Het gaat weer beter met de economie, dus we kankeren

  0
  356

  Leestijd: 1 minuten.

  Veel Nederlanders maakten zich afgelopen jaren zorgen over de economie. Door de crisis daalde hun koopkracht, hun baan stond op de tocht, hun kinderen dreigden niet meer aan de slag te komen. Inmiddels – mede dankzij  de inspanningen van het zo verfoeide kabinet van VVD en PvdA – gaat het een stuk beter met onze economie. Er is groei en afnemende werkloosheid en veel huishoudens hebben weer wat meer te besteden. Maar betekent dat dat we de toekomst nu ook wat rooskleuriger tegemoet zien?

  Lang niet iedereen, blijkt uit het nieuwe kwartaalonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waaruit enkele media citeren. Weliswaar verwacht een ruime meerderheid dat het goed blijft gaan met de economie (83 procent) en de eigen financiën (87 procent), maar over de politiek en de stand van zaken in het land zijn veel mensen juist pessimistischer geworden. Vond vorig kwartaal nog 53 procent dat het met Nederland de verkeerde kant op gaat, nu is 64 procent. Het pessimisme wordt vooral gevoed door de bekende thema’s: de verharding van de samenleving, de intolerantie en uiteraard de migratie. Ook al is er geen enkele aanwijzingen dat deze problemen de afgelopen tijd zijn verergerd.

  Hoe is die stijgende onvrede te verklaren? SCP-onderzoeker Paul Dekker meent dat Nederlanders alweer zo gewend zijn aan de economische groei dat ze iets anders zoeken om over te kankeren. “Vorige jaren zagen we dat veel mensen opgelucht waren dat de crisis achter de rug was,” zei hij tegen de NOS. “Daardoor waren veel mensen ook positiever over de politieke koers. Maar nu komen oude zorgen weer boven: zorgen over immigratie, criminaliteit en de verharding van de maatschappij.”

  Volgens Dekker meent een aanzienlijk deel van de bevolking dat politici niet naar hen luisteren, maar “doen wat ze willen”. Deze ontevredenen stemden bij de verkiezingen op de PVV, de partij die maar al te graag het beeld oproept dat Nederland op weg is naar de afgrond. Of ze bleven thuis. Nederlanders die wel nog in de toekomst geloven brachten vaak een stem uit op VVD, D66 of GroenLinks, zegt het SCP.

  Wat moeten deze en andere middenpartijen beginnen om het vertrouwen terug te winnen? Ik weet het niet en de betreffende partijen evenmin, vrees ik. Want wat kun je doen als economische voorspoed juist leidt tot meer boosheid in plaats van minder? Zorgen voor een nieuwe economische crisis?