FvD wint 2 zetels bij De Hond

  10
  1513

  Leestijd: 1 minuten.

  Forum voor Democratie wint 2 zetels in een nieuwe peiling van De Hond. Dit schrijft hij erover:

  ‘De debatten rondom het Migratie-Pact en de initiatief-Klimaatwet en de prominente rol van Baudet erbij, zorgen voor een verdere stijging van FvD. Er worden kiezers gewonnen van de VVD en PVV. De VVD staat nu op 22 zetels, de PVV op 18 en FvD op 16.

  Ten aanzien van de initiatief-Klimaatwet hebben we in 2015 en juli 2018 onderzoek gedaan, waarvan we vragen nu hebben herhaald.

  63 procent maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde. 69 procent denkt dat de mens voor die opwarming verantwoordelijk is. Ten opzichte van een half jaar geleden zien we weinig verschuivingen, behalve dat de kiezers van FvD en PVV inmiddels (nog) sceptischer zijn geworden dan toen. Bij de andere kiezers is er juist gemiddeld een verdere (kleine) toename.

  Twee derde deel van de Nederlanders wil dat voor het jaar 2050 de CO2-uitstoot met 95 procent wordt gereduceerd. Ook hier zijn er grote verschillen naar politieke voorkeur.

  50 procent wil dat dit percentage een streefcijfer is en 33 procent dat het een juridisch afdwingbaar percentage zal zijn. Hier zien we forse verschillen binnen de coalitie. 16 procent van de kiezers van VVD en CDA willen dat het juridisch afdwingbaar is en bij de D66-kiezers is dat 58 procent.

  Ook ten aanzien van het toepassen van harde maatregelen om de afgesproken 25 procent verlaging in 2020 te realiseren zijn er grote verschillen binnen de kiezers van de coalitie. 29 procent van de kiezers van VVD en CDA wil dat en 72 procent van de kiezers van D66. Onder alle Nederlanders is dat 42 procent.

  Ook nu wereldwijd de CO2-uitstoot nog stijgt vindt 55 procent dat Nederland de ingeslagen weg moet voortzetten en niet moet gaan stoppen of matigen.

  43 procent van de Nederlanders wil zelf (vrijwel) niets financieel bijdragen bij maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen. 24 procent geeft aan meer dan 50 euro per maand daarvoor over te hebben.

  In welke mate de industrie daar financieel aan bij zal dragen lijkt geen invloed te hebben op deze bereidheid.

  Ook hier zien we grote verschillen naar politieke voorkeur. 83 procent van de kiezers van de PVV wil (vrijwel) niets bijdragen, 75 procent van de kiezers van FvD.

  Binnen de coalitie zien we forse verschillen. Bijna de helft van de kiezers van CDA wil (vrijwel) niets bijdragen. Bij de VVD is dat 36 procent en bij D66 is dat 6 procent.’

  10 REACTIES

  1. Ik heb niets met al die deskundigen peilers. Het is net het orakel van Delphi die mensen die daar in geloofden werd van alles wijs gemaakt en we zien dat vandaag de dag het orakel van Delphi nog steeds bestaansrecht heeft.

  2. Mijn hoop is in deze gevestigd op het CDA en in het bijzonder op partij leider Buma. Deze man getuigt van wijsheid, moed en standvastigheid. Ik meen dat de CDA koers een verstandige is.Indien het de VVD aan inzicht en moed ontbreekt om het CDA te volgen in haar streven om in redelijkheid een klimaat koers te varen die voor de burgers draagbaar en begrijpbaar is/wordt dan zie ik als enig alternatief dat het CDA en het forum voor democratie gaan samen werken om de belasting druk van de klimaatwet acceptabel te maken .Zo niet dan kan ook in ons land in navolging van Frankrijk een revolte ontstaan.

   • @Joost Fischer,
    Met een minderheidskabinet in de Eerste Kamer kan het CDA (en het Kabinet) best zaken doen met het FvD (en/of PVV) want die leveren uiteindelijk genoeg senatoren. Ik moet toegeven dat van het hele kabinet het CDA nog de meest realistische kijk heeft op de klimaatmaterie. Buma was de eerste die van zich horen dat het volk zwaar zou morren als ze ontdekt hoe zwaar ze belast gaat worden.
    Over realisme gesproken.
    Ik zei het al in het begin: met 4 stikstoffabrieken a 500 miljoen kan je met de Noordstreampijp die nota bene volgend jaar klaar is Russisch gas importeren en omzetten naar laag calorisch Groningsgas. Transitiekosten 2 miljard!
    Besparing bebouwde omgeving: dik 240 miljard! En 120 miljard aan warmtepompen = 360 miljard.
    En ga dan rustig eerst de nieuwbouw en het vervoer elektrificeren.
    En zwaar inzetten op het maken van groengas, d.m.v. waterstof, dan kan dat op termijn het Russische gas vervangen en behouden wij onze investering in het meest fijnmazige aardgasnetwerk ter wereld! Iedereen blij.
    Zelfs – uiteindelijk – de milieubeweging.

  3. Het verwondert mij nogal welke opvattingen worden toegeschreven aan Baudet. Als je de Facebook pagina van de gele hesjes leest, dan denken kennelijk veel mensen dat FvD op sociaal-economisch gebied ongeveer de standpunten van de SP heeft.
   Ik kijk met grote belangstelling hoe dit verder gaat. Op enig moment zal zijn aanhang toch wakker worden, zou je denken. De vraag is wie er dan bij gaat draaien: de heer Baudet, of de FvD achterban van dit moment.

  4. En nu nog even wachten wat Rutte bij de december top over de eurozone ‘hervormingen’ doet. Geeft hij toe aan de druk van Frankrijk om toch een nieuw stabilisatie-fonds in de EU-begroting op te nemen? In de vorm van een eurozonebegroting?
   Want als dat toch gebeurt, ondanks eerdere bezweringen van het tegendeel, is dat weldegelijk het begin van de transfer-unie. Hoe je het went of keert, feitelijk gewoon belastingsoverheveling van Nederland via de EU-begroting naar landen zoals Frankrijk en Spanje. Dan betalen wij doodleuk via een omweg voor de Franse vroegpensioenen terwijl wij domme Nederlanders mogen doorwerken!
   En extra belastingen mogen neerleggen voor de toestroom der migranten die dankzij Marrakesh ondertussen meer rechten hebben dan Nederlanders. En ook nog eens mogen kromliggen voor milieukosten die zwaar de pan gaan uitrijzen terwijl China vrolijk doorgaat met kolencentrale’s bouwen… Ik koop een geel hesje en stem op Baudet! Wat kan je nog anders?
   Meebeslissen in een referendum?
   Hoe kan je Nederland nog tegen zoveel domheid beschermen?

   • @Ronaldo 9 december 18;51
    Hoe kan je Nederland nog tegen zoveel domheid beschermen?
    Op sociaal-economisch terrein is Baudet een wolf in schaapskleren.
    Duidelijker kan ik het U niet zeggen.

    • @Winnie,
     Er zijn verschillende wolven in schaapskleding, hoe bedoeld u dat?
     Kunt u mij dat uitleggen?
     Ik neem aan dat de SP voor een sociaal Europa is? En wellicht net als Macron, graag ziet dat er ‘schokfondsen’ komen om sociale uitkeringen te betalen. Het liefst in de vorm van tranfer van belastingsgelden uit de rijkere lidstaten, i.p.v. leningen?
     Dat soort sociale-eonomische wolven in schaapkleding – want het klinkt socialistisch o zo mooi – kost Nederland straks heel veel geld dat ze beter aan belastingverlaging van haar eigen bevolking kan besteden. Zo ziet Baudet dat en ik ook.
     Onze bevolking heeft tenslotte al onder hervormingen geleden, die Macron nog moet invoeren en waarvoor hij een eurozonebegroting wil om financieel gesteund te worden – met ons geld.
     Iets waar Rutte en Hoekstra zo oliedom zijn om voor gaan te tekenen, straks op de decembertop, ook al brouwen ze een mooi verhaal om het niet zo te laten lijken. Baudet is daar fel op tegen, ik ook.
     Het is de eerste stap van de transferunie. ☝?
     Is de SP niet voor een Europa dat sociale voorzieningen samen gaat delen? En zo ja, is dat ook niet een wolf in sociale schaapskleding?
     Ik hoor het graag van u.

  Comments are closed.