Geert, wees geen zeurpiet

  0
  98

  Leestijd: 2 minuten.

  In ons land kunnen de gemoederen hoog oplopen als het gaat om ouderenzorg, verhoging van de AOW-leeftijd, de zelfstandigen zonder personeel of de werkloosheid. Maar de discussie wordt pas echt fel als het gaat om Zwarte Piet, ofwel over de vraag hoe zwart Zwarte Piet mag zijn, of zelfs hoe zwart Zwarte Piet moet zijn.

  Zelfs de regering is, of misschien dienen we nu te zeggen was, erover verdeeld. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het geen probleem als het kinderfeest luister wordt bijgezet met een roetveegpiet. Maar wat premier Rutte betreft is Zwarte Piet in de traditie van ons land nou eenmaal zwart. En onlangs nog baarde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra opzien door te zeggen dat roetveegpieten het Sinterklaasfeest vermoorden.

  Het was spitsroeden lopen voor Mark Rutte, die als premier de taak heeft om de boel bij elkaar te houden. Het laatste wat hij wil is een groot deel van de Nederlanders tegen zich in het harnas te jagen door de pleitbezorgers van de zwarte Zwarte Piet weg te zetten als racisten. Het werd onze minister-president wel lastig gemaakt. Een commissie van de Verenigde Naties had geen goed woord over voor onze Zwarte Piet. Bovendien kwam de Kinderombudsman met een rapport dat Sinterklaas voor gekleurde kinderen niet altijd een feest is, omdat het leidt tot discriminatie en pesten. Toch vindt Mark Rutte “dat de politiek moet oppassen om een mening te hebben over Zwarte Piet.”

  Of moeten we zeggen dat de premier dat vond. De leden van het kabinet worden geacht met één mond te spreken. En dus zorgde minister Ard van der Steur (Justitie) gisteren voor een doorbraak. In antwoord op Kamervragen van DENK schreef hij: “In de vertolking van Zwarte Piet kunnen negatieve stereotyperingen een rol spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen.”

  Dat betekent niet dat de zwarte Zwarte Piet verboden wordt: “Het kabinet is van mening dat een verbod op Zwarte Piet van staatswege niet de uitweg is, maar dat de overheid een rol kan spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren, zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet.”

  Een ingewikkelde manier om te zeggen dat het kabinet vindt dat er ruimte moet zijn voor de roetveegpiet en de kleurpiet. Daarmee is het laatste woord nog lang niet gezegd. Geert Wilders heeft een wetsvoorstel ingediend, omdat hij vindt dat Zwarte Piet ook echt zwart moet blijven. Hij wil dat gemeenten alleen mogen meewerken aan de intocht van Sinterklaas als Zwarte Piet echt zwart is.

  Een merkwaardig standpunt voor een partij die zegt op te komen voor de vrijheid. Na alle discussies over Zwarte Piet begint Geert Wilders een zeurpiet te worden. Ik zou zeggen “doe ‘ns effe normaal man.” Ga iets doen aan de echte problemen van dit land.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook