beatrix de regie. Maar de Tweede Kamer besloot dat die wel de eigen boontjes kan doppen. In 2012 nam niet de koningin het voortouw, maar de voorzitter van de Tweede Kamer, die net als de 149 andere leden van dit orgaan gewoon gekozen is. Als dat maar goed zou gaan. Is het niet beter als iemand die boven de partijen staat het politieke speelveld verkent en besluit een richting in te slaan op de weg naar een nieuw kabinet?

  De kabinetsformatie van 2012 ging op rolletjes. In 54 dagen was die rond. PvdA en VVD gingen samen regeren en zaten ook nog eens de volle termijn van vier jaar uit. Toch waren de sceptici niet overtuigd. In 2012 was het eenvoudig om een nieuwe regering te vormen. Twee partijen waren goed voor een ruime meerderheid. Maar 2017, dat was een heel ander verhaal. Er zouden minstens vier partijen nodig zijn om tot een meerderheid te komen.  En dan was er nog het probleem dat partijen al op voorhand de PVV uitsloten van een eventuele deelname aan de regering, en de SP wilde niet met de VVD.

  Deze formatie duurde maar liefst 255 dagen, een record. Niet alleen de lange duur, ook de beslotenheid van de formatie wekte ergernis. Informateur Gerrit Zalm was van mening dat transparantie de beste manier is om de onderhandelingen te laten mislukken. Tot frustratie van de partijen die er niet bij waren in de achterkamertjes, vonden dat ook de partijen die er wel waren.

  Alle reden dus, om net als na de verkiezingen van 2012, een commissie in te stellen die moest nagaan of dit allemaal niet beter kan. Donderdag presenteerde de commissie van drie wijze mannen het rapport. De conclusie: Er verandert niets aan de hele procedure. Koning Willem-Alexander kan opgelucht adem halen. Maar de frustratie blijft bij de mensen die het allemaal anders willen. Na gesprekken met alle fractieleiders komt de commissie tot de conclusie dat er ook geen door de bevolking gekozen formateur hoeft te komen. Het vormen van een nieuw kabinet is al moeilijk en ingewikkeld genoeg zoals het nou gaat.

  4 REACTIES

  1. Ik zou ook willen dat de kamerleden GEHEIM stemmen. Kunnen kamerleden zich aan de fractiediscipline onttrekken als ze over een onderwerp net even anders denken dan de bulk van hun fractie. (Officieel stemmen ze immers “zonder last of ruggespraak!)
   Nu durven ze dat niet omdat dat voor hen repercussies kàn hebben.
   Keert het Dualisme wellicht weer enigszins terug in de kamer.

  2. Politici doen er alles aan om hun eigen macht te handhaven en mensen die meer macht hebben te behagen en wat te dollen met het volk, wat gewoon haar plaats dient te kennen en wat overigens niet moeilijk is: een leuke babbel, een lekker kontje een speeltje en wat eten en het volk juich en joelt van opwinding en vreugde. Of de koning er wel, of niet bij betrokken is: het gaat om macht, macht en nog eens macht. Wel dienende macht. Politici zijn net Jezus. Zij zijn er niet om gediend te worden, maar om te dienen. De resultaten maken dat ook meer dan duidelijk.

  3. Tijd voor een minderheidskabinet dat per onderwerp medestanders zoekt, en dat kunnen dus iedere keer andere partijen zijn.
   Partijen kunnen zo veel beter hun verkiezingsprogramma uitvoeren en zijn we tegelijkertijd af van de kadaver-stemdiscipline en schimmig overleg in achterkamertjes om een regeerakkoord te organiseren.

   • @Petra,
    Helemaal mee eens!
    Zo komt er – gedwongen – toch een vorm van democratische veranderingen. Da’s ook de reden – zo had ik gezworen, na nee gestemd te hebben bij het Oekraïne-referendum en daarna van de afschaffing te horen om voor de Eerste Kamer om op het FvD te stemmen.
    Want dat brengt deze verandering die je schetst!
    Als mensen er niet op stemmen komt die verandering er niet – da’s een feit – want dan gaat de VVD vrolijk verder met dichtgetimmerde regeerakkoorden of ze nu regeren met D66, CDA, PvdA of GroenLinks! Alles blijft hetzelfde.
    Of je nu voor of tegen Baudet bent, zijn Forum voor Democratie is HET antwoord en mechanisme om deze regering volgend jaar een hak te zetten. Die MOET immers voor haar daden m.b.t het referendum afgestraft worden! ☝?
    En als links daarvan ook profiteert, ik vind het best. Liefst de SP want die is ook voor’t referendum!
    Zolang D66 maar verschrompelt… En Rutte zich een slag in de rondte moet werken met een tanende VVD. Het verraad des volks en de democratie moet door hun gevoeld worden!
    En de arrogantie van de macht gekleineerd. ?
    En dan, zie ik wel verder.

  Comments are closed.