Gaat Snel het redden?

  13
  506

  Leestijd: 2 minuten.

  “Kamer onderzoekt strafvervolging Menno Snel en ambtenaren om toeslagenaffaire,” meldden diverse media eind vorige week. Sensationeel nieuws. Want hoe vaak komt het voor dat een bewindspersoon zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor zijn beleidsdaden?

  Maar zoals wel vaker bij sensationeel nieuws blijkt de werkelijkheid een stukje genuanceerder. Het is helemaal niet waar dat de vaste Kamercommissie van Financiën een onderzoek wil naar de mogelijkheden van strafvervolging van staatssecretaris Snel en zijn ondergeschikten. Dat was slechts een wens van drie leden van deze commissie, namelijk Pieter Omtzigt (CDA), Renske Leijten (SP) en Farid Azarkan (DENK). En dit drietal handelde op eigen houtje. De rest van de commissie heeft, zo verklaarde commissievoorzitter Anne Mulder (VVD) gisteren nadrukkelijk, ‘geen enkele intentie’ om ambtenaren of bewindslieden voor de rechter te slepen.

  Omtzigt en Leijten lieten daarop weten het te betreuren dat hun plannetje vrijdag was uitgelekt. Ze drongen zelfs aan op een onderzoek. Behoorlijk hypocriet, want dat plannetje belandde uiteraard niet door een duister noodlot in de publiciteit. Op het Binnenhof wordt veel gelekt, maar dat gebeurt nooit zonder reden. Altijd zit daar iemand met een belang achter, en dat is in verreweg de meeste gevallen een politicus of een van diens medewerkers. Als je per se niet wilt dat informatie die in jouw bezit is op straat terecht komt, gebeurt dat ook niet. De miljoenennota lekt ieder jaar uit, de troonrede van de koning nooit. Dat is geen toeval.

  Dit alles pleit Snel natuurlijk niet vrij van de kwalijke rol die zijn departement heeft gespeeld bij de zaak rond de kinderopvangtoeslag. Een groot aantal ontvangers van deze toeslag (waarschijnlijk duizenden) werd door belastingambtenaren ten onrechte van fraude verdacht. Zij raakten hun uitkering kwijt en moesten alles wat ze ontvangen hadden terugbetalen. Dat leidde in veel gevallen tot grote financiële problemen voor deze gezinnen.

  Inmiddels heeft het kabinet besloten de gedupeerden schadeloos te stellen. Dat deed het op advies van een door Snel ingestelde onderzoekscommissie. Toch zijn er nog steeds heel wat vraagtekens rond de staatssecretaris. Hij heeft de indruk niet kunnen wegnemen dat hij de afgelopen tijd de Kamer op het verkeerde been probeerde te zetten. Morgen wacht hem dan ook een moeilijk debat.

  Zal de D66-bewindsman dat overleven? Volgens geruchten in politiek Den Haag heeft het CDA vorige week aan D66 te verstaan gegeven dat defensieminister Ank Bijleveld niet in het nauw mocht komen in de Irak-kwestie, anders zou er iets zwaaien voor Snel. Het Irak-debat is voorbij, D66 hield het netjes en Bijleveld zit er nog. Geldt dat straks ook voor Snel?

  Nou ja, het zijn alleen maar geruchten.

  13 REACTIES

  1. Weet je Ronaldo,
   waarom ik zo afgeef op de links politiekcorrecte club,
   waar ik ondertussen de VVD ook onder schaar. De VVD
   is niet liberaal meer, maar z.g. neo-liberaal, en dat is
   soms nog linkser dan de SP of GroenLinks. En dat kan
   de VVD dus ook helemaal niet schelen!! Totdat ………
   zelfs de VVD achterban dit spuugzat begint te worden.
   Deze fase is al enigzins begonnen. Kijk naar de peiling
   bij Maurice. Ik dacht: vijf zetels verlies.
   Maar laten we eens naar het totaalplaatje kijken. Want
   de verschillen zijn in ons compromis-land zo marginaal!
   Iedereen moet met iedereen kunnen regeren; abslolute
   meerderheden bestaan niet en daarom zie je 80% van
   de politici maar wat “aanklooien”. Kijk maar eens naar
   het klimaatdebat. En ze hebben ongeschreven regels, om
   elkaar te beschermen, totdat er een klokkeluider komt:
   die moet dood!!! Ja, wat is het alternatief: PVV of FVD??
   Samen goed voor 20% van de stemgerechtigden. Hebben
   deze partijen de kwaliteit om ons land te regeren? Ik denk
   het niet. Dus een zakenkabinet is misschien nog echt niet
   zo’n gek idee. Fijn weekend,
   Bert.

  2. Politieke moraal en de dagelijkse praktijk

   “Zo helpe mij God almachtig”

   “En gaat over tot de orde van de dag”

   WAT? Dat dan ook moge BETEKENEN?!

   Ja, doorlopen! maar en de Volgende! en de Volgende en de Vol…..

   Mag ik even ‘n teiltje?

  3. Afdreiging

   Naast afpersing bestaat het vergelijkbare ‘afdreiging’. Er is sprake van afdreiging wanneer aan de voorwaarden van afpersing is voldaan, maar er geen geweld of bedreiging met geweld heeft plaatsgevonden.

   De dwang is bij afdreiging afkomstig van bedreiging met smaad (het openlijk zwartmaken van iemand door beschuldiging van bepaalde feiten), smaadschrift (hetzelfde, alleen dan door openbaring van tekst of afbeeldingen) of het openbaar maken van geheimen.

   In tegenstelling tot afpersing is afdreiging enkel strafbaar wanneer het slachtoffer hiervan aangifte doet, het is een zogenaamd klachtdelict. Afpersing kan ook zonder aangifte vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. Vergelijkbaar met afpersing is wel dat afdreiging tussen echtgenoten (die niet van tafel en bed gescheiden zijn) niet strafbaar is.

   De hoogte van de straf voor afpersing en afdreiging

   Voor afpersing en afdreiging staan bepaalde maximumstraffen. Deze maximumstraffen zijn hoog: ze zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld gekwalificeerde diefstal en zware mishandeling.

  4. Zal de D66-bewindsman dat overleven? Volgens geruchten in politiek Den Haag heeft het CDA vorige week aan D66 te verstaan gegeven dat defensieminister Ank Bijleveld niet in het nauw mocht komen in de Irak-kwestie, anders zou er iets zwaaien voor Snel. Het Irak-debat is voorbij, D66 hield het netjes en Bijleveld zit er nog. Geldt dat straks ook voor Snel? Het kan alle kanten op. Welke partijen krijgen ethische bevliegingen? Voor welke partijen kan het vertrek van Snel profijt opleveren en voor welke partijen wellicht kwalijke gevolgen? Weet Snel wellicht zaken die het daglicht niet kunnen verdragen en houdt menigeen zich daarom maar koest? Enzovoorts, enzovoorts. Het orakel van Delphi sprak d wijze woorden: Het kan vriezen en het kan dooien, het ligt aan de goden.

  5. En zo – door partijchantage – kan Rutte liegen en bedriegen zo veel hij wil. Hoge ambtenaren die zich feitelijk tegen de burgerij misdadig gedragen en onschuldige slachtoffers maken, komen niet eens met de schrik vrij. ?
   Het kan allemaal omdat men via coalitie-chantage elkaar gijzelt en de hand boven het hoofd houdt. Partijbelang en vriendjespolitiek maakt de democratie ziek. Zeker als ‘misdadigheden’ tegen onze burgers onbestraft blijft. Wat verwacht Grapperhaus ondertussen zelf van die burger? Dat ie respect voor de wet heeft? Als de politiek en ambtenarij overal ondertussen weg mee kan komen. Hoever kan ambtelijke beschadiging van de burgers gaan?

   Hulde voor de drie politici die hier hun nek uitsteken. ?? Het vertrouwen in de democratie herstellen en… Mislukte managers op ministeries en zelfs een staatssecretaris strafrechtelijk ter verantwoording roepen voor: zeer ernstige onrechtmatigheden en gedragingen die duizenden onschuldige burgers treffen.
   Hoe democratisch is D66 echt als het haar staatssecretaris betreft? Ik verwacht: niet. Totaal niet. Partijbelang prevaleert boven het landsbelang, gerechtigheid en het burgervertrouwen in de democratie. Of zou ik het verkeerd hebben, Jetten?

   • Tja, dan had ik het even tussen neus en lippen door over Grapperhaus. Wel Snel heeft trammelant door zijn ambtenaren de hand boven het hoofd te houden maar deze minister is democratisch wellicht nog sinisterder bezig.
    Want hoe zit het nu met de documenten – die net als bij Snel – opgedist moeten worden op zijn ministerie – dit keer niet om burgers die onterecht tot fraudeurs gebombardeerd worden omdat Snel’s ambtenaren zo graag targets willen halen – maar om een politiek proces van een ministerie om de grootste oppositie-leider in de Tweede Kamer te kielhalen?
    Gaat Grauperhaus Snel achterna?
    Hoe zit het nu ondertussen met die hoge ambtelijk macht die schijnbaar – of zie ik het nu verkeerd – achter de coulissen niet alleen regeert maar misdadige complotten tegen politici en burgers creëert???
    Wordt het niet tijd dat de Tweede Kamer inderdaad het strafrecht eens inschakelt?
    https://www.telegraaf.nl/video/1627468127/wilders-dit-is-smeriger-dan-smerig

    • Nu weten we: van de belastingdienst mochten de slachtoffers niet eens hun eigen dossiers zien zodat ze maar niet begrepen wat er verkeerd ging. Wat ik echter niet begrijp is het m.i. misdadige vergrijp dat de belastingdienst documenten bij rechtszaken achterhield die de onschuld van deze burgerslachtoffers konden bewijzen… Is dit dan niet strafbaar? ?
     Waarom, o Tweede Kamerleden kan een overheidsdienst met zulksgedrag wegkomen? Want u bent beledigd dat u te weinig info kreeg, maar kom op zeg… wat dacht u van die arme burgerslachtoffers die niet eens de info kregen om zich te verdedigen? ? Ergo: het werd opzettelijk weggemoffeld!!! ?
     U heeft het alleen over financiële compensatie van de slachtoffers? Ziet u niet iets over het ‘boter’ hoofd? Want waar is de bescherming van de RECHTSTAAT in uw oordeel gebleven???
     Hele levens worden opzettelijk verwoest door manipulatie van de rechtspraak door een overheidsdienst. Dit kan zomaar zonder juridische gevolgen? ? Mijn conclusie: Nederland is GEEN rechtstaat meer, ALS het de bescherming van een OVERHEIDSDIENST betreft. ☝?

      • Beste Ronaldo,
       Al eerder schreef ik dat wij nu leven in vele
       dictaturen, die zichzelf democratieën noemen.
       Het is makkelijk dan het “vingertje” te leggen
       bij de USA, Rusland en zeker Turkije. Maar wat
       dacht je van Nederland. Een machtsstructuur in
       onze ambtenarenwereld van ongekende omvang!
       Een links politiekcorrecte club van idioten en ook
       politici, die niet eens meer in discussie willen gaan
       met de bevolking. Slappe politici, die dus hun eigen
       ambtenaren niet “onder controle” hebben en con-
       stant moeten vrezen voor hun eigen hachje, wat ze
       dan ook doen. Burgers die willens, en wetens be-
       roofd worden van een basisrecht in een democratie:
       hoor en wederhoor, waarbij volledige en juiste infor-
       matie verstrekt dient te worden! Nederland nog een
       rechtsstaat; laat me niet lachen! En wij maar kritiek
       hebben op andere landen. Kijk nu maar eens in de
       spiegel, Nederlanders!! Of zijn die spiegels al lang
       geleden verdwenen, of misschien wel verboden??
       Bert.

      • @Bert,
       Over ‘links’ gesproken, het was wel de SP die samen met onze ‘rechtschapen’ politicus – de nationale kampioen speurneus Pieter Omtzigt – deze wanboel bij de belastingdienst onderzocht.
       De SP – links dus in jouw woorden – diende ook nog eens de motie van wantrouwen in! Je kan op links niet generaliseren dus… ?
       Ergo: het is de SP die nog steeds een strafrechtelijk onderzoek wil (link 1) alleen wil de vaste kamercommissie van Financiën van de Tweede Kamer dat niet, (link 2) want je snapt het wel: de regeringspartijen dekken deze stinkzooi maar al te graag toe. ?
       Dhr. Snel en zijn hoge ‘foute’ belastingambtenaren worden dus beschermd.
       Maar zeg niets verkeerd over de linkse SP. Zij zijn het evenwel die dit malafide gedrag juist voorgoed strafrechtelijk willen aanpakken.
       https://www.nporadio1.nl/politiek/20165-sp-staatssecretaris-snel-moet-aangifte-doen-tegen-eigen-ambtenaren
       https://www.dvhn.nl/binnenland/Geen-vervolgingsplannen-om-toeslagenaffaire-25096243.html

  6. Voor wat, hoort wat, dus Menno Snel blijft ook. Om in het huidige kabinet te kunnen blijven zitten moet je fouten maken en liegen, anders vlieg je eruit, zoals de vorige defensie minister.
   Jammer dat ons land geregeerd wordt door zo’n stelletje “sufferds”.
   Het bewind van Rutte wordt net zo schadelijk voor Nederland als Donald Trumps bewind voor de V.S. en de NAVO.
   Hopelijk zullen deze “zwakzinnige” leiders spoedig van het politieke toneel verdwijnen.

  7. Gaat Snel het redden?
   Is dat de enige vraag die boven komt?? Als al acht jaar gezinnen zitten te creperen dankzij de overheid, dat er huwelijken kapot gemaakt zijn dat er sommige met zelfmoord gedachten hebben rondgelopen en er zijn er ook die er hun verdere leven een trauma van overgehouden hebben.
   Je hoort gewoon niet op die stoel, dus op zijn Hollands gezegd: Pak je biezen net als een voetbaltrainer….als je niet capabel bent om leiding te geven aan dat team!!! Hij heeft het natuurlijk niet alleen gedaan Wiebes en Weekers had natuurlijk het voorwerk al gedaan…Maar als je komt op een ministerie en je treft daar zulke wantoestanden aan(uitkeringsfraude Polen Albanezen) en je laat het maar woekeren, uiteindelijk pak je alleen je medelanders,dan wil je alleen maar een mooi baantje!!

   • Beste Ton,
    Helemaal eens met jouw reactie. Als al acht jaar lang gezinnen dus
    gewoon kapot gemaakt worden door onze overheid?, kunnen we dan
    niet beter onze hele overheid naar huis sturen. Op alle departementen
    is het een puinhoop!! Ik hoef geen voorbeelden te geven: lees al het
    nieuws van de afgelopen maanden in de krant. Hoeveel Nederlandse
    inwoners worden dit jaar niet gedupeerd, tot faillissement toe, door onze
    incapabele en onbetrouwbare “idioten” in Den Haag. En nou ons niet
    gaan verschuilen achter Brussel?! Rutte III zal de geschiedenis ingaan
    als de grootste veroorzaker van de wegvallende welvaart in ons land. En
    natuurlijk met dank aan GL van klaver. Maar die zat toch in de oppositie?
    Ik hoop oprecht dat normaal-denkend Nederland nu eens de macht pakt,
    maar dat zullen wel dromen blijven. Weg met de links-politiekcorrecte elite!
    De wereld zal er zeker beter van worden en kan ik weer rustig slapen.
    Rechthartelijke groet,
    Bert.

  Comments are closed.