FvD wil liever een compromis dan een lege dop

  7
  1560

  Leestijd: 2 minuten.

  Forum voor Democratie, althans het wetenschappelijk bureau van die partij, heeft het Centraal Planbureau (CPB) een fiscale stelselherziening laten doorrekenen. Daarin wordt nogal wat overhoop gehaald. Zo overweegt FvD om de AOW, de hypotheekrenteaftrek, de kinderbijslag, de bijstand, de huur- en zorgtoeslagen en allerlei belastingkortingen af te schaffen. Ook wil Forum een vlaktaks (iedereen betaalt hetzelfde belastingtarief) invoeren van 50 procent. Daar staat tegenover dat er een basisinkomen komt, zo nodig aangevuld met allerlei extraatjes.

  Het effect van al deze verschuivingen is dat de Nederlanders er gemiddeld op vooruit gaan, zo heeft het CPB becijferd. Vooral eenverdieners zonder kinderen profiteren. (Ik wist niet dat dit een belangrijke doelgroep van Forum was, maar goed). Hogere inkomens leveren in, zodat er sprake is van een hier en daar vrij forse nivellering. Een nogal links plan dus, zou ik zeggen.

  Heel veel conclusies vallen uit de doorrekening niet te trekken, want het gaat nog niet om partijstandpunten. Forum is bezig zich te oriënteren, al reageert het vrij opgetogen op de uitkomsten.

  Opmerkelijk is wel dat de partij van Thierry Baudet het CPB heeft gevraagd het onderzoek te verrichten. Drie jaar terug noemde Baudet het planbureau nog ‘de grootste verspreider van nepnieuws in Nederland’. Van zo’n instituut hou je je dan toch verre?

  Maar misschien is Baudet tot de conclusie gekomen dat je zonder deze overheidsinstantie niet ver komt in de Nederlandse politiek. Bijna alle partijen laten hun verkiezingsprogramma’s en tegenbegrotingen door het CPB beoordelen. Zelfs de PVV legde zijn voornemens in het verleden aan het planbureau voor (en kwam daar toen niet altijd slecht uit).

  Er is trouwens ook een andere aanwijzing dat de praktijk van FvD wat minder streng is dan de leer. Zo onderhandelt de partij in de provincie Brabant over deelname aan een college met VVD en CDA. Die partijen regeerden eerst met GroenLinks, D66 en PvdA, maar konden het niet eens worden over het stikstofbeleid. Dat zou dan met FvD ook niet moeten lukken, want volgens die partij bestaat het stikstofprobleem helemaal niet, zo heeft Baudet meerdere keren met klem benadrukt.

  Maar kennelijk is Forum in Brabant toch bereid zaken te doen. Liever een compromis dan een lege dop, is blijkbaar de strategie. Dat is de manier waarop de ‘kartelpartijen’ dit land al sinds jaar en dag besturen. Misschien is Forum toch stiekem een beetje een kartelpartij. Of in elk geval op weg in die richting.

  7 REACTIES

  1. Ik denk zelf dat het te proberen is om op de fvd te stemmen, het is de enige partij die de mensen van Nederland nog bij elkaar kan houden en belofte maakt schuld, uittreding uit Europese unie, en referenda terug bij het volk, als de beloftes hart zijn en niet onderhandelbaar zijn, vindt ik het om toch voor fvd te gaan, Wilders vindt ik een partij die te veel verdeeldheid zaait,

  2. OK, die “vlaktaks” zou dan gepaard gaan met een belastingvrije eerste schijf. De belastingsdruk neemt daardoor toe als men meer verdient. Het is niet een links noch een rechts plan. Het is een plan om het eenvoudiger te maken.
   Nog eenvoudiger, combineer het met een basis inkomen. Geen toeslagen e.d.

  3. Ook bij FvD begint het langzaam maar zeker door te dringen dat het in de politiek het in de eerste plaats gaat om macht verwerven, deze zien te behouden en nog beter, deze uit te breiden. Het is de bedoeling omdat met met verstand aan te pakken. Hoe de kiezers te paaien en wanneer de kiezers links laten liggen en lekker aanschurken bij de echte, al dan niet bekende, machthebbers. Fvd wordt steeds meer een echte politieke partij van: als de vos de passie preekt; boer pas op je kippen.

  4. Kockelmans doet graag een beetje nonchalant over FvD. Neem bijvoorbeeld deze opmerking:

   “Die partijen [VVD en CDA] regeerden eerst met GroenLinks, D66 en PvdA, maar konden het niet eens worden over het stikstofbeleid. Dat zou dan met FvD ook niet moeten lukken, want volgens die partij bestaat het stikstofprobleem helemaal niet”

   Dit biedt juist een prima gelegenheid tot samenwerking, want over dit punt zal FvD niet moeilijk doen, en waarschijnlijk zelfs niet als uitruilobject gebruiken.

   Ik had toch gehoopt dat de schrijver, ook al schrijft hij voor een marginaal blogje, een beetje politiek engagement heeft.

   Nee, mijn favoriete schrijver alhier is Rob Martinet. Die zal wel snel opgepikt worden door een groter medium.

  5. Sommigen, voornamelijk diegenen die zich bedreigd voelen, doen lacherig over het FvD en toegegeven, de jonge Baudet persoonlijk doet soms dingen waarover ik mijn wenkbrauwen frons – waarin hij overigens niet de enige partijleider is – maar het FvD heeft wél een visie en ontwikkelt wél ideeën waarover inhoudelijk gediscussieerd kan worden, in tegenstelling tot andere partijen die niet meer weten hoe ze de rommel die ze zelf gemaakt hebben kunnen opruimen en kiezers proberen te werven op dezelfde manier waarop producenten van wasmiddelen hun kopers proberen te werven voor hun producten die allemaal hetzelfde werk doen.

  Comments are closed.