Geen geld voor Geert?

  6
  883

  Leestijd: 3 minuten.

  Steve Bannon, u weet wel, de zelfbenoemde meesterstrateeg achter de overwinning van de Amerikaanse president Donald Trump, moet toezien hoe zijn nieuwe populistische anti-EU-project op een mislukking dreigt uit te lopen. Met het oog op de Euroverkiezingen van volgend jaar mei wilde hij een stormloop van rechtse, nationalistische partijen op het Europese parlement organiseren. Alleen, die campagne wil maar niet van de grond komen.

  De Britse krant the Guardian heeft uitgezocht waarom succes tot nog toe is uitgebleven. De belangrijkste conclusie is dat de activiteiten van Bannon’s beweging, the Movement’, in de meeste EU-landen die hij op de korrel had, verboden zijn. Wetten op de partijfinanciering zouden in die landen buitenlandse financiële steun voor politieke partijen niet toestaan of ernstig bemoeilijken.

  In landen als Frankrijk, Spanje en Polen, is het ronduit verboden, terwijl het in Duitsland, Oostenrijk en België aan zulke strenge voorwaarden is gebonden dat het voor de partijen vaak niet de moeite loont. In Italë mag het nog wel, maar daar is een verbod op komst. Alleen in ons land, Zweden en Denenmarken, kan de populistische suikeroom nu nog zijn geld kwijt.

  Maar hoe lang nog?

  Begin dit jaar kondigde minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken stappen aan om de financiering uit het buitenland in te dammen. Ze wil daarmee ‘ongewenste beïnvloeding van de Nederlandse democratie’ tegen gaan en zou daarmee de aanbevelingen volgen van de commissie-Velin die de partijfinancieringswet van 2013 heeft doorgelicht.

  Het zal vermoedelijk nog wel even duren voor een wetswijziging naar de Kamer gaat en vervolgens van kracht wordt, dus de kans is groot dat de PVV van Geert Wilders in mei nog wel kan profiteren van Bannons gulheid. Wilders zou daarmee wel eens het enige speerpunt kunnen worden van een populistisch offensief dat voor het goed en wel van start gaat al flink aan stootkracht heeft ingeboet. En Bannon een generaal zonder leger.

  Bannon erkende tegenover the Guardian dat zijn campagne vast zou kunnen lopen. Hij heeft inmiddels meer dan één miljoen dollar in het project gestoken en was plan er in totaal 10 a 15 miljoen in te investeren. Hij gaat nu juridisch advies inwinnen. Hij ziet ‘hier en daar’ wel enige ruimte, maar wil hoe dan ook ‘binnen de wet’ blijven.

  De wetgeving vormt nog maar een van obstakels waar Bannon is komen te staan. De schandalen rond de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Brexit-referendum van twee jaar geleden hebben ook een aantal populistische partijen kopschuw gemaakt. Ondanks zijn verzekering dat het geld uitsluitend en alleen uit zijn eigen zak komt, is de aarzeling om in te tekenen groot.

  De Franse populisten van Marine le Pen zouden huiverig tegenover een bijdrage van Bannon aan de partijkas te staan. Le Pen heeft een paar jaar geleden een Russische ‘lening’ geaccepteerd en dat bleek niet goed voor het imago van haar partij. Niettemin, haar Rassemblement National zit op zwart zaad, zodat een stevige financiële injectie zeker welkom zou zijn.

  In Duitsland is de Alternatieve für Deutschland (AfD) in opspraak gekomen door de donaties, uit Zwisterland en Nederland, aan een van haar leiders en wil nu ook zelfs maar de schijn van beïnvloeding voorkomen.

  Bij andere gegadigden is de animo evenmin groot. De respons van de meeste partijen varieert van lauw via weinig tot geen belangstelling. Alleen wat splinters uit Spanje, waar het sowieso verboden is, België en Italië zouden bij Bannon de hand willen ophouden.

  En Geert Wilders natuurlijk. En dan nog, de populisten zijn een eigengereide club en het is nog maar de vraag of ze de marsorders van Bannon, een Amerikaan, zouden volgen. Poen of geen poen. De kans dat hij zijn succes met Trump volgend jaar hier zal kunnen herhalen, is te verwaarlozen. Die grote door Bannon aangestuurde aanval op de EU gaat er niet komen.

   

   

  6 REACTIES

  1. Ik ben het volledig eens met Sabreur. Ik vind dat Nederlandse partijen niet gesteund mogen worden met buitenlands geld. Doen we dat wel dan kunnen we Erdogan net zo goed een partij in Nederland laten oprichten.

  2. Ik vind overigens ook dat een niet-democratische partij, waar GroteSterkeLeider alleen verantwoording aflegt aan GroteSterkeLeider geen subsidie behoort te ontvangen.

    • Zover mij bekend krijgt elke partij subsidie om de fractie draaiende te kunnen houden. Alleen partijen met meer dan 1.000 leden krijgen extra subsidie om de partij draaiend te houden. De PVV kent maar een lid. Het lid GroteSterkeLeider legt verantwoording af aan het lid GroteSterkeLeider. Hoe hij aan geld (uit binnen- en/of buitenland) komt, is totaal onbekend en dus ook niet welke eisen er eventueel gesteld worden.

     • De fractieleden krijgen als gekozen volksvertegenwoordigers gewoon salaris. Voor de partijkosten (algemene kosten, werenschappelijk hureau, werving, campagnes, etc.) krijgt een partij onder voorwaarden, o.m. meer dan 1000 leden, subsidie. De PVV krijgt dat dus niet.

  3. Ik denk dat ook in NL elke geldstroom uit het buitenland voor binnenlandse politiek verboden dient te worden. Het werkt inderdaad bbuitenlandse inmenging en invloed in de hand, want wiens brood men eet, wiens woord met spreekt.
   Ik heb me net even verdiept in de financiering van politieke partijen en zag dat de hoogte van de overheidssubsidies aan partijen afhankelijk is van het aantal zetels en leden. Dus hoe groter je bent, des te meer staatssteun krijg je. Dat is alsof je alle miljonairs bijstand, huursubsidie en andere sociale vangnetten biedt en de arme sloeber laat verhongeren. Zou dus mooi zijn als de overheidssubsidies voor elke partij even groot is en eventueel zelfs gekort kan worden als de partij groter dan een bepaalde norm is geworden. Als een partij namelijk vanuit hun achterban geen financiële steun kan krijgen, dan kun je je afvragen voor wie de partij nog werkt.

   In ieder geval geen buitenlandse financieringen meer toestaan, dan is het tevens snel gedaan met bedenkelijke partijen als DENK en NIDA.

  Comments are closed.