Gekrabbel in de marge

  1
  677

  Leestijd: 1 minuten.

  Schandaaltjes in verkiezingstijd, het blijft altijd een vervelende zaak. Zoals nu de commotie rond de Drentse Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar. Die erkent dat hij zijn schoonzus heeft voorgedragen voor de restauratie van een gebouw in Assen, dat eigendom is van de provincie, huize Tetrode.

  Na wat aanloopmoeilijkheden rond de renovatie noemde Tichelaar het bedrijf van zijn schoonzus Karin Klinkenberg, die uiteindelijk ruim 3000 euro verdiende aan de opdracht. In politieke termen bekeken gaat het dus om krabbelwerk. Maar principes zijn principes. In 2013 kwam Tichelaar ook al in opspraak toen hij zich als bemiddelaar bemoeide met een conflict tussen zijn zwager en de gemeente Coevorden, de zwager eiste 1,5 miljoen schadevergoeding.

  Toen trok Tichelaar het boetekleed aan en nu weer. Volgens hem was het in de jongste affaire nooit de bedoeling sturend op te treden. Ook zegt hij de integriteitscode van de provincie niet te hebben geschonden, maar bij de voordracht  heeft hij de familieband niet vermeld.

  Woensdag debatteert het provinciebestuur over de kwestie. Het vervelende voor de PvdA is dat Tichelaar die rode kleur heeft en dat nou net in het noorden de kiezersaanhang nog behoorlijk is. Dit soort publiciteit kan in verkiezingstijd net het verschil maken. Het is ook wat anders of het gaat om een Commissaris van de Koning of een Brabantse CDA-wethouder die in verband wordt gebracht met een drugsfabriek.

  Nou is de PvdA niet de enige partij met integriteitsaffaires, blijkens de jaarlijkse Politieke integriteits-index van Vrij Nederland voerde de VVD in 2016 voor het vijfde jaar op rij de lijst aan met affaires. Vijftien VVD-ers kwamen in opspraak, in drie gevallen leidde dat tot strafrechtelijke vervolgingen. De zaak tegen de Roermondse wethouder Jos van Rey is de bekendste.

  In totaal werden er vorig jaar 46 affaire(tjes) geteld, na de VVD komt D66 met vijf, het CDA met vier, de PvdA drie en de PVV één. Vrijwel allemaal op het niveau van gemeentepolitiek.

  Opmerkelijk is wel dat rechtse partijen als VVD en CDA minder last lijken te hebben van schandaaltjes, die glijden makkelijk af, ook als de situatie zo ernstig is dat de rechter er aan te pas komt. In linkse kringen zwaait de hakbijl in de regel sneller bij integriteitsproblemen, maar de electorale schade is daar ook vaak groter. Voer voor psychologen.

  1 REACTIE

  Comments are closed.