Geen gezeik, iedereen rijk

  8
  529

  Leestijd: 2 minuten.

  Het heffen van belasting dient verschillende doelen. Allereerst moet er natuurlijk geld komen voor collectieve voorzieningen zoals onderwijs, defensie en wegen. Daarnaast wordt de belasting ingezet om te komen tot een rechtvaardige verdeling van inkomens. Bovendien wordt door het heffen van belasting het gedrag van burgers gestuurd. Zo moet een hoge accijns op alcohol en tabak ons aanzetten tot gezonder gedrag. En ook moet belasting, bijvoorbeeld op de auto en benzine, ertoe leiden dat we beter omgaan met het milieu.

  En zo is in de loop der jaren een wirwar aan belastingen ontstaan, waaraan de meeste burgers geen touw meer aan vast kunnen knopen. Leg maar eens uit waarom we belasting moeten betalen over de hond die we hebben. Welk doel is er gediend met de belasting die we moeten betalen als we het eigen huis verkopen? En als we als brave Hollanders ijverig sparen, moeten we ook over dat spaargeld nog eens flink belasting betalen. Nog wel.

  Staatssecretaris Menno Snel kondigde vrijdag aan wat hij zelf noemde “misschien wel de grootste wijziging van de inkomstenbelasting sinds 2001”. Het was knap dat hij slechts één minuut nodig had om toe te lichten waarom de belasting op spaargeld omlaag moet.

  Het belangrijkste van het heffen van belasting is nog altijd het voorkomen dat de optelsom van alle heffingen veel te hoog wordt. Dan komt, zo leert de geschiedenis, de bevolking in opstand. Menno Snel heeft dat goed gezien. Veel spaarders ondervinden “ongemak” omdat ze bij de huidige lage rente niet profiteren van hun spaargeld. En “dus” kwam hij met een oplossing. De belasting op spaargeld gaat omlaag.

  Ongeveer 1,35 miljoen Nederlanders met minder dan 440.000 euro aan spaargeld zullen daarover waarschijnlijk geen belasting meer betalen. Snel komt met een nieuwe regeling waardoor het spaarbedrag waarover Nederlanders geen belasting betalen flink omhoog gaat. Naast de 1,35 miljoen Nederlanders gaan nog eens een half miljoen mensen daarvan profiteren doordat ze minder gaan betalen.

  Menno Snel zei niet welke belasting omhoog gaat, als de opbrengsten van belasting op spaargeld flink omlaag gaan. Dat kan dus leiden tot nieuw “ongemak”, als zijn maatregel in 2021 tot wet wordt verheven. Nu het goed gaat met de economie en de mensen morren dat ze dat niet voelen in de portemonnee stelt Snel hen graag een douceurtje in het vooruitzicht. Zijn toelichting op de maatregel had nog veel korter kunnen zijn dan die ene minuut: Geen gezeik, iedereen rijk.

   

   

   

   

  8 REACTIES

  1. Nog een voorbeeld hoe we door de banken in opdracht van de ECB keihard bestolen worden:
   https://www.ad.nl/economie/een-negatieve-spaarrente-lijkt-onvermijdelijk~a5d94b7a/
   Lees dit artikel eens goed!
   Wij moeten rente gaan betalen over spaargeld vanwege de negatieve rente die de ECB aan banken berekent als gevolg van het bijdrukken van geld door de ECB. Slecht voor ons spaargeld en pensioenen maar goed voor de gratis geldtransfer naar zwakkere EU-landen die van ons geld mooi weer spelen.
   Ik wens niet op te draaien voor dit malafide beleid van de ECB dus zet ik mijn spaargeld om in andere assets waar bank en belastingdienst niet aan kunnen komen. Ik houd alleen een heel klein bedrag bij mijn bank aan voor mijn maandelijkse uitgaven.

  2. Ik denk dat hij bedoelt. Rijk wordt rijker. Maar hij vergeet te vermelden dat arm armer wordt. Meer mensen dakloos geworden en meer mensen naar de voedselbanken. GEWELDIG GEDAAN SNEL. En hoezo gezonder gedrag????? Hier in het noorden rijden ze zo naar Duitsland waar het zaterdags zwart is van de Nederlanders bij de supermarkten. Drank goedkoper , sigaretten goedkoper en verdere boodschappen en dan meteen even tanken bij het tankstation die er naast staat. En wie gelooft deze regering nog met dat gelieg en bedriegen. En dan nog de derde dinsdag van september de grootste leugen. We zijn al zo vaak bedonderd dat ze niet geloofwaardig meer overkomen.

  3. Dit zat er al een tijdje aan te komen. Naar verluidt omdat de verhoogde belasting op beleggingen vooral bij CDA en VVD weerstand ondervond.

   Opvallend was dat het kabinet in de media een vrije rit kreeg. Elke diepgang of kritisch doorvragen ontbrak. Uitgebreid werd stilgestaan bij het cadeautje van staatssecretaris Snel met betrekking tot het spaargeld. Maar omdat dat maar het halve verhaal was, ontbrak het overzicht.

   Die journalistieke gemakzucht is opvallend. Waar de vergelijking van de koopkracht van ontelbare categorieën burgers lijdt aan fetisjisme tot achter de komma, werd bij de maatregel over de nieuwe belastingheffing niet eens geprobeerd om de grote lijn te schetsen.

   Waarom werd het verhaal van Snel niet begeleid met een uitleg met enkele voorbeelden die de nieuwsconsument inzicht hadden kunnen geven? Zoals iemand met 50.000 euro spaargeld en 100.000 euro aandelen. Of 0 euro spaargeld en 200.000 euro aandelen. Of 200.000 euro spaargeld en 0 euro beleggingen.

   Nu liep het kabinet kritiekloos binnen zonder dat de media inzicht gaven. Deze promotie kan niet de bedoeling zijn van journalistiek. Vrijdag 6 september 2019 was een goede dag voor spaarders en een slechte dag voor nieuwsconsumenten.

  4. Volstrekt onbetrouwbare overheid. Door dit geintje gaan er een heleboel mensen die ogenschijnlijk vermogend zijn de mist in.
   In feite gaat er er op neer komen dat je zelfs over geleend geld dat je in onroerend goed belegt belasting moet betalen. Het moet nu toch niet gekker worden. Als je daar in de toekomst verlies op leid dan mag je het niet aftrekken. Leuker kunnen we het niet maken!

  5. Je hebt niet goed geluisterd Henk. Menno Snel zei dat dit gemis aan inkomsten gecompenseerd wordt door een hoger tarief op beleggingswinst; omdat beleggers makkelijk 5-7% rendement halen terwijl de rente max. 0.2% is.
   Nou kun je natuurlijk zeggen dat spaarders dan ook maar moeten gaan beleggen maar dat doe je niet met een klein beetje spaargeld. En die € 440.000,- vrijstelling is afhankelijk van de (nu extreem lage rente) en gaat aanzienlijk omlaag als de rente stijgt.Het is mij sowieso een raadsel waarom je belasting moet betalen over iets waar je allang inkomstenbelasting hebt betaald.
   De Hoge Raad dacht er gelukkig ook zo over en dat is volkomen eerlijk.
   Ik kijk nog even de kat uit de boom en laat nog even mijn bezittingen zoals ze zijn; de wet verandert pas op 1 jan. 2022. Over terugbetaling van wat de staat door bedrog van spaarders heeft geconfisqueerd komt overigens geen compensatie. Ik heb geleerd om fiscus en overheid maar niet te vertrouwen.

   • Dat is het probleem. Veel mensen hebben geen, tot onvoldoende vertrouwen in de fiscus en de overheid. Daardoor rqken ze van de leg omdat ze telkens tijdens het broeden van geweldigen goede ideeen voor het eenvoudige en simpele volk, gestoord worden door eigenwijze mensen. Het is niet voor niets dat de politiek besloten heeft dat zij die een beroep doen op de Wet Openbaar Bestuur zoveel als mogelijk tegen gewerkt worden omdat dan duidelijk wordt dat zij het veel drukker hebben met spelletjes te spelen dan wat ze zelf beweren, het volk te dienen. Politiek zo schijnt, is vooral naar boven likken en naar beneden trappen en dan maar verbazen dat er populisten opkomen, die verder ook niets bereiken met hun bla bla, verhalen.

   • De wet verandert pas op 1 jan. 2022. Dit betekent dat je in 2019, 2020 én 2021 wel belasting blijft betalen over fictief rendement

    • Ja, het jatten moet nog gewoon even doorgaan want ze hebben nog niet genoeg gestolen, net als bij onze pensioenen. Onbetrouwbare overheid! Daar wil ik absoluut niet mee samenwerken en dus kies ik anti-overheid.

  Comments are closed.