Gaat het advies-Dijsselbloem toch de prullenbak in?

  6
  909

  Leestijd: 1 minuten.

  Komt alles dan toch nog goed? De dag voor gisteren het grote FNV-referendum over het pensioenakkoord van start ging, presenteerde een commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem een uiterst pijnlijk advies. Daarin stond dat de rente die de pensioenfondsen moeten hanteren voor hun lange-termijnberekeningen te hoog is.

  In de pensioenwereld was juist vurig gehoopt dat ex-PvdA-minister deze rekenrente te laag zou vinden, zodat de oudedagsuitkeringen eindelijk weer eens konden stijgen. In plaats daarvan gaan ze volgens het advies over een jaar of wat flink dalen. Ondanks het pensioenakkoord, dat belooft dat kortingen van de baan zijn.

  Het rapport-Dijsselbloem vormt een klap in het gezicht van al degenen die snakken naar een hoger pensioen. Van bijna iedereen dus, en zeker van de circa 1 miljoen FNV-leden. Nu stemmen die vast allemaal tegen het pensioenakkoord. Toch?

  Maar gelukkig: volgens FNV-voorzitter Han Busker  is het allemaal loos alarm. Het advies verdwijnt na het accepteren van het pensioenakkoord meteen in de prullenbak. Het mag dan wel zijn overgenomen door het kabinet, de afspraak is dat straks een stuurgroep gaat toezien op de invoering van het nieuwe pensioensysteem. En die stuurgroep zal volgend jaar vragen om een nieuw advies over de rekenrente. Dijsselbloem en de zijnen hebben zich volgens de vakbondsbons dus voor niets ingespannen. Een lot overigens dat wel meer adviescommissies treft.

  De uitspraken van Busker kwamen enkele uren nadat de FNV haar digitale stembussen had geopend voor haar leden. Het advies-Dijsselbloem is alleen van belang als die leden ‘nee’ zeggen tegen de pensioenafspraken, waarschuwde Busker zijn achterban voor de zekerheid nog.

  Kloppen zijn beweringen? Busker lijkt bijval te krijgen van zijn werkgeversvriendjes van VNO-NCW. Hij en werkgeversvoorzitter Hans de Boer hebben zelfs een gezamenlijk persbericht uitgegeven, al komen hun citaten net niet helemaal overeen. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zwijgt in alle talen.

  Zaterdag maakt de FNV de uitslag van het referendum bekend. Dan zal blijken of de geruststellende woorden van Busker nog voldoende soelaas hebben geboden voor de wantrouwende vakbondsleden.

  6 REACTIES

  1. Als het zo moeilijk wordt om de pensioenen in stand te houden, vind ik dat de regering hoge boetes moet opleggen op bedrijven die oudere werknemers niet in dienst willen nemen. Ook vind ik dat de onfatsoenlijk hoge bonussen die bedrijfsdirecteuren e.d krijgen zwaar belast moeten worden, alleen op deze manier komt er geld vrij voor pensioengerechtigden en werkzoekenden. En kan de regering misschien ook weer een sociaal vangnet scheppen.
   Anders wachten de bejaarden in Nederland dezelfde problemen als de arme bejaarden in Oost-Europa.
   En heeft onze parlementaire democratie volledig gefaald!!

  2. Ik snap het hele probleem niet. De bruggen bouwende adviescommissies, politici, de vakbonden en werkgevers, leggen alles goed uit aan de gewone man. Iedereen kan snappen wat er gaande is dankzij al die bruggen bouwers met hun hele en eerlijke verhaal. Ik val dan ook bijna van mijn stokje wanneer ik lees dat voor de zoveelste keer burgers massaal voor de gek gehouden worden door regering en vakbonden en nog wel in eendrachtig verband. Ik kan dat echt niet geloven al die bruggen bouwende met het hele en eerlijke verhaal. Ik geef toe, ik snap er helemaal niets van, maar dat komt omdat geen vertrouwen heb in bruggen bouwende en integere mannen en vrouwen die ons al zo vaak voor de gek hebben gehouden, met mooie gladde praatjes. Groningen is toch een prachtig voorbeeld. En dat speelt al jaren. Maar ja, dat komt natuurlijk door die Groningers die weten niet hoe het spel gespeeld wordt; hoe de hazen lopen. Dan moet je natuurlijk niet klagen. Dus ook bij dit item niet klagen.

  3. “Maar gelukkig: volgens FNV-voorzitter Han Busker is het allemaal loos alarm. Het advies verdwijnt na het accepteren van het pensioenakkoord meteen in de prullenbak. Het mag dan wel zijn overgenomen door het kabinet, de afspraak is dat straks een stuurgroep gaat toezien op de invoering van het nieuwe pensioensysteem. En die stuurgroep zal volgend jaar vragen om een nieuw advies over de rekenrente. Dijsselbloem en de zijnen hebben zich volgens de vakbondsbons dus voor niets ingespannen. Een lot overigens dat wel meer adviescommissies treft.”

   Wie dat gelooft is ontzettend dom! Voor de zoveelste keer worden burgers massaal voor de gek heouden door regering en vakbonden in een drachtig verband.

   • De gepensioneerden hebben een halve eeuw geleden ook een contract gesloten: na 40 dienstjaren volgt een welvaartsvast en geïndexeerd pensioen van 1,75% per gewerkt jaar (dus 40 x 1,75 = 70%) van het laatst verdiende (werd later gemiddeld) loon, waarbij die 70% AOW plus bedrijfspensioen (bijvoorbeeld ABP) is. Nu een toeziend stuurgroep, toendertijd een contract…wat is daarvan overgebleven.
    Kan de burger geen gebruik maken van de WOB en alle informatie opvragen/opeisen die enigszins betrekking heeft op ons pensioengeld? Publieke instellingen, zoals Stichting Pensioen- en Verzekeringskamer en Pensioen-Uitkeringsraad PUR, vallen immers ook onder de Wet Openbaarheid van Bestuur en de overheid heeft aanzienlijke invloed genomen/gekregen op de PUR en Stichting Pensioenkamer.

  Comments are closed.