Frans-Duitse as kan herleven

  0
  213

  Leestijd: 2 minuten.

  Het zat er al aan te komen, Emmanuel Macron heeft de verkiezingen om het Franse presidentschap ruimschoots gewonnen. Met 65% van de stemmen is hij binnen, ondanks de relatief lage opkomst en vele blancostemmen hebben ook Republikeinse en communistische stemmers toch maar voor Macron gekozen, alles beter dan Marine Le Pen die Frankrijk uit de euro en de EU wilde loodsen.Twaalf procent van de kiezers stemde blanco, een ongekend hoog percentage. De opkomst was met ruim 74% ook onder de vorige kaap van 80%

  Macron (39) is daarmee de jongste president ooit en nog opmerkelijker, zijn beweging “En Marche” is geen politieke partij. Dat gaat hem nog opbreken, in juni zijn er parlementsverkiezingen en het is de vraag of hij ten eerste voldoende geschikte kandidaten kan leveren en vervolgens of die een meerderheid kunnen halen. Hij is dus vrijwel zeker overgeleverd aan een moeizame coalitie, waarbij dankzij het ingewikkelde kiessysteem mogelijk eigen kandidaten ook nog eens moeten worden geofferd voor succesrijkere van de tegenpartij.

  Maar het is nog geen juni en Macron heeft in ieder geval de wind van vernieuwing mee. Hij gaat dan ook meteen met bondskanselier Merkel praten om Europa op een nieuwe leest te schoeien. Daarmee kan de aloude as Parijs/Berlijn weer tot leven worden gewekt. Overigens boekte de CDU van Merkel dit weekeinde ook weer een leuke overwinning in Sleeswijk-Holstein, Merkel lijkt hard op weg naar een vierde termijn.

  Macron is progressief, draait Europa niet de rug toe en wil links en rechts bijeen brengen. Allemaal een loffelijk streven, maar Europa zit nog altijd met ene groot leger ontevreden kiezers die tijdens de crisis in de knel zijn gekomen en mede gezien hun leeftijd er niet meer uit komen. Macron wil de lasten voor werkgevers en werknemers verlagen, het aantal ambtenaren terugbrengen en het ontslagrecht versoepelen. Leuk om de economie aan te jagen, maar dat hebben we allemaal al eerder gehoord.

  De vergrijzende Europese bevolking is vooral op zoek naar herstel van zekerheid. De Duitsers lijken op zeker te spelen met Merkel, in Frankrijk krijgt nieuw bloed nu het voordeel van de twijfel. Een hernieuwde economische ontwikkeling en een daarmee gepaard gaand hersteld gevoel van zekerheid is echter essentieel. Samen met een beheersing van het migrantenvraagstuk en terugdringing van “Brusselse bemoeizucht”.

  Dat zullen beiden moeten bereiken om over vier jaar niet alsnog ten onder te gaan in verkiezingen waarbij extreem-rechts alsnog wint. Dat de kiezer de politiek deze speelruimte heeft gegeven is pure winst, maar hij moet wel worden verzilverd.