Forse stijging VVD na verkiezingen

  0
  102

  Leestijd: 1 minuten.

  De VVD wint 4 zetels en de PVV zakt er 2 in de nieuwste peiling van Ipsos.

  Dit schrijven de peilers van Ipsos:

  ‘Een week na de Provinciale Statenverkiezingen staat de VVD op 29 zetels. Dit is een stijging van 4 zetels ten opzichte van de laatste meting voor de verkiezingen. Dat blijkt uit de Ipsos Politieke Barometer van deze week onder 1.094 stemgerechtigde Nederlanders.

  Na een geleidelijk verlies in de afgelopen weken heeft de VVD de weg omhoog weer gevonden. De liberalen weten hun voormalige kiezers bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen beter aan zich te binden. De VVD is daarmee weer verreweg de grootste partij. De PVV en D66 volgen op afstand met beide 24 zetels.

  De VVD kwam vlak na de verkiezingen met het voorstel om het asielbeleid aan te scherpen, door de Europese grenzen te sluiten voor niet-Europese asielzoekers. Coalitiepartner PvdA vond dit onacceptabel aangezien dit in zou gaan tegen de internationale verdragen die zijn gesloten.

  Een meerderheid van de kiezers vindt dat Nederland de internationale verdragen moet respecteren. 45 procent vindt wel dat Nederland daarbinnen moet kijken waar het haar asielbeleid kan aanscherpen. 22 procent van de kiezers vindt dat Nederland het huidige kabinetsbeleid moet handhaven.

  Huidige VVD-kiezers vinden, ten opzichte van andere groepen, het vaakst dat Nederland haar asielbeleid moet aanscherpen binnen de perken van het internationale verdrag. Bij de huidige PvdA- en D66-achterban vinden we de meeste voorstanders voor het blijven opvangen van niet-Europese vluchtelingen.

  14 procent van de Nederlandse kiezers zou het liefst zien dat Nederland de grenzen helemaal sluit voor vluchtelingen. Huidige PVV-kiezers zijn hier verreweg het vaakst voorstander van.’