Geen K.O.

  7
  615

  Leestijd: 1 minuten.

  De vonken spatten er van af, maar de kiezer was er niet echt mee geholpen. Het debat tussen premier Mark Rutte en Forum-leider Thierry Baudet, waar reikhalzend naar was uitgekeken, leverde geen echte winnaar op. Strikt genomen zou Rutte wat meer punten moeten krijgen vanwege zijn betere debat-techniek, maar Baudet werd niet echt gevloerd.

  Beide achterbannen zullen ongetwijfeld vinden dat ‘hun man’ de beste was in het grote welles nietes-spel waarbij de bekende standpunten werden verdedigd. Rutte vóór de EU en Baudet voor een Nexit, maar dan wel eerst een referendum. Met 80% van de Nederlanders die in de EU wil blijven, kun je dat ook makkelijk beweren.

  Toch kreeg Baudet met de discussie over de euro Rutte in de hoek, om maar even in bokstermen te blijven. Hij wees er op dat gezien de grote verschillen in economieën en de zuidelijke neiging tot potverteren de kans groot is dat noorden eeuwig de zuidelijke landen moet blijven financieren. Dat bracht Rutte tot de ontboezeming dat Griekenland en Italië beter niet in de eurozone hadden gezeten. Maar ze zitten er in en Italië met een wankele economie en een staatsschuld van 2200 miljard is een levensgrote tijdbom in die eurozone. Puntje gescoord.

  Natuurlijk kwam het hoofdstuk migratie ook aan bod, één van de hoofdonderwerpen waar Baudet groot op is gegroeid. Rutte schermde dat hij door met bondskanselier Merkel de ‘Turkije-deal’ voor te koken, een rem heeft gezet op die migratie. Baudet herinnerde er fijntjes aan dat de Balkan-landen door het plaatsen van een groot hekwerk in feite al waren begonnen aan het dicht draaien van de kraan, waarna de stroom zich verlegde naar de Middellandse Zee. Baudet wil gewoon de grens dicht voor migranten.

  Ruttes betoog dat de Europese markt goed is voor miljoenen banen werd door Baudet afgedaan als de bekende retoriek en flauwe kul. Landen als Noorwegen en Zwitserland doen het volgens hem prima buiten de EU en ook Zweden en Denemarken hebben een leven buiten de eurozone. En daarmee waren we weer terug bij af.

  7 REACTIES

   • Een groeiend aantal gewone mensen in een toenemend aantal landen laten zich niet langer de wil opleggen door de Brusselse machthebbers. De huidige EU die een EU-superstaat wil worden heeft zijn langste tijd gehad. Economische samenwerking is prima; een Brusselse dictatuur is onacceptabel.

    In het VK gaat 38% stemmen op Nigel Farage omdat ze de chantage vanuit de EU en het opzettelijk geklungel van May e.a. spuugzat zijn. heet VK gaat dus met heel veel zetels naar Brussel en dat zal de EU grote moeilijkheden opleveren. Zodra het VK uit de EU is, zal het handelsverdragen sluiten met de USA en zal diezelfde USA de EU handelsbeperkingen opleggen á la China. Dan stelt de ondemocratische EU niets meer voor.

  1. De kiezer was er niet echt mee geholpen ??? Dat is al de laatste 10 jaar zo. Het is 1 grote poppenkast.

  2. Een ontluisterend optreden van Rutte. Argumentatie van lik-m’n-vestje, pure bangmakerij. Onprofessioneel, met zijn voortdurende interventies en herhalingen. Was zichtbaar nerveus en gaf geen moment blijk van zijn lange politieke en debatteerervaring. Was een laatste kunstje.
   Baudet inhoudelijk sterk, probeerde het tempo van het debat te bepalen. Zijn tactiek om zo nu en dan stiltes te laten vallen ontregelde Rutte.
   Het lijkt erop dat Rutte zich met dit debat in de vingers heeft gesneden.

  3. Boeiend debat. Mijn suggestie om ons belang bij Europa te associëren met de belangen van Brusselmans en Rutte zelf werd te vroeg gebracht en geretoucheerd met de jijbak dat Rutte in Nederland wilde blijven om op Baudet te passen. Baudets vraag of Rutte wel eens gehuild had was niet tactisch. Ruttes suggestie dat Baudet vrouwonvriendelijk was omdat hij een roman heeft geschreven en een Frans boek heeft gerecenseerd dat critici niet eens kunnen lezen was gewoon emotieTV. Zag voor het eerst een Rutte die geen weerwoord had over de euro en de hekken van Hongarije.
   Laat de ergernis over Europa vandaag maar blijken!

    • Ik heb niet gestemd Den Haag is echt niet het centrum van de wereld; zelfs niet van de EU. En ik maar denken dat Baudet en Rutte beiden naar Brussel willen, want daar gingen de verkiezingen toch over. Het was niet meer en minder dan wie van beide heren de grootste heeft. De meningen zijn verdeeld.

  Comments are closed.