FvD op weg naar het kartel

  8
  1454

  Leestijd: 2 minuten.

  Twee weken na de Provinciale Statenverkiezingen is FvD volop in de race om toe te treden tot de colleges van Gedeputeerde Staten. In Noord-Holland en Utrecht ziet het er vrij somber uit, maar in Zuid-Holland en Gelderland praat de partij volop mee. En mogelijk zijn er elders ook nog kansen.

  Is het vreemd dat de partij haar best doet in provinciebesturen te komen? Op het eerste gezicht niet. Forum was de grote winnaar bij de Statenverkiezingen. Het eindigde drie maal als eerste (Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland) en belandde in de andere provincies in de top 3. De nog maar zo jonge partij haalde niet minder dan 86 van de 570 zetels die er in de provinciale parlementen te verdelen zijn. Dan wil je toch ook je invloed laten gelden?

  Toch valt er veel voor te zeggen dat FvD aan de zijlijn blijft staan. De partij heeft op allerlei beleidsterreinen opvattingen die hemelsbreed verschillen van die van het ‘kartel’. Veelal gaat het om onderwerpen waarover de provincies niets te zeggen hebben, zoals immigratie en belastingen. Maar over één ding beslissen ze wel degelijk mee: de plaatsing van windmolens en het aanleggen van zonneparken.

  Partijleider Thierry Baudet heeft laten weten dat daarmee onmiddellijk gestopt moet worden als zijn partij tot een college van gedeputeerden toetreedt. FvD gelooft immers niet in de ‘klimaathysterie’ en wil daar dan ook absoluut niet aan meewerken.

  Maar stoppen met het windmolenbeleid en andere klimaatmaatregelen ligt heel moeilijk bij VVD, CDA, GroenLinks en andere potentiële coalitiepartners. Partijen die níet denken dat het halen van ‘Parijs’ allemaal flauwekul is, al verschillen ze dan van mening over de manier waarop dat dient te gebeuren. Met andere woorden: er is hier sprake van een serieus struikelblok bij de collegeonderhandelingen.

  Wat moet FvD doen? Kort na de verkiezingen verklaarde Baudet te snappen dat Nederland een coalitieland is en dat er ‘water bij de wijn moet’. Maar zou de doorsnee FvD-kiezer dat ook begrijpen? Mensen die op deze partij hebben gestemd, deden dat in de verwachting dat ze haar rug recht zou houden. Dat ze niet mee zou doen aan dat eeuwige geven en nemen, dat van elke verkiezingsbelofte een halve of hele leugen maakt. Dat Forum, in navolging van de grote Pim Fortuyn, zou ‘doen wat het zegt’. Moet je dat onverschrokken imago dan in de waagschaal stellen voor een paar armzalige bestuurspostjes in de provinciebesturen? Om mee te helpen aan een beleid dat zelden of nooit de media haalt?

  En toch is dat precies waarmee FvD nu bezig lijkt. Het praat mee in achterkamertjes en doet zijn uiterste best om al wheelend en dealend op het pluche te komen. Waarmee het zich dus exact gedraagt als een gewone partij. Een kartelpartij, zeg maar.

  8 REACTIES

  1. Als we in het Noorden af willen van de Haagse terreur, dan moeten zij net als de Schotten, die zich willen afsplitsen van het Britse Londen, zich afsplitsen van het Hollandse Den Haag en een eigen Europese staat vormen. Politiek Den Haag is niet oprecht geïnteresseerd in de 3 Noordelijke provincies. Ze zien dit gebied alleen maar als een plek die je moet exploiteren, goedschiks of kwaadschiks. Net als in de middeleeuwen. De Noordelijke bevolking telt niet mee, ze kosten alleen maar geld en klagen te veel. Zo denkt Den Haag nou eenmaal.

   • Ja, wat heeft FVD eigenlijk met democratische vernieuwing te maken. Mijnheer Henk Otten besluit tijdens een gesloten ledenvergadering zichzelf tot kandidaat te benoemen voor De Eerste Kamer. En zo ook andere ‘topstukken’ uit die partij, zoals mijnheer Paul Cliteur. Mevrouw Nanninga mag zelfs drie functies vervullen: in de gemeenteraad van Amsredam, in de staten van Noord–Holland en ook in de Eerste Kamer. Geen haan die daar naar kraait. De kleine partijkartel van FVD draait al op volle toeren. Democratiesche vernieuwing? Ja, maar nu noch even niet…. Een echte ledenvergadering van deze partij moet nog plaatsvinden.

  2. Inmiddels heeft datzelfde kartel de privacy waakhond op de FvD gezet.
   https://www.ad.nl/politiek/is-indoctrinatie-meldpunt-van-forum-illegaal-privacywaakhond-wil-uitleg~a449bb27/ Het lijkt me zo dat hiermee de grondslag onder dit artikel is weg gehaald.

   Maar het kartel is intussen wel heel erg bang voor FvD; bang om haar macht te moeten delen. Een moord op Baudet door een opgehitste gek á la Fortuyn kan je nu niet meer maken; dat zou een flink deel van de bevolking niet pikken. Dus probeert men op deze manier van FvD af te komen.
   Tjonge jonge, wat zijn wij toch een democratisch land! Eigenlijk, eerder een Afrikaanse dictatuur.

   • Ik moet mezelf en de titel van dit artikel corrigeren; de juiste titel moet zijn “het kartel is op weg naar het FvD” en dat is terecht.
    .
    Heel veel VVD en CDA kiezers vinden de koers van hun partij veel te links, vooral op het gebied van het klimaat. Er dreigt een massale overstap van kiezers naar het FvD.
    Ik verwacht dat VVD en CDA eieren voor hun geld zullen kiezen om niet te worden gereduceerd tot marginale partijtjes.
    Tel daarbij dat de huidige overheid met haar linkse mentaliteit ( VVD en CDA gedragen zich ook links en verraden daarmee hun kiezers) aan elkaar hangt van incompetentie, vriendjespolitiek en laksheid in alle overheidsgeledingen (van UWV tot OM en Rechtspraak); het moge duidelijk zijn dat de kiezer dat niet meer zal pikken.

  3. Het (FvD)praat mee in achterkamertjes en doet zijn uiterste best om al wheelend en dealend op het pluche te komen. Waarmee het zich dus exact gedraagt als een gewone partij. Een kartelpartij, zeg maar. Iedereen die ook maar een ietsie pIetsie verstand heeft van politiek weet dat toch allang. En Thierry weet dat ook donders goed en als zijn kiezers dan niet weten en niet begrijpen dan zal het hosanna snel verstommen en voor hen dan maar te hopen dat er een nieuwe verlosser die de strijd tegen het kwade gaat aanbinden.

  4. Als je wat wil bereiken, moet je wel aan de knoppen zitten! En dat is wat FvD doet. Ze trachten o.a. de “klimaatgekte” bij te sturen. Grappig dat diverse, vooral linkse, lieden denken dat de FvD stemmers een stelletje debielen zijn die niet zouden begrijpen dat je via consensus tracht je doel te bereiken.

  5. Als ze voor elkaar krijgen dat het ‘windmolenbeleid’ sterk wordt gematigd, kan ik u verzekeren dat niet alleen FvD kiezers blij zijn, maar ook meerderheid van de VVD – en CDA kiezers.

   • @HaSt,
    Er ontstaat zelfs ‘windmolenterreur’ in Nederland (zie link). Niet verwonderlijk in Groningen en Drente waar de bevolking wel weet wat ze uit ‘Den Haag’ kunnen verwachten. Aardbevingen en beschadigde huizen en… gestresste levens. ☹️☹️☹️
    De politiek denkt ongenuanceerd nu daar enorme windmolens in het vlakke landschap ‘neer te pluren’ (vergeef mij mijn woorden) maar de burgers pikken het gesol met hun leefomgeving niet meer. Alles moet wijken voor de Haagse idealen en ‘centen’. Eerst was er het gas ondergronds en nu dus energiemolens bovengronds: monsters van wel 200 meter hoog.
    Een landschap vol euromasten….
    Het zal hun leven niet verrijken maar verpesten.
    De Don Quichot’s van het Noorden pikken het niet meer. De politiek spreekt van schande, ja labelt het zelfs als burgerterreur. Maar wat is de politiek dan zelf, als je ziet wat er met Groningen is gebeurd?? Een liefdadige instelling?
    Wat rest je DAAR nog als burger, behalve stemmen op het FvD…
    Het is voorwaar klimaatoorlog geworden, dat is de teneur! Overheid en politiek, tel uw knopen. Wellicht gaat u hier echt te ver! ☝🏿
    https://www.ravage-webzine.nl/2018/09/12/noordelingen-vechten-tegen-windmolens/

  Comments are closed.