Gedoogsteun vinden zal niet meevallen voor Rutte III

  3
  789

  Leestijd: 3 minuten.

  De Eerste Kamer telt 75 zetels, precies de helft van de Tweede Kamer. Van die 75 bezetten de vier regeringspartijen er op dit moment 38. Een minimale meerderheid. Niemand twijfelt eraan of de coalitie gaat die bij de Provinciale Staten- (dus getrapte senaats-)verkiezingen kwijtraken. Het lijkt realistisch om rekening te houden met een verlies van 8 à 10 zetels.

  Het kabinet moet dan op zoek naar ‘constructieve’ partners in de oppositie om zijn wetsvoorstellen voortaan door de Eerste Kamer te loodsen. Er is één partij die hoogstwaarschijnlijk meteen bereid is bij te springen. Dat is de kleine SGP. Die heeft 2 zetels in de senaat en met een beetje geluk blijft dat zo. De staatkundig-gereformeerden houden er weliswaar tal van extreme standpunten op na, maar in de praktijk doen ze niet moeilijk. Ze nemen in ruil voor hun steun genoegen met wat bescheiden toezeggingen, zoals het openhouden van een kazerne op de Veluwe. Ook Rutte I en II konden steeds op de SGP rekenen.

  Maar 2 zetels is niet voldoende. Er zullen er nog zo’n 6 tot 8 bij moeten komen. Wie gaat die leveren? VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zullen vooral naar links dienen te kijken, wat de laatste twee zeker niet erg zullen vinden.

  De ideologisch meest voor de hand liggende oppositiepartij is de PvdA. Met alle huidige regeringspartijen hebben de sociaaldemocraten in het verleden geregeerd. Met de ChristenUnie één keer, met de drie andere diverse malen. In het vorige kabinet vormden ze samen met de VVD een coalitie.

  Er zijn echter een paar problemen. Om te beginnen zal de PvdA naar het zich laat aanzien niet voldoende zetels halen in de senaat. Ze heeft er daar nu 8, maar dat zijn er straks ongetwijfeld minder, want de glorietijd van de sociaaldemocraten is tot nader order voorbij. De PvdA kan dus de coalitie plus SGP niet in haar eentje uit de brand helpen. Bovendien heeft de partij aan haar recente regeerperiode met de VVD bijzonder slechte herinneringen overgehouden aan het dragen van bestuursverantwoordelijkheid. Ze lijkt vooralsnog meer heil te zien in het voeren van oppositie. Partijleider Lodewijk Asscher heeft bij herhaling verklaard het kabinet niet te willen steunen. Al laat hij meestal wel een piepklein achterdeurtje open.

  Maar toch, een erg waarschijnlijke gedoogpartner is de PvdA niet. Vermoedelijk heeft het kabinet meer te verwachten van GroenLinks. Die partij heeft nooit eerder geregeerd, maar ze voerde na de laatste verkiezingen wel langdurige formatiebesprekingen met VVD, CDA en D66. Vooral de democraten zagen haar helemaal zitten. De onderhandelingen over samenwerking liepen uiteindelijk spaak, maar misschien gaat het nu wel lukken. Aan zetels zal GroenLinks naar verwachting geen gebrek hebben. De partij heeft er nu 4 in de Eerste Kamer, maar als de peilingen niet bedriegen kunnen dat er makkelijk 8 worden. Misschien wel meer.

  GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft tot dusver gedoogsteun aan het kabinet niet uitgesloten. Hij is wel van plan heel hoge eisen te stellen, maar mogelijk slagen de regeringspartijen erin toch tot een vergelijk met hem te komen. Vooral premier Mark Rutte is erg handig in het vinden van geitenpaadjes, zo is eerder gebleken. Misschien weet hij zelfs een scenario te verzinnen waarmee GroenLinks en de PvdA allebei uit de voeten kunnen.

  Mocht het de coalitie niet lukken om naast de SGP ook GroenLinks en/of de PvdA te strikken, dan wordt de situatie erg moeilijk voor het kabinet. Samenwerking met de PVV hebben alle regeringspartijen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geweigerd. Met de SP gaat het zo goed als zeker ook niet lukken, want die partij wijst de VVD af als partner. In dat geval blijft alleen FVD over, want de andere partijen zijn te klein. Een somber vooruitzicht voor Rutte III.

  3 REACTIES

  1. Als er gedoogsteun komt van de “oppositie” (politieke linkerzijde) dan gaat er nooit meer een stem van mij naar de P.v.d.A. vanwege samengaan met de VVD (vorig kabinet) of naar Groen Links, ( die mogelijk naar gedoogsteun lonkt,) met welke voorwaarden dan ook, dan hebben deze 2 politieke partijen voor mij als “stemgerechtigde” (linkerzijde) voorgoed afgedaan! Die ” C02 heffing” voor grote bedrijven moet er zo wie zo komen, wie dat dan (de.politieke rechterzijde of de bedrijven zelf) door drukken maakt mij verder niet uit!

  2. Wat is er trouwens mis met GroteSterkeLeider? De VVD en het CDA waren dol op GroteSterkeLeider binnen het CDA brak zowaar een opstand uit maar de echte verdedigers van de Christendemocratie ontdekten dat ook GroteSterkeLeider wel iets had met christenen en de VVD zag in GroteSterkeLeider wel een heuse liberaal, temeer beide partijen aan top staan in integriteitsschendingen. Je zou dus denken GroteSterkeLeider is meer dan welkom. Wellicht dat GroteSterkeLeider gedoogsteun geeft wanneer VVD en CDA net als toen, zijn schoothondje willen zijn en deze partijen GroteSterkeLeider uitriepen tot Verdediger van de Democratie. Maar ja, dan doen D66 en ChristenUnie wellicht moeilijk. Moeilijke tijden breken aan, zo schijnt.

  3. Met de huidige opstelling van Dijkhof lijkt gedoogsteun van GroenLinks me niet erg waarschijnlijk. Die zullen hun huid duur willen verkopen, zeker gezien de vastgelopen formatieonderhandelingen destijds. Ik voorspel dat ze op zijn minst een CO2-heffing en een verbeterd kinderpardon zullen willen (met instemming van CU en D66), en waarschijnlijk meer. VVD zal de boel dan wel laten klappen. Wat er dan na nieuwe parlementsverkiezingen gebeurt, tja…

  Comments are closed.