Forse duikeling PVV (-8) bij Nipo

  1
  1909

  Leestijd: 4 minuten.

  In een nieuwe peiling van het onderzoeksbureau Kantar Public, het voormalige TNS Nipo, maakt de PVV een duikeling van liefst 8 zetels. Daarmee komt de partij van Geert Wilders uit op 27 virtuele stoelen. Eerder op de dag verloor de PVV al 5 zetels in een peiling van EenVandaag.

  Volgens het onderzoeksbureau maakt deze nieuwe meting duidelijk dat “het speelveld naar elkaar toetrekt”. Het zetelaantal van VVD en PVV bij elkaar opgeteld is 51 zetels, het laagste gezamenlijke zetelaantal voor beide partijen sinds oktober 2016. Onder meer VVD, D66, CDA en GroenLinks mogen zetels bijschrijven in deze meting.

  Dit schrijft het bureau over de peiling:

  “In de nieuwste zetelpeiling kruipt het speelveld naar elkaar toe. De PVV haalt 17,5% (omgerekend 27 zetels), een duidelijke afname in vergelijking met twee weken geleden. Het verlies van de PVV vertaalt zich echter nauwelijks in winst voor de VVD: deze partij is nu goed voor 15,5%, omgerekend 24 zetels. In totaal kunnen PVV en VVD nu op 51 zetels rekenen, circa een derde van de stemmen. Dat is het laagste gezamenlijke zetelaantal voor beide partijen sinds oktober 2016.

  Achter de PVV en VVD zien we beweging in de (nog altijd) grote groep van middelgrote partijen. Zowel D66 als het CDA kunnen nu op 18 virtuele zetels rekenen, een duidelijke toename sinds december 2016 (toen beide partijen op 13 zetels stonden). Ook GroenLinks (16) zit in vergelijking met eind december duidelijk in de lift. Dat geldt niet voor de SP – de socialisten stonden afgelopen najaar op 18 zetels maar houden er nu 11 over, evenveel als de PvdA.

  Bij de kleinere partijen zien we dat de Partij van de Dieren nu op 5 zetels zou mogen rekenen en dat behalve DENK[1] nu ook Forum voor Democratie op één virtuele zetel komt. VNL en de Piratenpartij komen te kort voor een zetel. Datzelfde geldt voor Nieuwe Wegen, GeenPeil en de Ondernemerspartij.

  Vooral ‘zekere’ kiezers bij PVV, aandeel slinkt iets
  Uiteraard zweven nog zeer veel kiezers. Slechts 18% van de ondervraagden is naar eigen zeggen
  volledig geland – hier vertaald als: geeft op een schaal van 0 (geen enkele stem) tot 10 (alle
  stemmen) het volledige aantal punten (10). Kijken we met een vergrootglas naar de meest
  overtuigde stemmers, dan zien we dat de PVV procentueel het meeste van dit soort kiezers herbergt (6% van alle ondervraagden[2]), op afstand gevolgd door de VVD (3%).

  Toch is deze 6% van het electoraat dat ‘zeker’ op de PVV gaat stemmen een daling ten opzichte van medio januari, toen het om maar liefst 9% ging. Dat lijkt overigens vooral te maken te hebben met een duidelijke afname van ‘zekere’ PVV-stemmers onder mensen die in 2012 niet gingen stemmen.

  Daar staat tegenover dat regeringspartijen VVD en PvdA iets aan terrein winnen onder hun ‘oude’ kiezers uit 2012. Respectievelijk vier op de tien en de helft van de VVD- en PvdA-stemmers geven hun keuze uit 2012 helemaal geen kans (meer). Medio januari stonden ze er slechter voor: toen gold dat voor de helft van de VVD-kiezers en zes op de tien PvdA-kiezers.

  Qua potentie maakt D66 echter de grootste stap: de sociaal-liberalen krijgen aanmerkelijk vaker één of meer punten dan twee weken geleden (26%, was 20%). Geen enkele andere partij haalt een dergelijk hoge ‘potentie’. Dat blijkt ook uit het feit dat D66 de favoriete tweede keuze is (9%), voor VVD, PvdA en GroenLinks (alle 7%).

  Rapportcijfer Wilders duikelt, houdt wel hoogste aandeel ‘lovers’ Wat de ‘meest geschikte’ premier van de Nederlanders betreft verandert er weinig: Rutte wordt het vaakst genoemd (21%), gevolgd door Pechtold (11%) en Wilders (10%).

  Wel zien we een aanmerkelijke daling van het gemiddelde rapportcijfer van Geert Wilders: van een 4,6 medio januari naar een 3,9 nu. De reden voor deze daling ligt vooral in het feit dat een hoger aandeel mensen hem een ‘1’ geeft (was 25%, nu 35%) en dat het aandeel tienen iets is geslonken (van 4% naar 2%). Overigens heeft Wilders nog altijd het hoogste aandeel ‘lovers’: Mark Rutte volgt op een tweede plaats (1% geeft hem een 10). Daar tegenover staat dat 11% Rutte een 1 geeft. Rutte scoort gemiddeld een 5,4, waarmee hij lijsttrekers Klaver (6,0), Pechtold (5,8) en Segers (5,7) voor zich moet laten).

  Stemwijzer en Kieskompas doen kiezers van mening veranderen (of juist extra twijfelen)
  De lancering van de Stemwijzer en het Kieskompas zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ze oefenen in ieder geval grote invloed uit. In de motieven van switchende kiezers komende beide kieshulpen tientallen keren voorbij. Sommige kiezers veranderen hun mening en geven aan ‘geland’ te zijn, terwijl bij anderen juist de twijfel toeslaat:

  ‘Iemand zoals Geert Wilders. Dat zegt de Stemwijzer ook. Maar die dingen beter kan verwoorden. Dat niet iedereen zijn nekharen omhoog gaan. Er wordt in ieder geval niet genoeg naar de gewone mensen geluisterd’ (stemde in 2012 VVD, weet het nog niet)

  ‘Ik heb het destijds af laten hangen van de stemwijzer. Dat zal nu ook weer zo zijn. Maar nu kwam er iets anders uit. Ik heb de politiek onvoldoende gevolgd om zonder stemwijzer een keuze te kunnen maken’ (stemde in 2012 VVD, weet het nog niet)

  ‘Twijfel over hoe het nu verder moet, ben van plan Stemwijzer in te vullen’ (stemde in 2012 PvdA, weet het nog niet)

  ‘Om eerlijk te zijn ben ik er nog niet 100% zeker van omdat ik nog meer wil inlezen en debatten kijken. Maar aan de hand van de uitspraken op stemwijzer was ik het net ietsjes vaker met PvdA eens dan met D66’ (stemde in 2012 D66, zou nu PvdA stemmen)

  ‘Ik bepaal mijn keuze altijd aan de hand van een stemwijzer’ (stemde in 2012 SP, zou nu ChristenUnie stemmen)

  ‘Deze partij kwam uit de stemwijzer’ (stemde in 2012 VVD, zou nu CDA stemmen)

  ‘Stemwijzer, sociaal-liberaal, onderwijs’ (stemde in 2012 PvdA, zou nu D66 stemmen)

  ‘De uitslag van de Stemwijzer. En Jesse Klaver is een sympathieke politicus’ (stemde in 2012 SP, zou nu GroenLinks stemmen)”

  1 REACTIE

  1. Geloven doe ik dit niet, het is de mensen laten weten dat het géén zin heeft om op de PVV te stemmen..!

   Dat wil zeggen…………………juist wel PVV stemmen, want ze zullen zorgen dat ze de mensen zwaar willen beïnvloeden .

   Een overtuigende stem op de PVV , VNL en Baudet …is zeker dat er echt iets gaat veranderen.

   Wij zijn vast geroet op partijen die leugens en de mensen dom wil houden. Want een euro kun je maar een keer uitgeven….dus laat je niet voor de 1000 ste keer belazeren en doen geloven wat de partijen zeggen.

  Comments are closed.