Franse voorronde wordt spannend

  0
  211

  Leestijd: 1 minuten.

  De voorronde van de Franse verkiezingen komende zondag belooft spannend te worden. De vier kandidaten zitten allemaal zo rond de 20% en de aanslag van donderdagavond waarbij een politieman werd gedood speelt rechts in de kaart. Zowel Marine Le Pen (Front National)  als de Republikeinse kandidaat Francois Fillon kan ervan profiteren. Beide hebben zich in het verleden in krachtige termen uitgelaten over radicale islamisten.

  Fillon was achterop geraakt door de affaire dat hij vrouw en dochters op zijn politieke loonlijst had geplaatst zonder dat ze er werk voor deden, maar hij heeft een boek gepubliceerd over de radicale islam en wil ook de financieringsbronnen van het internationale terrorisme blootleggen en afsluiten. Dat maakt nu weer wat goed.

  Marine Le Pen was sowieso al fel tegen alle vormen van de islam die last bezorgt aan de autochtone Fransen.

  In 2004 is het eerder gebeurd dat er verkiezingen vlak volgden op een terreuraanslag en dat was in Spanje, nadat in Madrid een reeks bomaanslagen hadden plaatsgevonden. Dat leidde tot een overwinning voor rechts.

  Nu is het de vraag wat de uitwerking zal zijn, weliswaar vond de aanslag plaats vlak voor de verkiezingen, maar er werden geen gewone burgers gedood. Het lijkt erop dat de strijd gaat tussen Fillon, Le Pen en de links-liberale Emmanuel Macron. Deze outsider en oud-minister van Economische Zaken scoorde tot op heden goed, maar de aanpak van extreem islamisme staat niet op zijn agenda.

  Het aantal zwevende kiezers is groot en de marges tussen de kandidaten klein. Feit is dat de Franse kiezers een beetje kunnen droogzwemmen, geen enkele kandidaat zal vermoedelijk de beoogde 50% halen om meteen binnen te zijn. De eerste ronde is daarom een testcase, bij de tweede ronde in mei volstaat een simpele meerderheid van stemmen. Of de aanslag nu in Parijs een “gamechanger” is voor de verkiezingen als geheel weten we zondagavond al.