Gaat Klaver ‘nee’ zeggen tegen de oude garde?

16
1519

Leestijd: 2 minuten.

Jesse Klaver wil opnieuw lijsttrekker worden van GroenLinks, heeft hij via Facebook bekendgemaakt. Geen echte verrassing en er zullen zich ook wel geen tegenkandidaten melden. Want bij weinig partijen is de nummer 1-positie zo onomstreden als bij GroenLinks. Niemand heeft het de afgelopen jaren gewaagd het gezag van Klaver ook maar een seconde ter discussie te stellen.

Bij de vorige Kamerverkiezingen zorgde Klaver voor de grootste verkiezingsoverwinning die GroenLinks ooit heeft meegemaakt. Hij leidde de partij van 4 naar 14 zetels, een recordaantal.

Of een dergelijke monsterzege nu weer haalbaar is, valt echter sterk te betwijfelen. In de opiniepeiling van Maurice de Hond van gisteren staat GroenLinks nog steeds op 14 zetels. In andere, iets minder recente polls boekt de partij wel een kleine winst, maar 10 zetels extra  zitten er hoogstwaarschijnlijk niet in. Daarmee zal zelfs de grootste optimist bij GroenLinks geen rekening houden.

Dat de verwachtingen minder hooggespannen zijn komt onder meer doordat het politieke landschap er nu anders uitziet dan vier jaar terug. Van de opkomst van Forum voor Democratie zal GroenLinks waarschijnlijk electoraal weinig last hebben, van het (virtuele) herstel van de PvdA wel. Volgens Maurice de Hond zijn de sociaaldemocraten inmiddels zelfs weer groter dan GroenLinks.

De glans die Klaver in de vorige verkiezingscampagne had, is trouwens ook een klein beetje verbleekt. De dagen van de Jessias, de Nederlandse Obama die hordes uitzinnige fans op de been bracht, lijken passé. Niettemin is Klaver nog steeds jong (33), ziet hij er nog altijd goed uit en is hij een handige, charismatische politicus. Ook beschikt hij inmiddels over de nodige ervaring. Hij is zelfs, ondanks zijn jeugdige leeftijd, een van de langstzittende fractievoorzitters in de Tweede Kamer, zoals hij maandag onderstreepte.

Op Facebook schrijft Klaver: “Het is nu of nooit. Daarvoor is nieuw leiderschap nodig. Leiderschap dat niet bang is tegen de gevestigde orde in te gaan en om nee te zeggen tegen de oude garde.”

Hoe we die mededeling moeten interpreteren is mij nog niet helemaal duidelijk. Eerder kondigde Klaver aan dat GroenLinks alle kabinetsbegrotingen in de senaat aan een meerderheid gaat helpen. Dat is toch wat anders dan ‘nee zeggen tegen de oude garde’?

De volgende verkiezingen vinden pas op 17 maart 2021 plaats. Klaver is dus aan de vroege kant met zijn kandidatuur. Dat geeft hem veel tijd om zich voor te bereiden op zijn campagne. Tenzij het kabinet eerder valt natuurlijk. Maar dat heeft de GroenLinks-leider tot op grote hoogte in eigen hand. Zijn partij kan de coalitie in zowel Tweede als Eerste Kamer tot het einde toe op de been houden. Ze kan ook moeilijk gaan doen als dat beter uitkomt. De kans dat Rutte III dan sneuvelt is niet onaanzienlijk.

16 REACTIES

 1. Klaver is een rasechte opportunist die zich laat adviseren door een veroordeeld terrorist in zijn partij.
  Klaver en heel Groen Links hielpen gisteren de coalitie aan een meerderheid om een nieuw debat met staatssecretaris Snel over de zwart gelakte dossiers van de Belastingdienst aan onterecht beschuldigde ouders te voorkomen. Klaver wil geen burgers die hun rechten opeisen als dat tegen zijn belangen in gaat; Klaver is het prototype van een communistische dictator á la Stalin.
  Als je Groen Links steunt, steun je een linkse dictatuur. Met alles wat in de Sovjet Unie “paradijs” 75 jaar lang is gebeurd moet je wel erg dom of gestoord zijn om dat te doen.

 2. Klaver de Nederlandse Obama, ik luister niet meer naar het gebral van die gozer, waar de leiders van de coalitie plus jaknikkers ook bij horen. Ik laat het doorgaan tot februari/maart als de bodemprocedure van KBO-Brabant tegen de staat is geweest, de eurofiele partijen gaan het allemaal heel moeilijk krijgen als de uitspraak van de rechter in het voordeel van KBO beslist.
  Misschien weten we het nog niet maar er er staat een Duitse bank op omvallen en daarom staat hier een link, dat filmpje zal eigenlijk door iedereen gezien moeten worden, het kan voor NL grote gevolgen hebben.

  https://www.cafeweltschmerz.nl/deutsche-bank-is-technisch-failliet-wat-nu-arno-wellens-videolezing/?fbclid=IwAR2Jpc7B9iNCCItkO0c3HMEE1UPDXx4XyRRXj8CCKrISwD248waD1qTGcVQ

 3. Naar de mening van dit GroenLinks-lid heeft Klaver zich op cruciale punten, vooral na de verkiezingen van 2019, een belabberde leider getoond en wordt het hoog tijd dat er een potentiële vervanger opstaat om met hem de strijd aan te gaan over wat de partij nu eigenlijk wil zijn en wil bereiken. Ik heb zo onderhand wel genoeg gehad van rechtse ballen in schaapskleren die linkse partijen kapen.

 4. Beste Bert,
  Weet je wat witte-boorden-criminelen zijn? Vaak hebben deze mensen hoge posities bij een bank of een bedrijf. Zij doen aan witwassen van geld, pakken steekpenningen aan of plegen boekhoudkundige fraude. Laatste jaren is een VVD prominent beschuldigd van zulke praktijken. Maar dan hebben we het wel gehad. Graaien doen sommige mensen in topposities bij grote bedrijven of banken of advocatenbureau’s. Dergelijke figuren staan met de rug naar de samenleving. Vinden het doodnormaal dat ze , op jaarbasis, miljoenen verdienen. Als je deze mensen op het oog hebt sta ik helemaal achter je

  • Beste Anton, dan moeten er in alle politieke partijen en vooral bij de belastingdienst ook heel veel witte-boorden-criminelen zitten. Net als in alle commissies van de EU overigens; toonbeelden van fraude!

 5. Ben dan heel benieuwd wat GroeLinks in de Eerste Kamer doet als de FvD een motie tegen subsidiëring biomassa indient. Pikant detail: het is (de linkse) milieudefensie die hierin FvD van harte steunt.
  Ook David Smeulders Hoogleraar energie aan de TU Eindhoven en GroenLinks lid is het roerend met de FvD eens: de 12 miljard euro aan biomassa subsidie – betaald van onze energie-rekening – is pure kapitaalvernietiging want de ontbossing en verbranding die daarvan het gevolg is creëert juist meer CO2, terwijl het doel van dit vele belastingsgeld CO2-vermindering zou moeten zijn. Hoe fout kan beleid zijn?
  En… hoe kostbaar ook: 12 miljard!
  Wat gaat Jesse Klaver hier doen? “Nee,” zeggen tegen de oude garde en ons klimaat daarmee beschermen? En dan tegen de regering en Rutte stemmen? Of verkoopt hij vooraf zijn ziel in de hoop straks een plekje in Rutte’s nieuwe regering te krijgen?
  Wat doet Klaver en GroenLinks straks in de Eerste Kamer? Daarin zal ik zien wat Klavers kreet “nu of nooit” en “leiderschap tonen” ‘werkelijk’ inhoudt. 🤔
  https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/12/unicum-milieudefensie-en-fvd-slaan-handen-ineen-om-af-te-rekenen-met-nep-duurzame-biomassa/

 6. Beste vrinden,
  Ik kom nog eens terug op wat ik eerder mailde. Dat onze
  huidige coalitie uit een club van “witte boorden”-criminelen
  bestaat, dat weet ondertussen iedere Nederlander wel:…!!
  “Graaien, graaien en onze bevolking “naaien”.” Dat is in de
  vorige week ook al weer duidelijk aangetoond. Maar dan in
  maart 2021??? Ik neem peilingen van Maurice echt serieus!!
  VVD 19 zetels; PvdA 19 zetels; PVV 19 zetels, FVD 18 zetels.
  Lieve mensen: bereidt u er dus nu maar op voor, dat wij dus
  na maart 21021 geen regering, in coalitie zullen krijgen. En ik
  hoop oprecht dat zowel onze Koning, als de politici in Den Haag
  dat tijdig zullen inzien. Nu is er misschien nog tijd alternatieven
  te overwegen. Laat men dit op zijn beloop komt er na Rutte III
  dus geen nieuwe regering meer. Of ik daar nu zo rouwig om zou
  zijn, zal ik maar in het midden laten. Maar zo kan het dus echt
  niet verder gaan!! Graag hoor ik wat jullie denken. Reageer!!!
  Immer vrolijke groet, Bert.

  • Zakenkabinet
   ministers staatssecretarissen
   VVD 3 G L 2
   PvdA 3 D66 2
   PVV 3 SP 2
   FvD 3 50pl 1
   CDA 2 CU 1
   PvdD 1

   Alstublieft klaar Bert …en Democratisch!! Allemaal de beste die je kan vinden binnen de partij en dan niets meer aantrekken van de partijen…. en regeren!!!

   • Ton Westgeest
    Aardig dat een partij voor de dieren ook een minister mag leveren. Maar dit gaat niet werken. Zijn wellicht de beste mensen , maar met totaal een andere visie op mens en samenleving. Het enige wat je nog kunt doen is die mensen in een bokspringen zetten. Ook wel eens leuk.

   • Helemaal mee eens Ton,
    Zo is er nu dus een juiste verdeling, man!!!
    Maar???.. Welk regeeraccoord moeten deze
    vrienden uit zovele politieke richtingen dan
    nu gaan ondertekenen en ….. uitvoeren???
    Juist bij dat laatste ontstaat een probleem als
    een regering beleid willen gaan uitvoeren. Nu
    doen ze dat toch al niet in Rutte III. Deze regering
    en Tweede Kamer lopen alleen van politiek relletje
    naar politiek relletje. Ach, met een inkomen van
    ruim € 100.000,- maakt dat toch ook niet uit. Zou
    ik ook doen, als ik hun moraal bezat. Gelukkig niet!!
    Vrolijke groet uit Eemnes, Bert.

 7. De foto met Klaver op de voorgrond en zijn treurig ogende medestanders op de achtergrond, zegt al genoeg. Een club van zielepieten die vinden dat “anderen” het niet beter mogen hebben.

  • Jaap Kooijman
   Mensen van Groen-Links vinden juist dat ‘anderen’ het wel beter mogen hebben. Links staat nog altijd voor een rechtvaardiger samenleving, waarin iedereen een dergelijk inkomen heeft waarmee hij/zij rond kan komen. Helaas wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter, ook in Nederland. Groen-links vindt dat de middenklasse in Nederland achterblijft, zoals, leraren, mensen in de zorg, politieagenten. Deze mensen zijn de ruggengraat van onze samenleving maar zijn in hun maatschappelijke positie ernstig verwaarloosd. Zo zit dat dus

   • @Anton
    Op zich ben ik het met u eens. Maar waarom komt iedereen altijd op de proppen met verpleegsters, onderwijzers en politiemensen, de Bekende Zielige Nederlanders (BZNers) die toevallige allen direct of indirect uit belastinggeld worden betaald. Ik wil ook eens een lans breken voor de VWNers, de Vergeten Werkende Nederlanders: de kleine zelfstandigen en werknemers bij bedrijven die geen geld hebben voor loonsverhogingen. Ze zijn vergeten omdat ze niet ((kunnen) staken en de media geen aandacht heeft voor deze mensen waar ze weinig affiniteit mee hebben. Zonder deze mensen was er geen geld on de BZNers te betalen. Wie houdt dan de ruggengraat overeind?

    • Eric
     Ook MKB’ers behoren tot een van de belangrijkst factoren van onze economie. Vandaar een soepelere regeling voor personeelsbeleid en niet treiteren met nog meer belastingverhoging. Één ding: als je een eigen bedrijf(je) start neem je ook risico. Dat wordt weer ruim gecompenseerd met een gunstige belastingregeling. Docenten, mensen in de zorg enz. kunnen hooguit hopen op een leeftijdgebonden gunstige schaalindeling (iets meer loon).

     • @Anton
      bepleit je nu ook een soepele ontslagregeling voor de BZNers en ambtenaren: korte WW en dan in de bijstand? Misschien willen ze dan wel langer doorwerken en verdwijnen de tekorten.

 8. Op Facebook schrijft Klaver: “Het is nu of nooit. Daarvoor is nieuw leiderschap nodig. Leiderschap dat niet bang is tegen de gevestigde orde in te gaan en om nee te zeggen tegen de oude garde.” Ja, wat moet je met zo’n kreet? Wat is er concreet mis met de gevestigde orde en wat wil je concreet bereiken met het er tegen aan gaan? Welke strategie plannen liggen er op de plank? Alleen maar nee roepen tegen de oude garde staat wellicht flink, maar of dat wat oplevert is een ander verhaal.

Comments are closed.