Gaat Otten zijn oude vriend Baudet op het pluche helpen?

  11
  1320

  Leestijd: 2 minuten.

  In de provincie Brabant staat FvD op het punt in een coalitie te stappen met VVD en CDA. Kan dat ook landelijk gebeuren?

  De voortekenen zijn niet zo best voor Thierry Baudet. Met D66 en partijen links daarvan hoeft hij het sowieso niet te proberen, als hij dat al zou willen. Maar ook de ChristenUnie en het CDA tonen geen enkel enthousiasme voor hem.

  ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft samenwerking met Baudet als ‘niet geloofwaardig’ aangeduid. En ook de twee meest voor de hand liggende kandidaat-CDA-leiders doen heel, heel gereserveerd, al gooien ze de deur dan misschien niet definitief dicht. Minister van Financiën Wopke Hoekstra noemt sommige uitspraken van Baudet ‘buitengewoon kwalijk’ en vindt dat ze straks ‘serieus moeten meewegen’ als het CDA beslist over coalitievorming. En vicepremier Hugo de Jonge ziet een landelijk verbond met Forum ‘heel moeilijk’ voor zich, ‘om allerlei redenen’.

  Dat wordt dus niks, zo kun je voelen aankomen. Zelfs al zou Baudet zijn standpunten over de EU en het klimaat soepeltjes overboord werpen, zoals zijn partij in Brabant heeft gedaan.

  Blijft over de VVD. Premier en partijleider Mark Rutte zei een paar weken terug ‘geen reden’ te zien om FvD uit te sluiten, ook niet na de beruchte Marokkanentweet van Thierry. Probleempje is wel dat VVD en FvD bij lange na geen meerderheid hebben in de Tweede Kamer. Ook volgens de voor hen meest optimistische peiling komen ze niet verder dan een zeteltje of 45.

  Er zou dus een partij bij moeten, en wel de PVV. Het vervelende is alleen dat Rutte die wél heeft uitgesloten. ‘Nooit meer’ wil hij met Geert Wilders c.s. in zee, zei hij nog in 2017.

  Nu weten we allemaal dat je de uitspraken van Rutte niet al te serieus moet nemen. Hoe vaak heeft hij al niet een draai van 180 graden gemaakt? De hypotheekrenteaftrek staat als een huis. Geen cent meer naar de Grieken. De dividendbelasting gaat verdwijnen. Het pakte allemaal heel anders uit.

  Er bestaat dus best kans dat Rutte de PVV straks alsnog welkom heet in een nieuw kabinet. Helaas, de combinatie van VVD, FvD en PVV heeft nog steeds niet genoeg zetels. Daar moet nóg meer bij.

  50PLUS? SGP?

  Niet verkeerd natuurlijk, maar er zijn peilingen waarin deze vijf partijen er dan nóg niet zijn. Voor de zekerheid zou er een zesde partij bij moeten. Een partij met een duidelijk rechtse signatuur, die niet al te moeilijk doet.

  Bestaat zo’n partij?

  Jazeker, die bestaat. Ze zit weliswaar niet in de Tweede Kamer, maar wel in de senaat en in het Europarlement. En ze gaat in maart 2021 ongetwijfeld meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen. Waarbij ze, als het een beetje meezit, toch wel een zeteltje of 3, 4 zou moeten kunnen scoren.

  Ik heb het uiteraard over de Groep Otten, ofwel GO. Ik weet het wel, dat is een afsplitsing van Forum, en het vertrek van Henk Otten ging bepaald niet vriendelijk. Er vielen harde woorden, aan beide zijden. Hele harde woorden.

  Maar is dat een reden om altijd maar te blijven mokken? FvD-Tweede Kamerlid Theo Hiddema had volgens een op Twitter circulerende foto onlangs nog een allerprettigst contact met zijn oude strijdmakker Otten. Als Hiddema dat kan, dan moet Baudet toch ook in staat zijn het verleden opzij te schuiven?

  Slik je trots weg, Thierry, en reik je voormalige boezemvriend de warme broederhand. Het pluche lonkt!

  11 REACTIES

  1. En het volgende stukje vooringenomen commentaar van Fons Kockelmans!
   Allerlei redenen aanhalen waarom FvD geen macht zou kunnen (en mogen) krijgen; het lijkt dat schrijft om zijn eigen angst weg te praten, omdat hij bang is dat het misschien wél gaat gebeuren.
   “PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie, al die partijen zullen FvD (en PVV) uitsluiten”; nou, da’s pas echte Nederlandse democratie want FvD en PVV vertegenwoordigen volgens de peilingen samen wel een derde deel van de bevolking.
   Wedden dat Fons moord en brand zou schreeuwen als FvD en PVV de rest zouden negeren als ze groot genoeg worden? Wedden dat hij dat ondemocratisch zou vinden?

   Wat zou Fons er van zeggen als dat derde deel van de bevolking een kartelregering zal gaan negeren omdat ze buitenspel worden gezet? Zich niet aan besluiten zullen houden die ze niet aanstaat?
   Zo denkbeeldig is dat niet want links doet dat voortdurend, bijv. in Amsterdam. En kijk naar de boeren, de leraren, de verpleging die ook in opstand kwamen.
   Denkt Fons dat PVV en FvD aanhangers braaf zullen berusten als hen elke invloed wordt ontzegd?

   • Laten we eens zien wie het FvD niet uitsluit en kijken of daar volgens de huidige peilingen een kabinet van te maken valt. Als ik de peilingen van De Hond neem: zie ik 78 zetels in de FvD vriendelijke combinatie van VVD, PVV, FvD, CDA en 50Plus.
    Zelfs een zo’n klein mogelijke partijengroep, 4 stuks zoals nu.
    Als 50Plusser zie ik sowieso hier meer heil in dan een kabinet over links met de PvdA. Lodewijk Asscher heeft immers al bewezen in kabinet Rutte II ‘hoe hij en zijn PvdA tegenover de ouderen staat’. Het was de grootste linkse afbraakbeleid in de geschiedenis. En nog steeds, samen met GroenLinks, hebben ze een zwaar liberaal beleid waar het pensioenen aangaat. Bejaardentehuizen te sluiten en via ‘participatie’ de zorg af te wentelen van overheid naar burgers. Maar ondertussen wel de grenzen wijd open zetten voor ‘nieuwe’ burgers, waarvan de kosten angstvallig worden verborgen.
    Als 50Plusser is een VVD, CDA kabinet over links m.i. de doodsklap voor vele ouderen.
    Klimaat en asiel staat immers heel hoog in het Rood/Groene vaandel. Net als meer Nederlands belastingsgeld transferen naar de te vormen superstaat EU met als klap op de vuurpijl Timmermans geldslurpende Green Deal.

    • @de lezers,
     Correctie: het is een 5 partijengroep. 🤗
     Overigens de SP sluit op links het FvD niet uit.
     Het is enige linkse partij die ook nog voor de oudere generatie opkomt.

  2. Het is nog maar de vraag of ‘links’ de VVD de niet reddende hand biedt als dat wenselijk voor landsbelang. Want de ‘linkse’ partijen laten het volk en het vaderland echt niet in de steek. Lodewijk wil graag de volgende minister-president worden, maar iedereen weet dat hij zichzelf best wil opofferen wanneer dat in het belang is van volk en vaderland. En ook Jesse loopt zeker niet weg voor zijn verantwoordelijkheid en bereid tot grote offers in landsbelang. Marijnissen, ach zij heeft haar handen vol om de eenheid binnen haar eigen partij te handhaven, zij kan niet offer bereid zijn dan heb je de poppen echt aan het dansen binnen de SP. Als de meest betrokkenen over eigen schaduwen kan springen wordt het echt wel wat. VVD, PvdA, GroenLinks, D66, CDA, ChristenUnie met gedoogsteun van de partij Wilders, FvD, 50Plus, Partij voor de Dieren en de SGP en niet te vergeten de Groep Otten en nog andere enkele los lopenden. Alle politieke partijen die nu eindelijk eensgezind belangrijke thema’s aanpakken, een unicum in onze parlementaire geschiedenis.

  3. Deze rechtse natte droom zal gelukkig nooit tot stand komen door de ego´s van Rutte en Wilders. Bovendien zit er op dit moment een rechts kabinet en dat is ook geen onverdeeld succes. Een ultrarechts kabinet zal tal van plannen uitvoeren waar het Nederlandse volk nog minder op zit te wachten. Denk aan het verhogen van de pensioenleeftijd, het verlagen van lonen en koopkracht, het verslechteren van onderwijs, infrastructuur, politie en zorg. Dat is nu al een paar decennia op rij geprobeerd en het werkt niet. Tijd voor een regering van het volk, niet de neoliberale flauwekul die we al hebben gehad.

   • Pardon: het verhogen van de pensioenleeftijd: PvdA Asscher.. Natuurlijk ook de VVD. En wat dacht u van D66 en GroenLinks?
    Een pot nat – dan denkt de SP, PVV, FvD en 50Plus toch wel anders…
    U scheert hier het e.e.a. over een kam. Rood/progressief (op de SP na) kan er ook wat van. Maar u ziet D66 en CU ook als rechts?
    VVD en CDA, is dat niet gewoon kapitalistisch midden? Dus hebben we hier niet te maken met een midden/half links eurofiel kabinet?
    Wat eurofiel dat zie je niet op rechts. Pensioenleeftijdverhogingen ook niet.

  4. Ik ben lid van FVD, ze hebben een goed programma. FVD kan echter nog niet in de regering, ze hebben nog te weinig ervaring. Baudet is ook te bot, daar houden ze niet van. Hij zal dan zetels verliezen. Laat ze eerst maar in de tweede kamer in de oppositie zitten.
   Ik hecht echter veel waarde aan Nanninga. Een vrouw en veel ervaring in Amsterdam in de gemeenteraad. Ze zullen van haar meer pikken.

  5. Gaat nooit gebeuren. Als Otten al 3 of 4 zetels straks krijgt, gaan die weer af van FvD. Zelfs met zes partijen is het niet genoeg voor een meerderheid. Bovendien, VVD die buitenlandbeleid moet gaan voeren met PVV en FvD? Als het CDA niet meedoet, doet de VVD het ook niet.

  Comments are closed.