Gaat de PVV voor een initiatiefwet van GroenLinks stemmen?

  8
  952

  Leestijd: 2 minuten.

  GroenLinks, PvdA en SP hebben samen een initiatiefwet ingediend om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. Internationale ondernemingen als Shell betalen nu geen of heel weinig winstbelasting in Nederland doordat ze verliezen in het buitenland als aftrekpost mogen opvoeren. Het wetsvoorstel wil die aftrekmogelijkheid drastisch beperken.

  De eerste ondertekenaar van de wet is Tweede Kamerlid Bart Snels van GroenLinks. In het dagblad Trouw zegt hij ‘goede hoop’ te hebben dat zijn voorstel in de Tweede Kamer een meerderheid krijgt. Uiteraard zullen medeondertekenaars PvdA en SP de wet steunen, maar ook de regeringspartijen D66 en ChristenUnie lijken positief. D66 spreekt van ‘een interessante initiatiefwet’. En ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins (die van de ‘meloen’) zegt: “De tijd is rijp om deze constructie aan te pakken.”

  Nu beschikken de linkse drie plus D66 en ChristenUnie samen over 61 Kamerzetels, dus niet genoeg voor een meerderheid. Of er voldoende steun komt voor de initiatiefwet hangt waarschijnlijk af van coalitiepartners VVD en CDA. Hun opstelling is nog niet bekend. Het CDA wil het wetsvoorstel ‘eerst bestuderen’, terwijl de VVD volgens Trouw niet bereikbaar was voor een reactie.

  Dat klinkt niet erg hoopgevend. De twee centrumrechtse partijen staan doorgaans niet te springen om multinationals het leven zuur te maken. De discussie over het afschaffen van de dividendbelasting heeft dat nog maar eens duidelijk gemaakt, al ging die gewraakte maatregel uiteindelijk niet door.

  Maar er is nóg een partij die de initiatiefwet van GroenLinks aan voldoende draagvlak zou kunnen helpen, namelijk de PVV (20 Kamerzetels). Die partij verzette zich vorig jaar met hand en tand tegen het schrappen van de dividendbelasting. Partijleider Geert Wilders was in zijn nopjes toen dat lievelingsidee van premier Mark Rutte van tafel verdween. Vindt hij het dan wel terecht dat Shell en vergelijkbare bedrijven heel weinig tot geen belasting betalen, terwijl ze toch megawinsten boeken?

  Als het antwoord ‘nee’ luidt, zouden Wilders en zijn fractiegenoten wel voor een initiatiefwet van GroenLinks moeten stemmen. In hun ogen uiteraard geen aantrekkelijk vooruitzicht. Anderzijds: het zou voor de PVV een interessante manier zijn om zich te onderscheiden van haar electoraal grootste concurrent, FvD. In de Tweede Kamer heeft die partij weliswaar maar twee zetels, maar in de senaat is ze binnenkort de grootste. Virtueel inmiddels trouwens ook in de Tweede Kamer.

  Als Wilders wil terugvechten – en dat wil hij – moet hij laten zien dat de PVV een stuk ‘socialer op economisch terrein’ is dan Forum, zoals hij eerder zelf heeft verklaard. Een partij voor de gewone man. Want zouden Henk en Ingrid ook niet willen dat multinationals wél belasting gaan betalen?

  8 REACTIES

  1. Als de Shell of ook de NAM belasting moet betalen . Is dat niet zoiets dat de ene belasting pot de andere belasting pot moet vullen. Want zijn de koninklijke Shell en ook de NAM eigenlijk min of meer geen staatsbedrijven, Zitten ze ook niet samen in de Groninger gas potten te graaien.

   • Uhh, nee. Je kunt van Shell aandelen kopen, dus dat lijkt me geen staatsbedrijf, ongeacht of ze “koninklijk” in hun naam hebben staan. En NAM is 50-50 van Shell en ExxonMobil. ExxonMobil is ook niet bepaald een staatsbedrijf, maar een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. Samen hebben die twee bedrijven een jaarlijkse omzet die in dezelfde orde van grootte ligt als het totale Nederlandse BNP. Dan mag je toch op zich wel verwachten dat ze ook gewoon belasting betalen over hun Nederlandse activiteiten….

  2. Het is goed dat ik geen volksvertegenwoordiger ben want ik zou doorlopend geschokt zijn, ontsteld en zelfs ontzet. Nu ben ik weer ontsteld vanwege het volgende: GroteSterkeLeider is de Dienaar van Henk en Ingrid en hij zal hun wensen uitvoeren. Dus het is niet of de PVV ergens voor of tegen is, het gaat om de vraag: wat willen, ook bij dit dossier, Henk en Ingrid. Dan de opmerking over centrum rechts. Iedereen weet dat sinds Dries van Agt her CDA geen centrum rechtse partij is, maar een partij van niet naar rechts en niet naar links buigen. Het is de partij van Gods Woord en daar dit Woord soms wel heel erg vaag is zien we dat het CDA moet opboksen tegen de ChristenUnie en de SGP. Wie van deze drie partijen staat het meest dichtbij Gods Woord en dus het meest dichtbij de wensen van de multinationals, of juist het meeste daar vandaan?

  3. Het mooie van een democratie is dat een meerderheid het verschil kan maken. Als je als kleine partij, zoals GL is, dus iets wilt, dan zoek je vrienden of minimaal medestanders in het beleidsaspect dat je wenst aan te pakken. Het zou GL dan ook sieren als ze bij PVV zouden gaan praten om steun te vragen voor hun voorstel. Het probleem van GL is echter dat zij alleen maar steun van de PVV wilt hebben als deze partij zijn andere standpunten, die totaal los staan van dit item, over boord zetten. Daarmee voeren ze ideologiepolitiek over de zaken die er wel toe doen.
   Ik denk dat PVV het initiatief best wilt steunen, want het past heel goed in het verder nogal linkse partijprogramma van de partij. Zonder aanvullende eisen zou PVV dus best een partner kunnen zijn.
   Nu maar hopen dat GL het eceonomische belang boven de eigen ideologie durft te zetten. Dan komt het wetsvoorstel er wel.

   • Goed punt Sabreur. Er moet eens wat meer op deelgebieden samengewerkt worden. Wordt het niet eens tijd dat kinderachtige cordon sanitaire tegen de PVV opzij te zetten nu het rechterse FvD in het politieke spectrum zo wint? Links moet eens wat praktischer en democratischer zijn en diversiteit van politieke meningen accepteren als een maatschappelijke bestaansrecht.
    Je hoef het niet eens te zijn met elkaars ideologische veren, maar kom op zeg: er zijn ook andere bestuurlijke (economische) zaken te regelen dan alleen dat gezeur over identiteit en cultuur. Overigens: ook de auteur maakt een sterk punt. Gaat de FvD wat betreft belastingontwijking van multinationals net zo jongleren als de VVD? Pure (roof)kapitalisme boven rechtvaardige verdeling van (be)lasten stellen? Daar zou ik persoonlijk helemaal niet zo blij mee zijn.
    Een linksere PVV zou als populistische partij dan toch mijn voorkeur zijn… Wllders wil tenslotte ook (net als de SP, 50Plus en de PvdD overigens) referenda. En… niet onbelangrijk, geen federale transferunie die ons nog meer belastinggeld laat betalen, maar dan ook nog eens voor andere landen… Belastingen betalen we meer dan genoeg!
    Nu Shell nog…

    • Als inwoner van een gemeente waar de PVV al sinds 2010 in de gemeenteraad zit kan ik bevestigen dat we er hier al wel een beetje aan gewend zijn geraakt en dat er op lokaal niveau op sommige gebieden wel samenwerking plaatsvindt met linkse partijen. Dierenwelzijn is bijvoorbeeld een onderwerp waar de PVV en GroenLinks elkaar prima kunnen vinden, en op sommige sociale thema’s is de Almeerse PVV over het algemeen wat linkser ingesteld dan de Tweede Kamerfractie. Veel van hun standpunten en hun retoriek vind ik verachtelijk, maar ze doen hier soms ook goede dingen.
     Landelijk is het een ingewikkelder verhaal, wat nog verder wordt gecompliceerd door het feit dat Wilders zelf ondanks zijn mooie verhalen doorgaans nog rechtser dan de VVD stemt als het gaat om bijvoorbeeld de bijstand, schuldenbeleid, de rol van vakbonden, etc.: https://www.trouw.nl/opinie/vergis-je-niet-ook-op-economisch-vlak-is-de-pvv-keihard-rechts~adb6de73/ . Als de PVV voornemens is om voor dit specifieke wetsvoorstel te stemmen is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar persoonlijk durf ik dat te betwijfelen.

    • Wat bedoelen jullie precies? Ik kan me geen cordon sanitaire tov de PVV herinneren, heb ik iets gemist? GL en PVV zijn geen dikke vrienden, maar stemmen af en toe wel voor elkaar moties meen ik, als dat inhoudelijk zo uitkomt. Bijvoorbeeld rondom verpleeghuiszorg. Ik hoop dat deze motie er door komt!

     Een beetje Googlen leert me dat de PvdA vanaf 2014 een officieuze boycot had mbt PVV-moties op basis van de “minder, minder” uitspraken, maar dat in 2017 heeft losgelaten. Maar over GroenLinks kan ik niks vinden…

     • @Jeroen Berg,
      Ik weet nog goed dat de SP onder Roemer al voor de verkiezingen verklaarde niet met de PVV (of VVD) in zee te willen gaan. Dat was de druppel die de emmer voor mij deed overlopen. Heb sindsdien geen SP meer gestemd.
      @Tycho Snelder,
      Leuk dit van een insider dit te horen. De PVV is op sommige thema’s inderdaad rechtser dan de VVD. Op andere linkser. Ben zelf benieuwd hoe zij (FvD en PVV) gaan stemmen tegen belastingontwijking van Shell. Vind het een ongelooflijk fenomeen, dat een van de rijkste en grootste vervuilende bedrijven van Nederland, ja zelfs van de wereld, gewoon 0,0000% winstbelasting af hoeft te dragen. Ondertussen weet dit kabinet de portemonnee van de burger wel heel goed te vinden….
      Onrecht loont. Vervuilen ook. Dat moet eens afgelopen zijn.
      https://www.nu.nl/geldzaken/5848614/nederlandse-consumentenprijzen-stijgen-twee-keer-zo-hard-als-in-eu.html

  Comments are closed.