Gaan Rutte en Wilders het dan toch doen?

  1
  95

  Leestijd: 2 minuten.

  Op 13 maart, twee dagen voor de verkiezingen dus, gaat het gebeuren. Dan treden de lijsttrekkers van de – volgens de huidige peilingen – twee grootste partijen exclusief met elkaar in debat bij EenVandaag. PVV-leider Geert Wilders heeft het bekendgemaakt op Twitter (waar anders?). Maar zijn VVD-collega Mark Rutte vond het kennelijk ook een prima idee, anders had hij wel “nee” gezegd.

  Niet verbazingwekkend eigenlijk, dat tv-duel van beiden. Want het is al een tijdje duidelijk dat Rutte van de verkiezingscampagne een tweestrijd wil maken tussen zijn partij en die van Wilders. Hij ziet de PVV als zijn belangrijkste electorale rivaal. Regelmatig probeert hij haar met Wildersachtige kreten (“Tuig van de richel”, “Pleur op!”) de loef af te steken. Zelfs de JOVD, de politieke jongerenorganisatie van de liberalen, verwijt de moederpartij dat ze “op rechts kiezers probeert te paaien met stoere PVV-prietpraat”.

  Eerder zei Rutte dat hij de kans buitengewoon klein acht dat zijn partij straks met de PVV gaat regeren. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde dat zelfs een “zuiver theoretische” mogelijkheid. Weliswaar sluiten de liberalen een coalitie met de PVV niet voor 100 procent uit, maar dat gebeurt alleen uit principiële overwegingen: je moet niemand bij voorbaat uitsluiten.

  De VVD heeft de PVV dus uitgeroepen tot haar grootste tegenstander bij de verkiezingen om die zoveel mogelijk te decimeren. Vanuit de gedachtegang dat weggelopen PVV-stemmers voor een groot deel bij de VVD terecht komen. Meer moeten we daar echt niet achter zoeken.

  Of toch wel? Bij de verkiezingen van vier jaar geleden was de PvdA voor Rutte zijn favoriete concurrent. Op vrijwel iedere campagnebijeenkomst hamerde hij erop: de rooien zijn niet te vertrouwen. Ze kunnen niet met geld omgaan. Als je de socialisten het beheer geeft over de Sahara zou “binnen de kortste keren het zand op zijn”.

  De tweestrijd tussen Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom eindigde bij de vorige verkiezingen niet in een glorierijke overwinning van een van de twee partijen. Integendeel: ze kregen allebei flink meer zetels en werden bijna even groot (de VVD ietsje groter). Vervolgens werd in een flitsformatie het tweede kabinet-Rutte gevormd, waarin beide partijen eendrachtig gingen samenwerken.

  Hoe zal, ruim vier jaar later, de tweestrijd Rutte-Wilders aflopen? De VVD-top noemt het weliswaar een zeer onwaarschijnlijk scenario, maar ze zullen toch niet…? Ook “zuiver theoretische mogelijkheden” komen soms uit.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

   

  1 REACTIE

  1. Onzin. Een VVD/PVV kabinet zou direct in de Eerste Kamer naar huis worden gestuurd. Maakt geen enkele kans.

  Comments are closed.