Geitenpaadje gezocht

  15
  388

  Leestijd: 4 minuten.

  Genade voor recht is een mooi, humaan idee. Je strijkt met je hand over het hart en helpt een medemens uit nood. Iedereen met een grein menselijkheid in zijn lijf zal er mee kunnen instemmen. En al helemaal als het om kinderen gaat. Want welk redelijk normaal mens wil kinderleed op zijn geweten hebben? Het is dus geen wonder dat de emoties rond het kinderpardon steeds hoog oplopen.

  Het punt is alleen: met genade voor recht moet je terughoudend zijn. Je kan het alleen bij hoge uitzondering toepassen. Het mag nooit zover komen dat het recht of, minder groot woord, de rechtszekerheid wordt ondermijnd. De uitzondering mag niet de norm worden.

  Het asielrecht geldt in de eerste plaats voor politieke vluchtelingen. Wie moet vrezen voor zijn leven wordt hier opgevangen. Dat is een beginsel waar niemand die enigszins bij zijn hoofd is aan zal willen tornen. Een Syriër, Lybiër of Iranier gaan we niet terugsturen naar het land van herkomst waar het gevaar bestaat dat hij opsloten, gemarteld of vermoord wordt.

  Dat is ook de rechtspraktijk in dit land. Geen rechter zal iemand uitzetten die daardoor dat risico loopt. Maar moeten we dit asielrecht zo oprekken dat ook mensen die om andere reden, vooral economische, hier hun toevlucht hebben gezocht? Die uit een land komen waar ze niet vervolgd worden wegens hun politieke en religieuze overtuiging of seksuele voorkeur? Dat het geen asielrecht meer is maar een verblijfsrecht wordt?

  Dat is de essentie van het conflict tussen VVD aan de ene kant en CDA, D66 en ChristenUnie aan de andere. Het is zoals meestal op het Binnenhof niet alleen of zelfs voornamelijk een principieel geschil. Het gaat ook om de aankomende verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het is met andere woorden ook een profileringsissue geworden. Dat mag en daar moet niemand van opkijken. Maar spelen met de toekomst van kinderen, het wekken van mogelijk valse hoop, je moet maar durven.

  Dat het zover is gekomen mag vooral het CDA zich aanrekenen. De christen-democraten waren tot 10 dagen geleden nog tegenstander van een verruiming van het kinderpardon. In het regeerakkoord hadden zij dit met de VVD de kleinere partners, D66 en ChristenUnie, door de strot gewrongen.

  Als je zo ‘n draai maakt, en helemaal als die totaal onverwacht komt, heb je wat uit te leggen. Ook over het moment. Na het drama rond de Armeense kinderen Lili en Howick die vorig jaar zomer mochten blijven omdat genade weer eens voor recht gold, was het kinderpardon (voorlopig) uit de politieke frontlinie gehaald. Via de gebruikelijke methode. Een commissie ging aan de slag om orde op zaken in de asielprocedures te stellen.

  Als je dan eventueel je standpunt wil veranderen, kun je beter wachten op  de publicatie van het verslag van die commissie-Van Zwol. Alleen, die commissie brengt pas na de verkiezingen in maart zijn rapport met aanbevelingen uit. En dat was kennelijk te laat voor het CDA dat plotsklaps bevangen werd door een overweldigend medeleven.

  Over de merites van de argumenten voor de draai, met name de juridische, verschillen de deskundigen van inzicht. Die schijnen op zijn minst aanvechtbaar te zijn. Dat geldt niet voor die uit de kinderpsychologie. Kinderen abrupt overplanten naar een andere, totaal vreemde wereld wordt gauw een traumatische ervaring. Alleen, dat is geen nieuws en dat konden ze bij het CDA natuurlijk ook allang weten. Daar heb je geen ‘voortschrijdend inzicht’ voor nodig.

  De werkelijkheid is veel banaler: gemor van de leden. Een grote meerderheid steunt sinds jaar en dag een kinderpardon en zou dat de partijtop volgende maand op het partijcongres ongetwijfeld weer onder de neus wrijven. Daar zou goed mee te leven zijn ware het niet dat de CDA-kiezers in deze kwestie ernstig verdeeld zijn. Rond de helft is voor, de rest tegen het pardon. En probeer die standpunten, pro van de leden, anti van een groot aantal kiezers, maar eens met elkaar te verzoenen. Daar moet je een Mark Rutte voor zijn. En dat is Sybrand Buma niet.

  Het CDA heeft zich en het kabinet in de nesten gewerkt en moet nu maar hopen op een Ruttiaanse ingeving. Als die er niet komt, als Rutte geen onnavolgbare oplossing in zijn mouw heeft, geen geitenpaadje vindt, wordt het debat morgen een feest voor de oppositie. De moties pro pardon liggen vast en zeker al klaar en ongetwijfeld zo geformuleerd dat CDA, D66 en ChristenUnie geen kant uit kunnen.

  De christen-democraten met name moeten nu vooral hopen op inschikkelijkheid van de VVD. Een blik op de peilingen zal de liberalen er vermoedelijk van overtuigen dat zij ook niets opschieten met een crisis. Alle regeringspartijen behalve de ChristenUnie staan fors op verlies, al dreigt vooral voor CDA en D66 een afstraffing. Een confrontatie met de electorale afgrond wil nog wel eens disciplinerend werken. En het zou ook van de zotte zijn als de coalitie zichzelf ten val brengt over een, met alle respect, ondergeschikte kwestie als het kinderpardon.

  15 REACTIES

  1. De VVD is de enige verliezer.
   Kinder pardon zal altijd weer terugkomen.
   Die commissie zal vol zitten met assiel randfiguren. Er zullen meer kinderen blijven hangen dan ooit.

   • Hoorde op de radio zeggen dat kinderen geen schuld hebben aan crimineel gedrag van ouders en daarvoor niet gestraft kunnen worden. Als maffiosi clan hoef je dus slechts één onschuldig kind hier 5 jaar op school te houden en de hele clan kan Nederlands staatsburger worden…Met dit generale pardon zijn we er nog niet van af!

    Naast de kinderen is de IND de grote winnaar: die wordt beloond met extra geld voor wanprestatie en mag nu zelf kinderen uitzoeken die gratie verdienen. Wie gelooft dat ze nu sneller zullen werken?

    Het is een patroon bij de overheid: politici chanteren met mistoestanden, die dan niet de leiding oneervol ontslag geven, maar geld toe (ze zijn onaantastbaar door verworven rechten – u weet wel).

    Ik heb al eerder mijn gram geuit over de afvloeiingsregel bij de belastingdienst, die miljoenen kost naast 5 miljard aan niet geïnde belasting – wegens onderbezetting!?!?😭. Wiebes wordt beloond met een nieuwe ministerspost. Hij is toevallig van VVD -huize. Maar het had elke politieke zetbaas kunnen overkomen. Politici zijn gewoon irrelevant.

    Het zou om te lachen zijn, als het niet zo treurig was.😭😢😭

    • Douane, politie, defensie, en nu het IND allen willen mensen?
     Waar komen die vandaan?
     Misschien uit de pot van nieuwe NLers?

    • U maakt de denkfout door illegalen gelijk te stellen aan criminelen. Illegalen hebben voor het grootste deel, zeker als ze met kinderen komen, niets anders gedaan dan u en ik ons hele leven al doen. Dat is zorgen voor een goed bestaan voor het hele gezin. En dat alleen maakt ze geen criminelen, integendeel, al is soms wat ze doen hier niet toegestaan. Maar zoiets doen we allemaal wel eens.

     Ik ken een aantal van deze mensen. Ik schat de meesten van hen voor wat betreft initiatiefkracht, creativiteit, inzet en betrokkenheid hoger in dan heel wat landgenoten in mijn directe omgeving. Waarom zou je Nederlanders die uitkeringen genieten vanaf de leeftijd dat ze de school afronden, hoezeer ik ze dat ook gun, wel accepteren als legitiem gedrag en asielzoekers die dat doen vanuit een onleefbare situatie in hun thuisland niet. Ik begrijp het probleem, maar vind de vergelijkingen buiten alle proporties.

     De enige oplossing voor dit soort situaties is te zorgen dat mensen geen reden hebben om te vluchten. Dat help hen natuurlijk, maar dat helpt ons ook aan grotere markten voor de groei van onze welvaart. Win-win heet zoiets.

     • @De lezers, (reactie Gerald 30 jan. 19.30)

      Citaat: u maakt een denkfout door illegalen gelijk te stellen met criminelen….. etc, etc.
      “En dat maakt ze geen criminelen, integendeel, al is (soms) wat ze doen hier niet toegestaan.”
      Commentaar: Als je als illegaal hier iets doet wat wettelijk niet is toegestaan, ben je gewoon crimineel. ☝🏿 Net als iedereen. Anders discrimineer je toch echt!
      Ernstige denkfout: “Maar dat doen we allemaal wel eens.”
      Commentaar: meneer kan voor zichzelf spreken maar niet voor iedereen. Da’s niet alleen een denkfout, het is een feitelijke onwaarheid. 🧐
      Er bestaat GEEN wet die bepaald dat het hebben van kinderen ouders het ‘recht’ geeft (?) de wet te overtreden.
      Een oproep daartoe dit goed te keuren vind ik persoonlijk staatsondermijnend. Anarchistisch zelfs. Wetten zijn daar om door iedereen gerespecteerd te worden. Ook door illegalen met kinderen.
      Over denkfouten gesproken… 👨‍🎓

      • @ Ronaldo Haasnoot 9 februari 2019 at 15:00
       Dat is een tijd geleden, dat u op mij reageerde, indirect weliswaar, maar toch. Dank voor de moeite en daarom zal ik ook wat tijd nemen om uw merkwaardige kwalificatie recht te zetten.

       Elke zin, uitgezonderd waar u mij citeert, is namelijk onjuist.

       U stelt blijkbaar elke overtreding van een wet gelijk aan crimineel gedrag. En u beschouwt mijn opmerking, heel komisch, als een oproep de wet te overtreden en dus staatsondermijnend. Dat is echt veel te veel eer, ik zou het niet eens willen. Iedereen overtreedt wetten, zoals iemand die in de bebouwde kom meer dan 50 rijdt en zonder licht fietsen of geen hand uitsteken bij linksaf slaan is ook verboden in de verkeerswet. Is dit crimineel gedrag? Dit doet iedereen wel eens, behalve u dan natuurlijk. En u vindt het al staatsondermijnend en anarchistisch als ik die verschijnselen noem, niet eens ertoe oproep? Dan zit Nederland tjokvol met staatsondermijnende individuen en anarchisten. Vind ik dus eigenlijk wel gezellig, allemaal dezelfde ondeugden.

       Maar het belangrijkste: volgens mij is illegaal verblijf in Nederland helemaal niet strafbaar, wel verboden. Een illegaal kan dus gewoon uitgezet worden.

    • Ik zag gister op Tv dat een illegaal gezin al jaren in een ruime flat woont daar waar een NLer geen woning kan krijgen vanwege een internationaal wetje
     Dacht van: dit kan alleen in NL
     Maar denk dat dit in N W Europa gewoon is om rechthebbende onrecht aan te doen.
     Geen wonder dat O Europa zich verzet.

     • Voor zover ik weet, kan een illegale migrant alleen een woning particulier huren of een woning kopen. Huurtoeslag, woningbouwvereniging, sociale huurwoning zijn allemaal onbereikbaar. Of liet dat programma iets anders zien?

      • Hoe kan iemand die hier niet mag zijn een woning kopen of huren?
       Een woning die ook aan iemand anders gegund had kunnen worden?

      • U zou het ook om kunnen draaien. Waarom zou een eigenaar van een woning niet zelf mogen bepalen aan wie hij de woning wil verhuren en geld wil verdienen. Hij mag die woning ook aan een crimineel verhuren.
       Voor verkopen geldt hetzelfde, want een buitenlander met geld kan hier gewoon dat geld besteden, of hij nu een schatrijke Arabier is of een Afrikaan met alleen de kleren die hij aan heeft. Die vrijheid hebben mensen hier en daar zouden we blij mee moeten zijn.

       Verhuurders en verkopers willen heel begrijpelijk wel wat zekerheden voor ze verhuren of verkopen. Dus met ongedocumenteerden zal het niet zo vaak gebeuren. Misschien woonden die mensen uit uw voorbeeld in een door anderen ter beschikking gestelde flat?

       Maar hoe woonde dat gezin eigenlijk? Of in welk TV-programma werd dat getoond?

    • Vreemd dat het Parlement te klein was toen het ging om 2 miljard dividendbelasting van buitenlanders, waar belastingtechnisch nog een rechtvaardiging voor te vinden was, maar dat men muisstil is over het douceurtje van 5 miljard aan het bedrijfsleven wegens incompetente belastingdienst en de 3% extra BTW waar de achterban van die linkse parlementariers veel meer van te lijden heeft. Vertegenwoordigen zij nog wel hun achterban? Of zochten ze een stok om een weerloze hond (geen kiezer) te slaan en onnozele kiezers een rad voor ogen te draaien? Hard optreden tegen een overheidsdienst jaagt veel ambtenaren in de gordijnen en ligt electoraal minder goed…Misschien ambiëren ze nog een baantje bij de belastingdienst….

     • Moet ik uit uw bijdrage destilleren dat U de laatste ontwikkelingen m.b.t. dat douceurtje van 5 miljard aan het bedrijfsleven, niet heeft gevolgd?

      • @Winnie 31 jan 18:19
       Gaarne hoor ik van u het laatste nieuws. Ik heb nu begrepen dat de belastingdienst slechts een kleine miljard misloopt, en dat de investeringen in de belastingdienst niet het gewenste effect hebben. Er zouden nog 25.000 dossiers van het MKB op de plank liggen à € 10.000 opbrengst. Ook bij de erfbelasting is er achterstand. De kamer is tegen een belastingpardon, maar die controleert die dossiers niet.

       Mijn grootste bezwaar is dat men mensen een riante afvloeiingsregeling geeft wetende dat er nog zoveel achterstand is. Zo’n beleid is strijdig met het beleid van het kabinet dat juist mensen langer wil laten werken. “Some pigs are more equal than other” zoals gezegd wordt in “Animal farm” van George Orwell. De overheid ontduikt zijn eigen regels.

   • Een paar honderd dominees liggen nu krom van het lachen in de kerk:)
    Hoezo scheiding van kerk en staat.
    Toch wel interessant zo een schaduw kabinet.

  2. Het moeilijke voor politici is om doorlopend op alle verzamelde kennis een deskundig en integer besluit te nemen zonder kiezers te verliezen (maar om juist stemmen binnen te halen) en ook geen gezichtsverlies bij andere politieke partijen (maar hen juist vrees en ontzag in te boezemen). Het is allemaal de schuld van die kinderen die uit pure ondankbaarheid de coalitie zo onder druk zetten dat zij de fractievoorzitters dwingen om een geitenpaadjes te vinden die uiteindelijk samenkomen. Wat zou ons land er mooi en gezond bij liggen als er geen stoute kinderen zouden zijn. Jammer dat Sinterklaas niet bestaat anders zouden we ze allemaal in de zak van Sinterklaas kunnen stoppen en afvoeren naar Spanje.

  Comments are closed.