Geen valse bescheidenheid bij Henk Bleker

  1
  756

  Leestijd: 1 minuten.

  Henk Bleker, staatssecretaris voor het CDA in het (gedoog)kabinet Rutte1 en vandaag de dag een belangenbehartiger van de boeren, gelooft niet in de complottheorie dat de Haagse wethouder Richard de Mos om politieke redenen buitenspel is gezet door justitie. Maar als het gaat over de boeren en het stikstofprobleem heeft hij een heel ander verhaal.

  “Een aantal mensen” zet burgers met opzet op tegen de boeren, zei Henk Bleker in het tv-programma WNL op Zondag. De agenda van die mensen is “minder boeren en minder dieren”. Volgens het rapport van de commissie Remkes over het aanpakken van het stikstofprobleem komt zo’n 70 procent van de uitstoot van de boeren, maar Bleker wees vooral naar de automobilist en de industrie.

  De oud-politicus was afgelopen dinsdag nadrukkelijk aanwezig bij het boerenprotest om de menigte op het Malieveld een hart onder de riem te steken. Boeren waren vooral boos over een dreigende “halvering van de veestapel”, voorgesteld door D66, maar dat was geen aanbeveling van de commissie Remkes en is ook niet overgenomen door het kabinet.

  Nu prijst Bleker de aanpak van het kabinet om het probleem van natuurgebied tot natuurgebied aan te pakken en niet uit te gaan van gedwongen saneringen. Maar hij heeft wel een boodschap voor de regeringspartijen. Ze moeten “op hun tellen passen”, want een “deel van hun traditionele achterban” zou zich zo maar tegen hen kunnen keren. Een nieuwe Boerenpartij zou zo maar 15 zetels kunnen gaan halen in de Tweede Kamer.

  Of Bleker met zijn praatjes niet zelf bijdraagt aan de voedingsbodem voor een nieuwe partij van boze boeren en burgers werd hem niet gevraagd. Zoals ook niet aan de orde kwam dat een deel van de huidige stikstofproblemen het gevolg is van het beleid van Henk Bleker als staatssecretaris. Tot zijn aantreden gold Nederland als een van de voorlopers in Europa op het gebied van natuurbeleid, maar onder Henk Bleker werden de budgetten voor dat beleid fors gekort. De economische belangen wogen voor hem zwaarder dan de natuur. Bleker was een van de veroorzakers van het stikstofprobleem, maar dat maakt hem niet minder bescheiden in zijn optredens in de media.

  1 REACTIE

  1. Henk Bleker als boer Koekoek. Dit wordt lachen gieren brullen. Ik stem tegen die tijd zeker op Henk Bleker want er mag best weer eens flink gelachen worden in Den Haag. Ik geloof dat veel boeren het wel zien zitten met Henk hij werd toegejuicht, maar hij weet toch dat, voor je het weet ze kruisig hem staan te roepen. Henk die de coalitie zal gaan bestrijden met de enige echte CDA politiek: de natuur moet buigen voor economische belangen. De VVD wordt wakker en bejubelt Henk die ze proberen VVD’er te maken en het CDA probeert hetzelfde. D’66 bewindslieden lopen gillend het kabinet uit en de ChristenUnie raakt meloenen slikkend in gebed. Geef mij Henk maar als boer Koekoek.

  Comments are closed.