Gaat de PvdA toch voor CETA stemmen in de senaat?

  2
  560

  Leestijd: 2 minuten.

  CETA, het handelsverdrag van de EU met Canada, zal vandaag wel een nipte meerderheid in de Tweede Kamer halen, maar daarmee staat het nog allerminst in het Staatsblad. Ook de Eerste Kamer moet nog akkoord gaan, en een meerderheid is daar ver te zoeken. De regeringspartijen beschikken in de senaat over slechts 32 van de 75 zetels. Dat zijn er dus 6 te weinig. Wie gaat die leveren?

  Niet de linkse oppositie, want die is mordicus tegen CETA. Ook niet PVV en FvD, die zo mogelijk nog feller gekant zijn tegen het internationale verdrag. 50PLUS, Groep Otten (GO), OSF en SGP dan, die ook de Spoedwet Stikstof aan voldoende voorstemmen in de senaat hielpen?

  Die kans is heel klein. Misschien zijn de eerste drie partijen nog over te halen tot steun, maar daarmee ben je er niet. Ze beschikken immers vanaf vandaag, als GO-lid Dorien Rookmaker vervangen wordt door FvD’er Otto Hermans, samen nog maar over 5 senaatszetels. Niet voldoende dus. De sleutel komt daardoor in handen te liggen van de SGP (2 zetels). En die mannenbroeders zijn heel erg tegen CETA. In de Tweede Kamer gaan ze hoe dan ook tegenstemmen, en zo goed als zeker doen ze dat in de senaat ook.

  Wat dan? Goede raad lijkt duur, zo niet onbetaalbaar. Wie had dat kunnen denken in de vorige kabinetsperiode, toen de PvdA nog regeringspartij was. De sociaaldemocraten waren toen niet alleen hartstikke voor CETA, hun eigen minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) onderhandelde het verdrag zelf uit. Ook toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher behoorde tot de verklaarde voorstanders.

  Maar nu zit de PvdA in de oppositie en is ze tegen. Volgens Asscher heeft het handelsverdrag te veel aandacht voor de rechten van de multinationals en te weinig voor die van de gewone werknemers. Zijn partij zal zowel in de Tweede Kamer als in de senaat tegen ratificatie stemmen.

  Althans, dat is de stand nu. Maar stel eens dat de PvdA weer regeringspartij wordt, krijgen we dan niet een heel andere situatie?

  Grappenmakers hebben het volgende scenario bedacht. Het kabinet moet de stemming over CETA zo lang mogelijk uitstellen. Dat kan, want het verdrag is – vooruitlopend op de ratificatie – al in werking. Duurt het uitstel tot na de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart, dan komt de PvdA hoogstwaarschijnlijk weer in beeld als regeringspartij. Zou ze dan, in ruil voor uitzicht op een paar aantrekkelijke ministersposten, niet bereid zijn om opnieuw een draai te maken?

  Aldus het scenario van deze grappenmakers. Maar mogelijk zijn het geen grappenmakers en is het plannetje wel degelijk serieus bedoeld.

  2 REACTIES

  1. Elke partij draait alleen maar als dat in het belang is van Volk en Vaderland. Dus als de PvdA draait en eventueel straks weer draait is dat gewoon allemaal in landsbelang. Ik kan me niet voorstellen dat welke politieke partij dan ook draait om zieltjes te winnen als men weet dat de draai wel in het nadeel is van Volk en Vaderland. Daarom vind ik het zo moeilijk kiezen, al die politieke partijen die zich zo inzetten en altijd alleen maar het hele en eerlijke verhaal vertellen. Ik vraag me dan ook altijd weer af: wie ben ik dat ik in dit land mag wonen?

  2. Laten we onszelf niets wijsmaken: dat verdrag wordt sowieso goedgekeurd, met of zonder inlegvelletje waaraan iedereen zijn gat kan afvegen. Geen enkele parlementariër wil zijn kans op een gouden baan in Brussel op het spel zetten.

   Wat de PvdA betreft, Balkenende zei al tegen Wouter Bos: “U draait”. De PvdA is gewoon een regentenpartij geworden die wanhopig probeert de “arbeider” te paaien, maar wiens politici rechtstreeks van de bestuursschool komen en nooit een fabriek van binnen hebben gezien. Sterker: het liefst zien ze alle fabrieken verdwijnen vanwege stikstof en CO2. Waar het geld dan vandaan moet komen, zien we later wel. Misschien wil China ons wel opkopen en mogen we overhemden voor de Chinezen maken.

  Comments are closed.