Geld lenen kost niks

  11
  522

  Leestijd: 0 minuten.

  Het verschil tussen Rutte II en Rutte III kon niet groter zijn. Het eerstgenoemde kabinet trad aan in tijden van crisis en bezuinigde zo’n 50 miljard om daar weer uit te komen. Maar Rutte III is – althans als we De Telegraaf mogen geloven – het tegenovergestelde van plan. Volgens de gezond-verstandskrant overweegt het kabinet om 50 miljard euro (of daaromtrent) te lenen. Het wil met dat bedrag een fonds vormen om de economie aan te jagen. Bijvoorbeeld door te investeren in openbaar vervoer en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

  Geld lenen kost geld, maar op dit moment wel heel weinig. De rente op de kapitaalmarkt is immers extreem laag, en zelfs negatief. Dat betekent dat we aan een lening nog kunnen verdienen ook. Kortom: dit is dé kans.

  Of het allemaal mag van Brussel weet ik niet, maar gezien onze gunstige overheidsfinanciën zal de EU ons wel niet het vuur aan de schenen willen leggen. Als Nederland 50 miljard extra leent is onze staatsschuld procentueel nog altijd een stuk lager dan die van Griekenland. Of van Italië. Of van België.

  11 REACTIES

  1. Ik kan het niet geloven dat geld lenen geld oplevert. Indien dit wel zo zou zijn, dan geld dit natuurlijk alleen voor de nederlandse regering. De gewone burger, die het geld het hardst nodig heeft, moet gewoon duur betalen voor een lening. Anders zou het toch dom zijn geen geld te lenen, want het levert immers geld op, niet waar.
   Negatieve spaarrente, moet je tegenwoordig geld betalen als je geld aan de bank ‘leent’. Dan moeten we als ons spaargeld maar gaan beleggen bij Binck of Bug of zoiets. Misschien zelfs in het niet zo zekere BIT coin. In elk geval niet meer bij de hielenlichtende banken. Of je stopt jouw geld gewoon in een oude sok op zolder. Dit kost in elk geval geen geld.

   • @Bert,
    Het is toch feitelijk een grof schandaal dat VVD-kabinetten eerst voor 50 miljard het land kapot bezuinigd. De voedselbanken stromen vol, de sociale woningbouw is bijkant ontmantelt. Het Rijk is zelf verworden tot huisjesmelker door zo’n 2 miljard belasting te heffen – per jaar (!) – op de sociale huurders. Natuurlijk, via de woningbouwcoöperaties, maar het effect is er toch. De BTW is laatst ook al met 2 miljard verhoogd. De ham wordt van je karige boterham gestolen. En waarvoor???
    Nu de buit binnen is – de AOW ‘onbetaalbaar’ is verklaard – en we allemaal voor de Staatsschuld langer moeten werken, gaat het kabinet ineens dat bedrag lenen wat we met z’n allen moesten ophoesten?
    Waarom hebben we dan zo geleden? Moest die schuld dan echt perse naar beneden? Want dit is toch feitelijk bedrog gebleken? De VVD valt door de mand. Niets van hun dogma’s is waar gebleken. Zelfs de PvdA is er voor bezweken, heeft haar de helpende hand hierin gegeven. 🤧
    Want ja, die staatsschuld MOEST omlaag. Dat was immers een heilig politiek gegeven.
    Lenen kost niets, zegt de auteur. Goh, wat doen die woorden pijn.
    50 miljard heeft de VVD bezuinigd. 50 miljard gaat ze nu lenen. ‘T kost haar niets, da’s waar…

  2. Er is al gedwongen door onze overheid geleend a 100 miljard aan waardeloos schuldpapier door pensioenfondsen, mocht het om een of andere reden mis gaan zijn we dat kwijt. De 20 tot 50 miljard die meneer Rutte wil lenen zou best wel weer eens uit de pensioenfondsen moeten komen, en vanmorgen in het nieuws, als je 1 miljard leent krijg je daar een half miljoen voor terug, jullie raden het al dat half miljoen komt dan uit het pensioen potje van de Nederlander, en over de lening, die brengt dus niets op. Uit de besprekingen over het AOW akkoord geheel verkeerde naam pensioen akkoord (regering FNV) is het volgende gekomen, 2 jaar is de AOW leeftijd bevroren op 66 en 4 maanden en alles moet nog worden uitgewerkt. Dat klinkt alsof je een huis gaat kopen een koopcontract tekent en daarna ga je over de prijs praten. M.a.w we worden aan alle kanten belazerd en het kost iedereen zijn of haar pensioen.
   2 februari is er een protest en herrie (geluid) actie bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

  3. Onze premier voelt tot diep in zijn vezels dat het kabinetsbeleid de enige, juiste is. En ik voel aan mijn water dat als een en ander mis gaat de meest kwetsbare mensen de rekening gepresenteerd krijgen. In Nederland leven ongeveer een miljoen mensen beneden de armoedegrens en waarop kunnen deze mensen rekenen?

  4. Van overheidsfondsen moet je het niet hebben. Herinnert u zich dat er jaren geleden een fonds zou zijn om de AOW te betalen? Niets meer van gehoord. Waarschijnlijk gebruikt om leuke dingen van te doen voor de mensen. Investeren is goed, maar schrijf het maar bij de staatsschuld. Geld lenen levert geld op is tegenwoordig de slogan. De burger wordt al genoeg belast. Geen extra fondsheffingen s.v.p.

   • “Pas op, geld lenen kost geld” is een veel gehoorde gezongen slogan op TV. Blijkbaar gelogen, toch? Of is het ineens weer wel waar als het onze overheid goed uitkomt?
    “Het kan verkeren”, zei Brederode.

  5. Kijk, dat zei ik al eerder: leen het geld voor de energietransitie i.p.v. de bevolking nog veel meer te belasten bovenop de belastingen die ze al betalen. Da’s goed voor de koopkracht van burgers en het draagvlak. Die kosten zijn zo’n 500 miljard.
   ‘T is ook goed voor de economie, want wat de burger aan de transitie kwijt is besteedt hij niet bij het MKB. Da’s op zich dan weer veel minder BTW-inkomsten etc…
   Gebruik daarbij buitenlands gas, dan ben je alleen 2 miljard kwijt aan 4 stikstoffabrieken om het naar laag calorisch Groningsgas om te zetten. Dat scheelt de burger 235 miljard aan verbouwingskosten.
   Tja, Rutte is geen Salvini, die leent het voor zijn volk.
   Rutte leent en ergo: de burger mag nu de transitiekosten EN deze lening betalen boven op z’n gewone belastingen. Da’s pas koopkrachtdaling!
   Je kan schelden op populisten, maar ik scheld ook…
   ‘T gaat naar de economie. Voor de groei. Het bedrijfsleven dus…. Naar kunstmatige intelligentie zegt de auteur. Toe maar, maar naar de burger, NO. Rutte is zo 🤮🤮🤮
   Overigens: meer economische groei is veel meer CO2. Oliedom toch? Wanneer bekeerd de VVD zich zelf eens tot het klimaatbeleid???

   • Natuurlijk gaat dat dwaze plan van geld lenen voor economische groei niet door. Het zal in het Parlement nooit de vereiste steun krijgen. Wees maar blij dat daar nog kennis en inzicht aanwezig is om te beseffen dat geld scheppen uit het niets, de inflatie zal aanwakkeren. Dat weet een kind. Grappig is dat Haasnoot weer een van zijn geliefde populisten aanhaalt als voorbeeld van hoe het wel moet. Deze vaderlandslievende nep-econoom wil met alle geweld veel geld lenen, hij wil het ook zo weer uitdelen! Is dat niet leuk? Het is droevig dat een partij die het noorden van Italië af wil scheiden van zijn arme regio’s en kiezers lokt met een basisinkomen (gratis bier) enkele jaren gelegenheid krijgt om het land net als Griekenland naar de filistijnen te helpen. Want dat vindt H. dan wel weer geweldig: Een Salvini die Italië nog dieper in het slijk wil drukken en weigert om zich van iemand iets aan te trekken. Nog zo’n meesterlijk plan uit de oude doos: Koop gas in het buitenland. Waar? In Rusland? Juist nu we op de goede weg zijn met onze windmolens en zonneparken? Wat kunnen mensen toch rare ideeën hebben.

  6. Het klinkt mooi. Goede doelen ook. Lekker de centen laten rollen.
   De EU , ECB etc. zullen geen obstakel zijn.
   Zij willen dit beleid. En dringen er al lang op aan.
   Nederland is een Noord-Europees land.
   We zijn altijd zuinig geweest. Zeg maar een calvinistische mentaliteit.
   Daardoor zijn we gekomen waar we nu zijn.
   Het zuiden is nu dominant in de EU. Italië en Frankrijk en Griekenland..
   Landen die nooit zo spaarzaam waren.
   En die willen dat wij ook zo worden.
   Dit is een eerste stap naar Nederland als financieel Zuid-Europees land.

  7. Hallo, Mijnheer Rutte, Coalitie,
   Allemaal leuk en wel die plannenmakerij en dat Financieel aanjagen maar na jaren van inleveren en uitknijpen van alle Nederlandse Burgers, werkenden, gepensioneerden (dat zijn de mensen die eerder met hun inspannigen en Belastingbetalingen hebben bijgedragen aan economie’s herstel) Dat weet u toch nog wel he? Ja precies die!
   Die door, en voor! uw Kabinet met vele onbegrijpelijke investeringen ‘n op zijpaadje gezet zijn.
   Juist die Burgers zijn nu wel e’e’rst ROYAAL (op z”n VVD’s) zal ik maar zeggen) aan de beurt he’,
   Nou beste Mark, we kijken allemaal vol verwachting uit naar de uitkomsten! Oh ja! binnenkort weer verkiezingen he’ Vluchten kan echt niet meer! Dit keer dus geen mooie woorden maar: MOOIE DADEN!
   VEEL SUCCCES! M.vr.gr. Pieter.

   • @Pieter,
    Tja, wat u zegt is waar. De AOW-bezuinigingen etc. etc. waar de VVD/PvdA regering ons mee opzadelde waren bedoeld om de staatsschuld omlaag te krijgen.
    De BTW-verhoging laatst op ‘t eten van de burger moest overgeheveld worden naar het bedrijfsleven. En nu zelfs geld lenen voor… Weer dat bedrijfsleven…
    Hallo, Rutte… Dit belastingparadijs is een belastingshel aan het worden voor uw burgers! 🔥🔥🔥
    Wat zegt u? O dat interesseert u geen moer?
    Meent u dat nu?
    O, dan moeten ze maar niet zo dom zijn om op de VVD te stemmen? 🤧
    Verdomd, de man heeft gelijk. 🤔
    Overigens: het is kabinetsbeleid. Dus ook CDA, D66 en de CU kunnen we deze non-populistische (aso) houding aanrekenen. Ik zeg het u maar even…

  Comments are closed.