Geel is de kleur

  24
  517

  Leestijd: 4 minuten.

  Het populisme heeft nu ook zijn eigen kleur. Net als de socialisten (rood), de fascisten (zwart) en de Groenen (wat dacht u?). Zo’n symboolkleur heeft veel voordelen. De aanhangers herkennen elkaar onmiddellijk. Het schept een band. Je hoort bij de club. Demonstraties waar men ooit, – opa vertelt -, met de rode vlag zwaaide waren behalve een protest tegen onrecht ook een feest van verbroedering.

  En nu is geel in het politieke kleurenspectrum opgenomen. Het begon in Frankrijk waar de gele hesjes in verzet kwamen tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Het protest was ‘spontaan’, zonder leiders en kwam op stoom dankzij de sociale media. Het breidde zich vervolgens uit tot een oproer tegen de Franse president Emmanuel Macron en bereikte afgelopen weekend een nieuwe fase. De protesten ontaardden in een orgie van vandalisme en geweld in Parijs. ‘Beroepsrelschoppers van extreem rechts en links’ hadden de beweging volgens de president overgenomen. Hij stelde vervolging en strenge straffen in het vooruitzicht.

  Intussen was de beweging al overgeslagen naar België. Ook daar trokken demonstranten de gele hesjes aan. En je kon er donder op zeggen: afgelopen weekend trokken ze ook door de straten van de polder. De populistische internationale heeft haar eigen symbool.

  Bij ons verliep het protest op zijn polders. De hesjes bestormden niet het Binnenhof, er sneuvelde geen winkelruit, er werd niet geplunderd en de standbeelden staan er allemaal nog. De directe aanleiding mag verschillen, de heftigheid ook maar de grieven zijn dezelfde als in Frankrijk, België en waar de hesjes verder nog zullen opduiken.

  Ze zijn samengebald in het Grote Wantrouwen. Jegens de elites in alle soorten en maten. De politiek, het bankwezen, de belastingontduikende multinationals, de hoogopgeleiden, de gesubsidieerde klimaatprofeten, de politiek correcte grote stadsbewoners, met de grachtengordel, de zuid-as en het Binnenhof als de richtpunten van het protest.

  De Pieten, zwart, roetveeg of regenboog, vertrekken over een paar dagen weer per stoomboot maar de nieuwe licht ontvlambare issues liggen al klaar. Het boerkaverbod, of liever het gedoe over de handhaving, en het migratiepact van Marrakesh liggen momenteel het meest voor de hand maar er kan altijd meer bij.

  Het gaat op de keper beschouwd allemaal nergens over. Er zijn naar schatting 3 a 400 alles bedekkende boerkadraagsters in dit land. Het is geen gezicht, past niet in onze cultuur, het is de opgestoken middelvinger naar alles waar we hier voor staan. Helemaal mee eens. Maar het is geen bedreiging. De meeste boerkadraagsters gedragen zich onopvallend. Er zijn in elk geval geen grote incidenten bekend. Van geen probleem is nu onnodig een groot probleem gemaakt. Door symboolpolitiek en de ophef er omheen.

  Je vraagt je af wat de Amsterdamse burgemeester heeft bezield met haar verklaring dat handhaving van het verbod geen prioriteit heeft omdat het ‘zo niet bij deze stad’ past. Het bevestigt weer alle vooroordelen tegen de ‘Vrijstad aan de Amstel’. En belangrijker, voor veel Amsterdammers die toch al sceptisch stonden tegenover dat mens van GroenLinks, heeft Femke Halsema nu haar ware gezicht laten zien.

  Al die grote woorden over ‘verbinden’ en ‘burgemeester voor alle Amsterdammers’, waren kennelijk praatjes voor de vaak. Nu maar zien hoe Halsema die reputatieschade repareert. Als de eerste rel uitbreekt, omdat een passagier aanstoot neemt aan een boerkadraagster in de tram, mag zij als eerste eens goed in de spiegel kijken.

  Was het gedoe rond het migratie-akkoord net zo vermijdbaar geweest? Het kabinet had vermoedelijk gehoopt dat ze er vrijwel ongemerkt mee weg kon komen. Alleen, de regering had buiten de waard in onder andere de VS en Oostenrijk gerekend. Daar hebben ze kennelijk niet zoveel fiducie in dat tot niets verplichtende karakter en tekenen niet. Wat er vervolgens gebeurde had je kunnen voorspellen. Het was koren op de populistische molens. Ook in de polder. Thierry Baudet van het FvD zette een petitie op touw die mede door allerlei technische mankementen niks waard is, maar het punt is wel gemaakt.

  Het kabinet bezweert nu aan alle kanten dat het verdrag ons aan niets bindt dat toch al gold maar doet er voor alle zekerheid toch maar een stemverklaring bij. Overbodig, zou je zeggen, bij iets dat toch tot niets verplicht. Dan ben je als burger toch geneigd te denken, helemaal kosher is het allemaal klaarblijkelijk niet. Het wachten is nu op de eerste handige advocaat die met ‘Marrakesh’ in de hand naar de rechter stapt.

  In Frankrijk breken Macron en co zich nu het hoofd hoe ze de gele opmars het best kunnen stuiten. Er was even sprake van het instellen van de noodtoestand maar dat gaat nu blijkbaar niet door. Concessies zouden niet aan de orde zijn maar de minister van financieën gaat toch met hesjes-woordvoerders praten. Je mag aannemen dat hij niet met lege handen komt.

  Misschien laten de hesjes zich nu afkopen. Maar reken er niet op. En dan nog. Het gele protest gaat niet alleen om geld. Het gaat ook en vermoedelijk vooral, om gehoord te worden, om respect. Daarom moet je om nog maar iets te noemen ook oppassen met kritiek op de levensstijl van deze groep. Geen vette hap, niet roken en matig drinken, allemaal goed bedoeld, maar het is ook betuttelend en vaak denigrerend. Die gele storm gaat niet liggen als de hoge dames en heren dat niet willen inzien.

   

   

  24 REACTIES

  1. De verhoging van de ‘levenskosten’ zodat het leven een probleem gaat worden… Da’s een dagelijks terugkerend feit voor een massa mensen dat ook dagelijks de ontevredenheid laat voelen – en dat frustreerd, wekt uiteindelijk woede!
   Een Macron die als eerste zet de belastingen verlaagt van hen, die dat in’t dagelijkse leven toch niet voelen – de rijken – en vervolgens verhoogd van hen die al tekort komen…
   Leeft die man in een ivoren toren?
   Is dat niet het toonbeeld van de arrogantie van de macht?
   Hier in Nederland gaat het straks ook zo ver komen. Logisch met zo’n dom kabinet dat bedrijfswinsten minder belast en de lage btw der eerste levensbehoeften verhoogd. De armlastigen die al lijden gaan er meer ‘pijn’ door lijden elke dag! En als je minder kan eten dan voorheen en bedrijven die al ‘rijk’ zijn rijker maakt: zal dat u niet frustreren? Elke dag? Als u armlastig was??
   Dat daardoor ‘meer’ – tegenwoordig zelfs arme – banen bijkomen, da’s leuk voor de regering die zelf tot de goedbetaalde elite hoort. Maar NIET voor de arme man/vrouw die hun kinderen minder kunnen voeden – elke dag.
   Misschien begrijpen elitairen niet die woede! Die onmacht!

  2. Vandaag schreef Ephimenco in Trouw: “De kleur van deze woeste vox populi die onze schermen vult, heeft nu voor mij het aanzien gekregen van een nieuw soort geel fascisme.”

   Voor de deelnemers hier die Trouw niet lezen, Ephimenco is een prominente column-schrijver die meestal bijtende stukjes schrijft over het “moslim-gevaar” en andere voor veel discussie vatbare onderwerpen. Deze stelling van hem verraste me aangenaam. Ephimenco laat zich van een voor mij positieve kant zien.

   • @Gerald 4 december 2018 at 10.45
    Open uw ogen en daal neder. U lijkt geheel niet te weten wat er leeft onder het volk. Meng geel met rood dan krijg je oranje. Hup Holland.

   • De gele hesjes tonen het in decennia opgebouwde wantrouwen tegen de gevestigde politiek en bestuur.
    Er zijn allerlei redenen waarom mensen met gele hesjes de straat op gaan; de gemene factor is het feit dat politiek en bestuur er niet voor de kiezers zijn maar voor zichzelf, hun vriendjes, hun baantje en het grote geld. En dat geldt niet alleen voor een stad, provincie of land, maar ook voor de EU!
    Gele hesjes vinden dat ze er niet meer toe doen in de besluiten van allerlei overheden; dat er naar hen niet wordt geluisterd. De politiek en bestuurders liegen als ze dat ontkennen; ze hebben dit zelf veroorzaakt door hun arrogantie!

  3. Ik vind dit een mooie kleur, een die past bij mijn gevoelens over onze overheid! Afijn, dat merken ze in maart 2019 wel.

     • Hallo Dreamer,
      Interessant stukje. Mag ik je een raad geven?
      Niet iedereen kan deze link openen. Maakt een eigen verhaaltje korte samenvatting. De link dient dan als verificatie-mogelijkheid of als extra info voor hen die het wel kunnen openen. (De redactie van Frontbencher bij voorbeeld).
      Dat verhaaltje kan smeuïg (zoals jij het al opent) maar weergeef ook de streking van het artikel. Citaten doen het daarbij ook goed.
      Bij voorbeeld:
      Citaat NRC: ‘Sinds 2008 mag het OM straffen opleggen zonder tussenkomst van de rechter – dat moet tijdswinst opleveren. Maar duizenden mensen zijn sindsdien onterecht veroordeeld….’
      ‘Rechters oordelen in dezelfde zaken vaak anders…’
      Het OM ontkent dat er onschuldigen veroordeeld worden! Maar wie bepaald dat? De rechter? Nee, het ministerie. ☝?
      Da’s een bananenrepubliek waardig!
      Ambtenaren die – vanwege de snelheid – even rechtertje mogen spelen? ? Hoe diep kan het NL-rechtsysteem zakken?
      Waar is de politiek mee bezig? Afbraak van ons rechtssysteem??

      Succes, Ronaldo…

      • Bedankt Ronaldo. Ik neem aan dat een samenvatting nu niet meer nodig is.
       Maar het NRC is een betrouwbare bron, toch? Alhoewel voor sommigen is geen enkele bron betrouwbaar die met nieuws komt dat niet in hun kraam te pas komt.

     • Als klap op de vuurpijl kwam gisteravond de aankondiging van het rapport
      van de toezichthouden op de inlichtingen diensten (zie onderstaande link).
      In dat rapport wordt keiharde kritiek geleverd op het zich niet houden aan de privacyregels door de inlichtingendiensten.
      Niet relevante data die met de sleepwet worden verzameld worden niet verwijderd, zoals in de wettelijke regels staat.
      Bovendien wordt, in strijd met de regels, iedere toevallige burger gewoon afgeluisterd zonder de wettelijk vereiste toestemming.
      Wat je op internet of op je mobiel zegt kan later tegen je worden gebruikt als dat goed uitkomt voor onze Overheid.

      Zo gaat dat ook in dictaturen; Nederland een bananenmonarchie noemen is nog te netjes; Nederland is een bananendictatuur á la 1984 van George Orwell.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/04/toezichthouder-hoog-risico-op-schenden-van-wet-door-inlichtingendiensten-a3043825

      • Nederland een bananenmonarchie noemen is nog te netjes; Nederland is een bananendictatuur á la 1984 van George Orwell. Ligt niet een deel bij ondzelf en de media? We weten hoe klokkenluiders aangepakt mogen worden, dan weet toch iedereen hoe laat het is? We slikken het allemaal. Machthebbers dekken machthebbers en naaien mensen zonder macht. Dus ik snap de opwinding niet.

    • Dat dit privacy wangedrag niet alleen onze eigen overheid betreft maar ook de EU, moge blijken uit de volgende link:
     https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/04/eu-justitie-wordt-politiek-wapen-a3051178

     Er is een EU wet op komt waardoor informatie over mensen uit lidstaten mag worden opgevraagd zonder tussenkomst van de rechter van de lidstaat waarin die burger woont. Privacy in de EU bestaat niet meer.

     De enige manier om hieraan te ontkomen is om je zegje te doen onder gelijkgestemden in een omgeving waarin geen enkel elektronisch apparaat staat; dus geen mobieltje, vaste telefoon, TV, Internet, etc. Alle elektronische apparatuur kan worden gebruikt om je af te luisteren, net zoals in de vroegere USSR.
     En dan kun je wel denken dat je niets te verbergen hebt, maar dat heeft iedereen. En dat zal tegen je gebruikt worden als het zo uitkomt.

     Zo maak je burgers met een afwijkende mening monddood. En als straks de stemcomputer weer terug komt is geheim stemmen ook onmogelijk en kan een stemming bovendien elektronisch worden gemanipuleerd.
     Niet stemmen lijkt dan een oplossing; maar dat is natuurlijk ook weer verdacht. De hele EU is binnenkort George Orwell’s 1984 dictatuur.

     • Ik heb mijn leerlingen toentertijd al verteld dat we in een digitale gevangenis zitten en er allang niet meer uit kunnen. Maar ja, wij willen gemakkelijk en we krijgen gemakkelijk . Kennelijk is geen prijs te hoog. Dus waarom huilie, huilie doen? Machthebbers beschouwen mensen zonder macht gewoon als speelgoed, een eeuwenoud verschijnsel.

      • Het merendeel van de mensen is zo dom dat ze zeggen: “ik heb niets te verbergen” maar ze snappen niet dat hun hele leven straks wordt voorgeschreven.
       In de toekomst vinden mogelijk alleen goedgekeurde burgers nog een baan; gehoorzame schapen!

   • En het volgende incident over gele hesjes; politie en beveiliging hebben geheel eigen opvattingen over “vrijheid van meningsuiting”.
    Iemand die in een geel hesje op de publieke tribune in alle rust het Marakesh pact debat bijwoonde, werd door politie en beveiliging met geweld verwijderd. Later beweerde de politie en beveiliging dat Kamervoorzitter Arib daartoe opdracht had gegeven, hetgeen onwaar bleek.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2883702/arib-geel-hesje-hoefde-niet-weg

    • U heeft vast zelf niet gezien met welk geweld het “gele hesje” werd verwijderd. De man ging een gesprek aan met beide agenten, maar liep een minuut of twee later ook rustig mee. Dat geweld heb ik dan helemaal gemist. Nepnieuws dus!

     • Gerald, je bent zo voorspelbaar; jouw commentaar had ik al aangekondigd. Zie onderstaand hetgeen ik eerder op dit draadje plaatste op 4 december om 18;18 aan Ronaldo Haasnoot.

      “Bedankt Ronaldo. Ik neem aan dat een samenvatting nu niet meer nodig is.
      Maar het NRC is een betrouwbare bron, toch? Alhoewel voor sommigen is geen enkele bron betrouwbaar die met nieuws komt dat niet in hun kraam te pas komt”.

      • Kijk nou eerst dat filmpje eens waarin dat z.g. geweld van u wordt vertoond: http://www.youtube.com/watch?v=Nf_0a7oVTs8 en http://www.youtube.com/watch?v=37BhhNeOAwg. Dan kunt u toch niet ontkennen dat er geen enkel geweld wordt toegepast, maar een paar agenten gewoon doen wat ze meenden te moeten doen: zorgen dat een demonstratie wordt beëindigd. Dat doen ze op een rustige manier, de demonstrant reageert ook rustig en wandelt naar buiten.
       Misschien ontstaat de indruk van geweld door de sterk bewegende camera.
       Ik verzet me altijd tegen nepnieuws.

  4. Geel is de kleur. Ik kan echt helemaal in de stress schieten wanneer ik lees:…”Ze zijn samengebald in het Grote Wantrouwen. Jegens de elites in alle soorten en maten. De politiek, het bankwezen, de belastingontduikende multinationals …” Hoe is het mogelijk denk ik dan. Zowel politici, bestuurders van banken en , multinationals zijn integer en deskundig en vertellen ieder die het maar wil horen het hele en eerlijke verhaal. Wat willen wij, gewone mensen nog meer? Ik kan me levendig voorstellen hoe integere politici, bankbestuurders bestuurders van multinationals achterbakse, liegende klokkenluiders kapot willen trappen als ware zij kakkerlakken. Dat zij vuiligheid en smerigheid aan het daglicht brengen die de dames en heren niet bevallen en gelukkig hoeven we van journalisten niet te verwachten dat zij immoreel gedrag van machthebbers veroordelen.

  Comments are closed.