Het gaat Thieme niet om cijfers

  4
  878

  Leestijd: 0 minuten.

  Het afschaffen van de bio-industrie, het belangrijkste agendapunt van de Partij voor de Dieren (PvdD), kost geen banen. Dat betoogde lijsttrekker Marianne Thieme maandag bij Nieuwsuur. Volgens Thieme moet de bio-industrie plaats maken voor duurzame veeteelt en compenseert dat het banenverlies. Het LEI heeft dat berekend, aldus Thieme, maar daar weten ze van niets.

  In ons land zijn 223.000 mensen voor hun werk afhankelijk van de veehouderij. Daarmee geconfronteerd zei Thieme dat Nederland geen banen gaat verliezen door over te stappen naar duurzame, biologische, landbouw.

  Met het LEI doelt Thieme op het Landbouw Economisch Instituut, dat is omgedoopt in Wageningen Economic Research. Een woordvoerster zegt dat ze daar kennis genomen hebben van de uitspraken van Thieme, maar haar is niets bekend over berekeningen waar de lijsttrekker op doelt. Een telefoontje naar de PvdD blijft onbeantwoord.

  Een telefoontje naar het Centraal Planbureau (CPB), dat verkiezingsprogramma’s doorrekent op economische gevolgen, zal niets opleveren. Volgens Thieme was het een bewuste keuze om niet met het programma naar het CPB te gaan:. “Wij passen helemaal niet in de logica van het CPB. Het moet eens afgelopen zijn met dat cijferfetisjisme, het gaat om visie.”

  4 REACTIES

  1. Het gaat niet om cijfers maar om visie aldus Thieme.
   Maar om een visie waarheid te kunne maken moet je wel je cijfertjes op een rijtje hebben…

  2. Journalist Van Lierop holt achter de gevestigde orde en het kortetermijndenken aan. Het is de verdienste van Marianne Thieme en Prof. Ewald Engelen dat ze wat verder kijken dan hun neus lang is. In hun blikveld passen geen eendagsvlieg-cijfers waar het Centraal Planbureau en het journaille van Nieuwsuur zo op kicken. De kiezer anno 2017 ziet heus wel dat hij of zij belazerd wordt door de regeringspartijen (en hun gedoogpartners) en dat is ook de reden waarom de Partij voor de Dieren een duurzame factor is geworden in ons parlement. Steeds meer mensen gaan kiezen voor het langetermijndenken en voor een ander (beter) economisch systeem dat niet meer uitgaan van groei maar van eerlijke verdeling van goederen en grondstoffen. Ik hoop dat de voorspellingen uitkomen en dat de PvdD verdriedubbelt (van 2 naar 6 zetels).

  3. Persoonlijk koop ik ook regelmatig biologisch voedsel. Prima, kost meer maar dat heb ik ervoor over. Maar het gedram van de PvdD gaat me veel te ver. De meeste consumenten willen niet betalen en dus wordt het, juist ook door de PvdD, volledig afgewenteld op de boeren. De dieren moeten het beter krijgen (terecht), maar de boer krijgt de rekening. Alleen de zon gaat voor niets op.

   • Helemaal mee eens Bram.
    Net zoals GroenLinks dat doet met alles beboeten, opdringen en betuttelen.
    (Wij hebben zelfs een “warme truitjes dag” eens per jaar, georganiseerd door GL in de stad)
    Niet betuttelen of met boetes afdwingen, maar motiveren en ruimte voor creëren.
    Als de boer het kan produceren en winst maken is het pas duurzaam uitvoerbaar.
    Als je als politiek hieraan iets wilt doen dan moet je bijvoorbeeld de grote multinational supermarktketens aanpakken.
    En daar hebben niet alleen de boeren profijt van, ook de slager en de bakker om de hoek.
    Ook moeten we eens af van die globaliseringsgekte en gewoon weer zelf gaan produceren.
    We vliegen nu de kroppen sla in vanuit Zuid Europa en de sperzieboontjes uit Azië en half Noord Oost Nederland heeft geen werk.
    En dan heeft Wilders het bij het juiste door grenzen dicht, zodat je invoerheffing kan heffen.
    Overigens heeft dat niets te maken met doorvoer en uitvoer van de havens, maar alles met het maken van goede afspraken met de landen waar je in of uitvoert.
    Maar daarvoor zou je dus eerst los moeten van Europa.
    Dan kan de Nederlandse boer weer winst maken en extra banen in Nederland.
    Meer banen, meer pensioenpremie, minder uitkeringen, minder vervuiling, minder cashflow naar het buitenland, dan krijgt Krol ook zijn zin maar dan betaalbaar.
    Stoppen met die globaliseringsgekte, je krop sla dan maar duurder maar wel allemaal een baan.
    Altijd beter dan kiloknallers kopen voor bodemprijzen die je dan kan betalen met een uitkering.
    Daar moeten de Klaver en Thieme betuttelaars zich eens druk over gaan maken.

  Comments are closed.