Forum voor Democratie stoomt naar tweede plaats

    4
    2183

    Leestijd: 2 minuten.

    In een nieuwe peiling van Maurice de Hond is FVD de tweede partij, na de VVD. Dit schrijft De Hond erover:

    “Alleen in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 zag ik bij zoveel partijen zulke lage cijfers van kiezers, die aangeven de partij die trouw te blijven. Toen verloren de regeringspartijen (PvdA, VVD en D66) ruim 40 procent van hun kiezers en haalde de LPF 17 procent. Nu verliezen VVD, CDA en D66 samen ruim 40 procent van hun kiezers en staan FVD en PVV samen op procent.

    Het grote verschil met 2002 is echter dat toen de drie grootste partijen samen nog 60 procent scoorden en nu maar 40 procent.

    FVD staat nu met 19 zetels op de tweede plaats, slechts 4 achter op de VVD. De winst van 2 zetels van vandaag komt met name doordat FVD meer kiezers van de PVV aantrekt. De winst van 17 zetels t.o.v. 2 jaar geleden komt ook op conto van kiezers van VVD en CDA.

    Mede omdat de meeste landelijke partijen hun eigen kiezers minder goed aan zich binden, zien we ook bij de Provinciale Statenverkiezingen een verdere opkomst van de lokale/regionale partijen. Omdat die zich tbv van de Eerste Kamerverkiezingen ook landelijk organiseren (na de OSF nu ook Code-Oranje) kan de 3 procent die zij lijken te gaan halen omgezet worden in 2 Eerste Kamerzetels. Omdat er ook landelijke ambities zijn, worden die scores, in ieder geval tot aan de stemming over de Eerste Kamer, meegenomen in de weekpeiling. Dat zijn 3 Tweede Kamerzetels.

    Deze drie zetels gaan af van CDA, PvdA en SP. Daarmee staat CDA op 9 zetels, gelijk aan D66 en slechts 1 zetel meer dan Partij voor de Dieren.

    In het verslag van vandaag zien we ook de scores van het RTL-debat. De totaaluitslag wordt bij dit soort debatten mede bepaald door de samenstelling van het kijkerspubliek. Bij de analyse is het interessants om te zien hoe de deelnemers worden beoordeeld door hun eigen kiezers van dit moment. Dan zien we dat Dijkhoff er het beste van af komt en dat Baudet en Wilders het ook goed hebben gedaan. Buma en Marijnissen halen dan lage cijfers bij hun eigen kiezers.

    Hoekstra is qua vertrouwen nu duidelijk de minister die het hoogst scoort (met dank aan de Air France-KLM deal. Opmerkelijk is dat de hoogst scorende VVD-minister pas op de 8e plaats staat. Alle CDA- en ChristenUnie ministers staan hoger.

    Bij het vertrouwen in de fractievoorzitters staat Segers nu bovenaan. Baudet en Wilders zijn gestegen. Jetten staat op de 12e plaats. Een erg lage score voor een nieuwe fractievoorzitter van een middenpartij.”

    4 REACTIES

    1. Mensen, mensen hebben jullie het vreselijke bericht gelezen dat Italie het paard van Troje, de Chinezen, Europa binnen haalt terwijl ons Koninkrijk op stelten staat. In Frankrijk de gele hesjes, Chinese hesjes, een staatsgreep dreigen te gaan plegen. Maar gelukkig is daar toch maar mooi GroteSterkeLeider die ons zal leiden al dan niet in hevige strijd verwikkeld met Thierry Baudet. Wordt Thierry inderdaad tweede, of zal hij het met brons moeten volstaan omdat GroteSterkeLeider na een fantastische sprint het zilver weet te bemachtigen. Sluiten beiden een monsterverbond of durft GroteSterkeLeider dat niet aan, bang dat de Arische Henk en Ingrids een volksopstand tegen hem, de enige, echte, GroteSterkeLeide, zullen organiseren en Thierry zullen uitroepen tot onze redder in bange dagen. Heel griezelig en eng, ook wel erg opwindend en spannend. Heerlijk!!!!

    2. Dit kabinet schept zelf het momentum van Forum voor Democratie. De pech die ze enkel heeft is dat er een nieuwe partij is opgestaan uit het ‘verkrachten’ van de uitslag van het eerste raadgevende referendum. Een referendum waar zelfs GroenLinks en de PvdA niet hun woord hielden… Middenpartijen die democratische verantwoordelijkheid niet willen delen. Nu heeft de bevolking door dat euvel een eigen ‘geitenpaadje’ gekregen. Het FvD.
      En dan het bedrog, de opgeworpen mist over de explosieve kosten van de energietransitie! Ook door GroenLinks. Er moest een Baudet in de Tweede Kamer opstaan om te verkondigen dat het veel meer zou kosten dan ze ALLEMAAL de bevolking voorhielden. Onbetrouwbaarheid of dom politiek geklungel met honderden miljarden? Het sloopt het vertrouwen…
      Bovendien: het is een kabinet voor multinationals en grote bedrijven. Dat heeft de BTW-verhoging en de energierekening wel bewezen. De gigantische winst van de FvD zegt maar een ding… De burger wil verandering. Gaat nu GroenLinks en de PvdA – die ook het raadgevend referendum verraadde – hen in stand houden? Middenpartijen die allemaal niet van democratische vernieuwingen houden?

    3. Jetten kan ik niet zien als een middenpartij. De hand uitsteken naar SP en heulen met Klaver, zie ik als bijna extreem Links.

    4. Ik denk dat de FvD de grootste wordt. Want de normale man ( zoals rutte ze minachtend voor uitmaakt) zullen wel allemaal op FvD of Wilderrs stemmen.

    Comments are closed.