Geen grote verschuivingen in peiling Ipsos

  1
  923

  Leestijd: 2 minuten.

  In de Politieke Barometer van Ipsos zijn geen grote verschuivingen te zien. De kiezers wachten volgens het onderzoeksbureau af wat er uit de kabinetsformatie komt. Dit schrijft Ipsos:

  “In de derde week van de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kijken kiezers afwachtend toe of de partijen eruit komen en, zo ja, met welk concreet beleid zij komen. Net als twee weken geleden denken de meeste kiezers wel dat de partijen eruit komen, maar blijven ze ook sceptisch in hun verwachtingen. Dat blijkt uit de Politieke Barometer van deze week.

  Vooral kiezers van de formerende partijen hebben goede hoop dat de huidige onderhandelingen slagen. VVD-kiezers hebben daar het meeste vertrouwen in: 65% verwacht een akkoord. Ook een meerderheid van de CDA-, D66- en ChristenUnie-kiezers verwacht een kabinet tussen deze partijen.

  Deze kiezersgroepen zijn ook het meest tevreden als er een kabinet komt met deze partijen. Opvallend is dat D66-kiezers optimistischer zijn dan voorheen. Twee weken geleden gaf 45% van de D66-kiezers aan tevreden te zijn over deze coalitie; nu geeft 54% dat aan. Het meest pessimistisch over deze coalitie zijn PVV-kiezers: slechts 5% zal hier tevreden mee zijn.

  De tevredenheid in de achterban van de formerende partijen betekent niet dat zij denken dat deze coalitie plannen zal uitvoeren die voor hen belangrijk zijn. VVD-kiezers zijn wederom het meest positief: 50% verwacht plannen die hen aanspreken. In alle overige kiezersgroepen, ook in die van CDA, D66 en de ChristenUnie, is slechts een minderheid hiervan overtuigd. Een ander groot deel van deze groepen staat hier neutraal tegenover en lijkt daarmee het regeerakkoord af te wachten.

  Dit zien we ook terug als we vragen of Nederland de goede of de slechte kant op gaat als deze partijen samenwerken. Alleen een meerderheid van de VVD-achterban verwacht dat Nederland met dit kabinet de goede kant op gaat. Ook de ChristenUnie-achterban is redelijk hoopvol. CDA- en D66-kiezers antwoorden vooral neutraal.

  Wanneer we kijken naar de politieke voorkeur van Nederlanders zien we geen significante verschuivingen ten opzichte van twee weken geleden. Wederom staat de SP op fors verlies, al lijkt de dalende trend wel te zijn gestabiliseerd. De twee zetels die de SP er deze week bij krijgt, vallen binnen de foutmarge en kunnen dus niet als groei worden gezien. Hetzelfde geldt voor GroenLinks: ook de twee zetels die zij inlevert, vallen binnen de marge.”

  De Politieke Barometer van 13 juli biedt het volgende beeld:

  VVD: 36 zetels (vorige peiling op 29 juni ook 36, bij de verkiezingen 33)

  PVV: 19 (vorige peiling 20, bij de verkiezingen 20)

  CDA: 16 (vorige peiling 17, bij de verkiezingen 19)

  D66: 21 (vorige peiling 20, bij de verkiezingen 19)

  GroenLinks: 14 (vorige peiling 16, bij de verkiezingen 14)

  SP: 9 (vorige peiling 7, bij de verkiezingen 14)

  PvdA: 8 (vorige peiling 8, bij de verkiezingen 9)

  ChristenUnie: 6 (vorige peiling 6, bij de verkiezingen 5)

  Partij voor de Dieren: 6 (vorige peiling 5, bij de verkiezingen 5)

  50PLUS: 4 (vorige peiling 3, bij de verkiezingen 4)

  SGP: 2 (vorige peiling 2, bij de verkiezingen 3)

  DENK: 4 (vorige peiling 4, bij de verkiezingen 3)

  FVD: 5 (vorige peiling 6, bij verkiezingen 2).

   

  1 REACTIE

  1. Alhoewel ik zelf denk dat referenda met name de tegenstanders mobiliseert en daardoor de zwijgende meerderheid verder onderdrukt, vind ik Forum voor Democratie een verrassende en verfrissende nieuwkomer dat duidelijk electoraal wordt beloond. We hebben nieuwe denkers zoals Thierry Baudet heel hard nodig om onze democratie nieuw leven in te blazen. En laten deze mensen het dan vooral vaak en hardgrondig oneens zijn met elkaar.

  Comments are closed.