Geblinddoekt het mijnenveld in

  12
  580

  Leestijd: 4 minuten.

  Zou president Donald Trump een plan hebben gehad toen hij besloot Kassem Soleimani uit de weg te ruimen? Bij elke andere regering is die vraag overbodig. Natuurlijk hebben ze nagedacht over de consequenties van zo’n verstrekkend besluit. Er is over gebrainstormd, deskundigen zijn geraadpleegd, bondgenoten geconsulteerd. Geen enkele regeringsleider gaat geblinddoekt een mijnenveld in.

  Die vraag is nu actueler dan ooit omdat de Britten en Israeli’s al eerder in de gelegenheid schijnen te zijn geweest om de Iraanse generaal en topterrorist naar Allah’s paradijs te sturen. Waarom ze er toen van hebben afgezien, weten we niet. De discussie en motivering achter de beslissing maken ze nooit bekend. Maar je mag er van uitgaan dat bij de kosten-baten-analyse de nadelen van een liquidatie groter waren dan de voordelen.

  Soleimani was ongetwijfeld een lastpak uit de buitencategorie. Hij was het brein en de strateeg van het netwerk van marionettenmilities dat Teheran in Libanon, Syrië, Irak en Jemen had opgebouwd. Dat netwerk is een instrument waarmee Iran zijn grote regionale ambities wil verwezenlijken. De ayatollahs willen de supermacht in het Midden-Oosten worden. En Soleimani was misschien niet de architect van dit project, maar wel de belangrijkste uitvoerder.

  En dat verklaart mogelijk waarom Londen en Jeruzalem destijds besloten hem toch niet uit te schakelen. Soleimani was ontegenzeggelijk belangrijk, maar uiteindelijk niet belangrijk genoeg. Hij was als militair altijd ondergeschikt aan de politieke leiding. En een regime als in Teheran maakt zich voor zijn ambities nooit afhankelijk van één figuur, hoe machtig hij ook voor de buitenwereld mag lijken. Generaals hou je kort, dat is een les die alle dictaturen als eerste uit het hoofd leren.

  De kans is groot dat de ayatollahs allang een vervanger in huis hebben. Als we de deskundigen mogen geloven was de reputatie van de generaal beter dan zijn staat van dienst. Hij was dankzij zijn uitgekiende pr een legende geworden maar was zeker geen strategisch genie. Voor een regime dat altijd een held, en nu ook nog een martelaar, kan gebruiken, was de generaal ongetwijfeld meer dan nuttig maar zeker niet onmisbaar.

  Wie Soleimani opvolgt, weten ze waarschijnlijk al in Jeruzalem. De Israëlische inlichtingendienst, de fameuze Mossad, is sinds jaar en dag het best geïnformeerd over wat zich in Teheran afspeelt. En zij zullen zich geen illusies hebben gemaakt dat een Midden-Oosten zonder Soleimani een veiliger Midden-Oosten is. De ayatollahs zullen ongetwijfeld een nieuwe Soleimani naar voren schuiven.

  Teheran heeft nu wraak gezworen en je mag hopen dat Washington zich daarop heeft voorbereid. Waaruit die wraakacties zullen bestaan en wanneer en waar de Iraniërs zullen toeslaan is uiteraard nog hun geheim. Wat we wel kunnen uitsluiten is een conventionele oorlog. De ayatollahs zullen die confrontatie niet aangaan. De economische sancties van de afgelopen jaren hebben ook de slagkracht van het leger ondermijnd. Het materieel is verouderd en het moreel van de reguliere troepen zou niet om over naar huis te schrijven zijn. Dat is anders met de Revolutionaire Garde, het elitekorps van Soleimani, maar tegen een supermacht als de VS wordt het toch een ongelijke strijd.

  De Iraanse vergelding zal vooral bestaan uit wat de experts asymmetrische oorlogsvoering noemen. Terreuraanslagen, cyberoorlog, sabotage, het ontvoeren en vermoorden van diplomaten en andere Amerikaanse burgers. Dat soort oorlogsvoering is een Iraanse specialiteit en met hun marionetten in Libanon, Irak, Jemen en Syrië kunnen ze het leven van de VS en dat hun belangrijkste bondgenoot in de regio, Saoedi Arabië, buitengewoon onaangenaam maken. Om even de gedachten te bepalen: het is nog maar een paar maanden geleden dat ze de olieproductie van de Saoedi’s door een aanslag met drones op de belangrijkste installaties voor een aantal weken goeddeels lam wisten te leggen.

  De ayatollahs hebben bovendien een strategische troef in handen waarvan het belang niet overschat kan worden. Ze kunnen de Straat van Hormuz afsluiten. Deze zee-engte is de achilleshiel van de olie-industrie. Naar schatting 20 procent van de ruwe olie gaat door de Straat van Hormuz per tanker van de landen aan de Arabische Golf naar de wereldmarkt. De wereldeconomie zal een tijdelijk afknijpen van die toevoer wel overleven maar het moet niet te lang duren.

  Een nuchtere analyse van de situatie kan maar tot één conclusie leiden. Washington en Teheran zullen een diplomatieke oplossing moeten zien te vinden. In Teheran houden ze meestal het hoofd wel koel, zoals zelfs Trump onderkent. De machtshebbers zullen wel hun tanden moeten laten zien. Daar valt na de verhitte retoriek van de afgelopen dagen niet aan te ontkomen. En ook voor hun geloofwaardigheid in de regio zijn ze gedwongen terug te slaan. Niet alleen in Teheran wordt de aanslag op Soleimani gezien als een ‘oorlogsverklaring’.

  Het is daarom van belang welke vorm die vergeldingsacties aannemen. Gaat de beuk erin, met een verwoestende terreuraanslag? Of kiezen ze voor zorgvuldig gedoseerde speldenprikken, zoals het ontvoeren maar niet meteen vermoorden van bijvoorbeeld een niet al te prominente diplomaat? Een in verhouding gematigde reactie zou een signaal kunnen zijn dat Teheran het conflict niet op de spits wil drijven.

  En dan nog zijn we er niet. Diplomatieke signalen moeten ook opgepikt worden. En als we tijdens de Trump-jaren iets hebben kunnen vaststellen is het dat zijn radar daar niet goed op is afgesteld. Toch, er is één ding dat in het voordeel van een diplomatieke oplossing spreekt. De president deinst tot nu toe steeds terug voor grootschalige militaire confrontaties. Hij heeft tijdens zijn verkiezingscampagne van vier jaar geleden beloofd een einde te zullen maken aan ‘onnodige oorlogen’. Er is geen enkele reden om zo’n oorlog in dit verkiezingsjaar te beginnen. Alleen, hij heeft dit niet zelf in de hand.

  12 REACTIES

  1. Overal waar Westerse mogendheden zich bemoeien met de Arabische wereld ontstaat chaos en bloedvergieten. Wat onder het mom gaat van het verdrijven van een wrede dictator, heeft alles te maken met olie. Voor de inwoners wordt het alleen maar slechter. Dictators die meewerken ( Salman al-Saoed), dictators waar niets te halen is en dictators die een maatje te groot zijn (Xi), laten we met rust. Het gevolg is wel een eindeloze stroom vluchtelingen die onze kant op komen. Wat dat betreft is het wel goed dat we van olie afzien.

   Het meest cynische wat nu gebeurt is dat in Libië de rebellenleider generaal Haftar gesteund wordt door Qatar, Turkije en ITALIË ( dat ooit Libië veroverde op de Turken) en dat de officiële regering wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en FRANKRIJK!
   Daar zullen Van der Leyen en Timmermans wel van opkijken. Het toont wel aan dat het met die EU nooit wat wordt…

   • Herstel:
    De officiële regering in Tripoli wordt gesteund door Turkije, Qatar en Italië en Haftar wordt gesteund door Rusland, Egypte, Saoedi Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk. Zeer verwarrend, want Turkije betrekt weer wapens van Rusland. Iedereen vist in troebel water. Wee een land dat over olie beschikt. Dat lot schijnt nu ook Suriname beschoren te zijn. Sitalsing schreef er al over in de Volkskrant.

    • @Haasnoot
     Toevallig gaat de belasting op gas omhoog, nu de staat geen inkomsten krijgt uit Groningen. Ik schat dat bestaande huizen nog lang gas zullen krijgen, al was het maar om het gat in de begroting op te vullen. Men giet er een duurzaam sausje overheen en hoopt dat niemand het in de gaten heeft.

  2. Dit artikel van een oorspronkelijk Iraanse, laat zien waarom we niet mogen dulden dat ook maar iets van de Islam het voor het zeggen krijgt.
   https://www.gelderlander.nl/home/armita-taheri-is-de-nieuwe-troef-van-baudet-thierry-zei-pak-ons-bij-de-ballen~a5061ee0/

   Vrijheid om iets te geloven of niet, staat in de Grondwet en geldt voor iedereen: godsdienst regels mogen nooit aan andersdenkenden worden opgelegd, zelfs niet als dat andere geloof zich daardoor beledigd voelt.
   Ik zal me niet houden aan regels van godsdienstige oorsprong!

  3. In onderstaande link geeft kolonel Wilkerson zijn mening over de Amerikaanse oorlogen in het Midden-Oosten. Wilkerson was betrokken bij de eerste invasie in Irak en hekelt de valse argumenten waarmee Amerikaanse presidenten een invasie rechtvaardigen.

   Ik had dit commentaar gisteren al geplaatst, maar net als het artikelplaatje van Nuijsenburg met Trump in een atoomwolk was het plotseling verdwenen.
   Censuur van Ollongren, Facebook, Frontbencher? Als het nepnieuws is, hoor ik dat graag persoonlijk.

   https://www.facebook.com/908009612563863/posts/3323561441008656/?sfnsn=mo&d=n&vh=e

  4. Ach, onze laffe EU-idiootjes blijven op 10.000 km afstand volhouden dat Soleimani slechts een militair was; dat riepen vrijwel alle NAZI-kopstukken ook na WOII. De werkelijkheid is heel anders:
   https://tpo.nl/2020/01/05/qassem-soleimani-was-een-veel-grotere-oorlogsmisdadiger-dan-ratko-mladic/
   Daarom sta ik achter Trump’s acties en verafschuw ik onze slappe overheid die alleen optreden tegen weerloze burgers! Ik herken dat van onze overheid tijdens en na WOII; burgers de kastanjes uit het vuur laten halen en zelf mooi weer spelen in Londen; er is niets veranderd! Om te kotsen!

  5. De ayatollah’s dromen over een nieuw Perzisch Rijk, dit keer islamitisch. Een groot deel van hun nationale inkomen wordt opgeofferd voor dit doel. Ondanks tegenslagen hier en daar maken ze gestaag vorderingen in de realisatie van hun droom. Ze zijn voorzichtig en maken doorgaans gebruik van proxies, zoals de Libanese Hizballah, de Irakese Hizballah, de Gazaanse Jihad al-islami en de Houti’s aan de andere kant van het water van de Perzische/Arabische Golf. Ook voor hun wraak zullen ze waarschijnlijk proxies gebruiken en wat helemaal zeker is, is dat de wraak voornamelijk de verwezenlijking van hun droom zal dienen. De raketaanvallen we tot nu toe gezien hebben ziet eruit als lokale initiatieven, maar een grote gecoördineerde aanval door de Irakese Hizballah met veel Amerikaanse bodybags tot gevolg, zou een dynamiek starten die uiteindelijk de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak kan bevorderen en daarmee de Iraanse controle over Irak versterken.

   • De Amerikanen verwachten blijkbaar zelf ook dat ze de volle laag gaan krijgen in Irak. Dat wil niet zeggen dat hun de bodybags bespaart zullen blijven. De Iraniërs zullen hun best doen om uit deze vlucht ikonische overwinningsbeelden te halen. Verder zullen ze nadat de Amerikanen vertrokken zijn nog zelfbewuster gaan optreden in het Midden Oosten. Behalve hun eigen beperkingen is er niets meer om hen tegen te houden. Ik denk, dat de gevolgen van het vertrek van de Amerikanen vérstrekkend zullen zijn.

  6. Trump acht Amerika onkwetsbaar vanwege zijn machtige leger en het gevaar bestaat dat hij een smoes bedenkt om Perzië te vernietigen. Peter van Nuijsenburg had kennelijk ook die gedachte toen hij een atoomwolk tekende met daarin het gezicht van Trump. Kennelijk is hij teruggefloten.
   In de Koude Oorlog hield Amerika zich nog in omdat Rusland even machtig was en Amerika zijn morele superioriteit moest tonen. Sinds de val van de muur denkt Amerika zich alles te kunnen permitteren. Superpowers kennen geen grenzen: De Romein Hadrianus vernietigde in 136 nC Jeruzalem en doodde 580.000 Joden. De Mongool Helagu Khan vernietigde in 1258 nC Bagdad, toentertijd de mooiste stad van de wereld, en vermoordde 800.000 Arabieren. Met een kernbom kan Trump in één dag Iran in puin leggen, een morele en culturele ramp. De man heeft geen flauw benul van de geschiedenis en de cultuur van de Perzen die duizenden jaren ouder is dan die van Amerika.
   Ik hoop dat Europa Trump tot kalmte kan manen, want de gevolgen zijn niet te overzien. De Russen en de Chinezen zullen zichzelf als de volgende slachtoffers zien en tegenmaatregelen nemen.

   • PS
    Amerika verwijt Iran dat het geopolitiek bedrijft door milities te steunen in het Midden-Oosten. Amerika verwijt Poetin dat hij Oekraïnsche rebellen steunt. Amerika is overal ongevraagd militair aanwezig. Amerika is de bekende pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Bij Buitenhof benadrukte Peyman Jafari fijntjes dat Irak een buurland is van Iran, maar dat Amerika daar 10.000 km vandaan ligt. Qua slachtoffers ontlopen Amerika en Iran elkaar niet. Beide landen kennen de doodstraf. Als wij Amerika steunen is dat om opportunistische, niet om morele redenen, omdat we weten aan welke kant ons brood besmeerd is.

  Comments are closed.