‘Lokale leiders; die ken je uit de sportkantine, de kapper en de kroeg’

  0
  56

  Leestijd: 5 minuten.

  Nederland Lokaal, lijst 13, is een van de nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen op 12 september. ,,Er moet een einde komen aan het verspillen van vele miljarden door Den Haag” en ,,Laat de lokale politiek toch zelf beslissen over allerlei zaken”, zijn 2 kernstandpunten van de beweging. Nederland Lokaal is de overkoepelende partij voor allerlei lokale partijen, die de laatste jaren steeds succesvoller opereren in verschillende delen van Nederland.

  ,,Wij zijn niet ideologisch, maar pragmatisch”, zeggen lijsttrekker Ton Schijvenaars en voorzitter Bert Euser.

  Frontbencher.nl sprak met hen.

  Volgens Schijvenaars trekken lokale partijen bij gemeenteraadsverkiezingen tegenwoordig ongeveer een kwart van de stemmen. ,,Als dat vertaald zou worden naar de Tweede Kamerverkiezingen, dan zouden we de grootste zijn. Maar we zijn realistisch, het heeft tijd nodig. Nu gaan we voor 1 tot 3 zetels.”

  Nederland Lokaal is vorig jaar begonnen. De partij vertegenwoordigt naar eigen zeggen politici die met twee voeten in de klei staan, zorgen van mensen serieus nemen en weten welke problemen in hun gemeenschap spelen.

  Schijvenaars: ,,Nederland Lokaal is een verzameling van lokale leiders, zoals raadsleden, wethouders en bestuurders van lokale partijen. Er zijn zo’n 400 gemeenten en zo’n 800 lokale partijen in Nederland. Wij doen bij deze verkiezingen mee met 37 kandidaten uit 37 gemeenten. Kiezers kunnen hun eigen regionale kandidaat kiezen. En over 4 jaar, bij de volgende verkiezingen, willen we kandidaten uit alle gemeenten hebben, 1000 lokale leiders op de lijst. Nu werken we aan een bruggenhoofd. ”

   

  ‘Burgers hebben behoefte aan inspraak, zijn het zat om van een grote afstand geregeerd te worden door de kaasstolp in Den Haag’

   

  Eenmaal in Den Haag vertegenwoordigd, zal Nederland Lokaal alles in het werk stellen om meer macht te geven aan het lokale bestuur. ,,We willen dat lokale leiders tijd, geld en ruimte krijgen om hun eigen keuzes te maken. Op die manier kan er een einde gemaakt worden aan de verspilling waarvoor Den Haag verantwoordelijk is”, zegt Schijvenaars.

  De lijsttrekker denkt dat er minstens 20 miljard euro per jaar bezuinigd kan worden als het beleid omgegooid wordt. Gemeentes moeten een grotere rol krijgen bij de aanpak van ‘multi-probleem gezinnen’, het innen van belasting, dure ict-projecten en veiligheid en zorg in buurten. Naast de financiële voordelen van deze maatregelen, hebben burgers ook behoefte aan inspraak. Ze zijn het zat om van een grote afstand geregeerd te worden door de kaasstolp in Den Haag, zegt Schijvenaars.

  Dat is ook de reden dat lokale politieke partijen het steeds beter doen, weet hij. ,,Lokale politici zijn bekend bij de eigen kiezers, bekwaam en betrouwbaar. Je kent hem of haar uit de sportkantine, de kapper en de kroeg. Het is je eigen buurman of buurvrouw, die weet dat hij of zij ook afgerekend zal worden op resultaten.”

  En dat geldt toch minder voor lokale vertegenwoordigers van de gevestigde politieke partijen, zoals PvdA, CDA, SP of VVD. ,,Die zijn door de wasstraat gegaan van de eigen landelijke partij. Ze moeten daar aan zoveel dingen voldoen. En ze zijn ook altijd bezig om een stapje hoger te kunnen zetten in de eigen partij. In de Tweede Kamer komen, of voorzitter worden van de vele organisaties binnen zulke partijen.”

  De opkomst van de lokale politiek is ook logische, denkt Schijvenaars. Te lang is er verspild vanuit Den Haag en wordt aan gemeenten bezuinigingen opgelegd. ,,Lokale leiders stonden op, want ze zagen dat het gezonde verstand te lang verdwenen is. Het land werd bestuurd, maar er werd onvoldoende nagedacht of iets nodig of bruikbaar was. Er werden te vaak allerlei prestige-projecten gestart die goed waren voor de zittende politici, maar waar de inwoners geen boodschap aan hadden.”

  Door de diversiteit van alle lokale clubs in Nederand, heeft Nederland Lokaal geen specifieke plek in het politieke spectrum, zegt Schijvenaars. ,,Nee, we zijn geen partij van links of rechts. We hebben wel een keuze gemaakt dat we geen extreem links of extreem rechts willen zijn, maar voor de rest is iedereen bij ons vertegenwoordigd. Gemeenten moeten meer zeggenschap krijgen over hun eigen geld, het is dan aan de lokale democratie of die het links of rechts wil invullen. Eigenlijk zijn we daardoor de enige echte middenpartij. We zijn niet ideologisch, maar pragmatisch. Wij noemen dat participatiedemocratie.”

  Bert Euser, voorzitter van de partij, ziet dat ook in andere Europese landen de lokale partijen in opkomst zijn. ,,In Duitsland is dat zo en in Denemarken ook.”  De burgerbeweging in Italië zit helemaal in de lift, vertelt Euser, na een oproep van de Italiaanse populaire komiek Beppe Grillo om traditionele politieke partijen uit te dagen met eigen burgerlijsten.

   

  ‘Lokale leiders stonden op, want ze zagen dat het gezonde verstand te lang verdwenen is’

   

  Zo kon het gebeuren dat een 32-jarige informaticus bij de elektriciteitsmaatschappij Enel opeens de kersverse burgemeester werd van de kleine gemeente Sarego, in de Noord-Italiaanse provincie Vicenza.

  Euser ziet de groeiende macht en populariteit van de lokale partijen en constateert dat het een verschijnsel van de laatste jaren is. ,,De kiesdrempel in Duitsland is vaak te hoog om een rol te kunnen spelen, maar hier in Nederland kunnen ze een rol van betekenis spelen. Het komt neer op het je willen afzetten van lokale ontwikkelingen. Het bestuur van de buitenruimte is te lang niet goed bijgehouden. Veel megalomane plannen, verspilling van lokaal geld. ”

  Dat meer macht voor lokale bestuurders ook betekent dat ze nooit toestemming zullen geven voor zaken die van algemeen nut zijn (‘not in my backyard), gelooft Euser niet. ,,Nee, mensen ergeren zich gewoon aan het stroperige gedoe van die landelijke partijen. Ze hebben zorgen en willen dat dat lokaal wordt opgelost. Ze beseffen zich heus wel dat ze niet altijd hun zin kunnen krijgen. Maar ze willen gehoord worden, als mens. Als ze goede argumenten horen, dan leggen ze zich er heus wel bij neer. Ze willen gewoon niet verrast worden met zaken waar ze geen inspraak in hebben.”

  Lees hier het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma van Nederland Lokaal.

   

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter